Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

tht Extraliga 2016/2017 - Duras veze z Lysé cenný bod, Lokomotiva kanára

Článek je tentokrát z pera IM Cyrila Ponížila, který tímto děkuji za spolupráci a který v Lysé výborně hájil první desku (1½ / 2). Úpravy, diagramy či obrázky jsou potom dílem mé maličkosti.

Kompletní výsledky najdete tradičně ve svazové databázi nebo na chess-results, zpravodajství pak na stránkách tht Extraligy a partie ze všech extraligových kol.



Tento víkend byl pro náš tým Durasu v hodně věcech specifický. Počínaje sestavou. Když jsem si četl někdy o půl třetí ráno (v době, kdy jsem se ještě nestihl zbavit předchozího amerického režimu) naši sestavu, tak jsem si musel několikrát protřít oči, jestli dobře vidím. Omluvenek došlo poměrně hodně a během týdne, kdy se sestava řešila, jsem se konečně dozvěděl, kdo všechno je na naší soupisce vůbec napsanýSmile. Pro mě osobně tedy sestava znamenala premiéru na 1. šachovnici, obnovenou premiéru (předtím v sezóně 2009/2010) si naopak měli odbýt naši „pražští borci“ Šimon Macharáček a Tomáš Mičánek (tedy borci, které jsem před tímto víkendem vlastně ani neznal).

Dalším specifikem byl fakt, že se jelo vlakem, což uvítal zejména Tomáš, který se mohl v klidu připravovat a nemusel kroutit volantem. A další specifikum, že se nás v Brně na nádraží sešlo jenom 5, což vlastně ničemu nevadilo (já, Tomáš Polák, Martin Blahynka, Neklan Vyskočil a Kuba Roubalík). V této pětici jsme ostatně strávili většinu víkendu, až v Kolíně nás doplnil Pavel Šimáček. Roman Chytilek dorazil díky učitelským povinnostem až v sobotu a Ondra Nepomucký cestoval z Brna sólo se svou rodinou ke svým rodičům poblíž Lysé nad Labem.


Zleva Kuba Roubalík, Cyrda Ponížil, Tomáš Polák, fotograf Neklan není vidět

V Brně na nádraží jsem také suverénně prohlásil, že GM Potkin hrát nebude, protože hraje mistrovství Izraele.  Touto informací jsem své spoluhráče dokonale zmátnul (později se ukázalo, že jsem si spletl Potkina s Postnym, ale podobné jméno, podobné ELO, oba GM), čímž se svým spoluhráčům velice omlouvám. Později jsme tedy byli všichni překvapení, kdo proti nám vlastně sedí.

Dojeli jsme do Lysé, ubytovali se a pak jsme hledali vůbec nějakou volnou hospodu. Skoro to vypadalo, že si nejspíš dáme večerní kebab, ale nakonec se v Bílé labuti uvolnilo místo. Byla to restaurace, kde výborně vařili a měli i dobré pití. Přestože si každý z nás vybral jiné jídlo, všechno vypadalo moc lákavě. A jinak Neklan opět vybral super ubytování, spokojení jsme byli asi všichni. Tedy možná až na Šimiho, který si mohl vybrat spát v průchozím pokoji anebo v kuchyni. Nakonec si vybral kuchyni a snídani od paní domácí tak měl prakticky až do postele.

Nastal tedy den zápasu a co se týká sestav týmů, překvapení byli skoro všichni. Soupeři nejspíš nečekali, že bychom nastoupili tak oslabení (bez prvních dvou hráčů GM Shengelii a IM Demidova) a my jsme zase naopak nečekali, že by mohli nastoupit tak silní a postavit všechny 3 ruské velmistry (GM Papp hrál v Itálii a přebor Izraele nehrál Potkin ale Postny). Většina příprav šla tedy do koše hned z výkopu.

Lysá „B“ – Duras BVK Královo Pole 4:4



Jako první dohrál Tomáš, který zopakoval variantu, kterou hrál „kdysi dávno“. Bohužel jeho soupeř tu variantu taky „kdysi“ hrál a znal ji velice dobře. V přibližně rovné pozici se soupeři shodli na remíze. V Bílé labuti jsme se v rámci teoretického koutku na tu partií dívali a dali Tomášovi za pravdu, remíza byla na místě - 0,5 : 0,5.

Hrálo se dál, většina partií se pohybovala kolem roviny. Já jsem měl pohodlnou verzi Sicilky a Neklanovi se možná rýsovala lepší věžovka. V souboji mladých hráčů mezi Martinem a Nguyenem se rýsovaly první náznaky nějakého boje a oba soupeři se snažili jeden druhého zmást.

Dohrál Roman, který remizoval. Jeho soupeř Martin Červený zvolil verzi katalánské bez vložení c4 a Roman černými v pohodě vyrovnal. V závěrečné pozici má Roman pěšce více, ale jeho soupeř má aktivní figury. Roman byl prý překvapen, že soupeř remízu nabídnul, osobně si však myslím, že by závěrečná pozice neměla být horší - 1 : 1.

Remizuje také Ondra Nepomucký na poslední šachovnici proti IM Špačkovi.



Ondra mohl v pozici na diagramu sebrat pěšce (23.Vxf6 s výhodou), místo toho ale po 23.Df5 přešel do věžovky s pěšcem méně. Toho se mu ale naštěstí podařilo získat zpátky a výsledná pěšcovka byla i navzdory pasivnímu bílému králi remízová - 1,5 : 1,5.

A teď to zajímavější. Podařilo se vyhrát mně, a to celkem ve velkém stylu. GM Potkin, který ve svých nejlepších letech dokázal zcela zaslouženě vyhrát ME (jeho počínání a partie jsem tehdy sledoval), zvolil proti mně v Sicilce opačné rošády, ale nebyl schopen na královském křídle nic vymyslet a navíc se dostal do časovky. Někde v tomto momentu jsem dostal nabídku remízy, kterou jsem zvažoval, ale neviděl jsem soupeřův plán, ani jakým způsobem chce soupeř vůbec bránit svoje dámské křídlo. Tak jsem remízu odmítnul a přemístil svoje šiky na dámské křídlo.



Soupeř navíc ztratil nějaká tempa a to v Sicilce s opačnými rošádami prostě nejde. Po 25.-Sxa3! 26.bxa3 Vxc3 27.Kd2



byl i pro mě konec nečekaně rychlý (27.-Vxd3+!) - 1,5 : 2,5.

Partie, na kterou jsem obzvlášť hrdý. Podotknu, že k velmistru Potkinovi mám respekt, nepochybně se jedná o výborného hráče a jeho skalpu si budu velmi cenit. Partie mi prostě sedla, pro soupeře byl její průběh možná až příliš krutý. Dle slov Romana mu pak moc nechutnalo jídlo ani v Bílé labuti.

Ale zpět k zápasu. Remizuje Martin, který s Nguyenem sehrál zajímavou partii s oboustrannými šancemi. V partii, kterou jsme později v Bílé Labuti zkoumali poměrně podrobně, Martin provedl poměrně zajímavou koncepci „vaničky“ (a5-b4-c4-d5), soupeř se naopak pokoušel o nějaký náznak útoku na královském křídle ( d6 - e5 - f5). Martin zde vymyslel pozoruhodnou koncepci s prosazením postupu c4-c5 a obětí d-pěšce, ovšem místo partiového dobrání na f5 (viz diagram)



bylo zajímavé 25.c6! s plánem uvolnění a-pěšce. Černý by se poté musel hodně snažit, aby a-pěšce zastavil. Po 25.Dxf5 Dxb3 26.Dxg5 už Martin správně zavčas zatáhnul za záchrannou brzdu a směřoval partii po sérii výměn do remízy – 2 : 3.

Šimi stojí stále trochu hůře, Kuba hraje rovnou koncovku, a tak se spoléháme na kapitána Neklana, který má ve věžovce pěšce víc, ale není to úplně jednoduché.

Partie přešla v podstatě do koncovky hned ze zahájení, když po výměně lehkých figur následovala výměna dam. Trochu jsem měl pocit, že Neklanův soupeř to zahrál až příliš ambiciózně a doufal jsem, že se mu to vymstí. Vzniklá věžovka naskýtala opravdu nespočet možností. Kdybychom nehráli v neděli další zápas, tak bychom si v Bílé labuti dál objednali a analyzovali až do večera (ale to nešlo, protože nás ještě čekaly blicky).



Asi klíčový moment nastal v pozici na diagramu, kde se Neklan rozhodl vydat logickou cestou (36.h4), která i když nutila dále soupeře hrát přesné tahy, tak se to za něj dalo najít. Větší nároky na černého kladl tah 36.a6, po němž by musel Neklanův soupeř FM Radek Londýn zahrát přesné 36.-b4 37.Va1 b3 38.Va3 (38.Vb1 Vb8! s dalším šachem na b4 a kontrolou bílých pěšců po 4. řadě, král kontroluje pa6. Tento jednoduchý tah jsme mimochodem v hospodě všichni přehlédli.) 38.-b2 39.Vc3+ Kd7 40.Vb3 Vxa6 41.Vxb2 Va4+ 42.Kf3 Va3+ 43.Kg2 Ke8 44.Vf2 Kf8 45.Vf3 Va4 46.Kg3 Kg7 47.Kh4 Va5 48.Vb3 Vc5 49.Vb7 Vc3!



a věžovku by měl černý udržet. Nakonec tedy partie skončila remízou, a chtě nechtě ten zápas začal být jenom o tom, jestli to dokáže Šimi ustát - 2,5 : 3,5.

Kuba měl totiž rovnou koncovku. Hrála se Sicilka se Sb5, Kuba možná přesné pořadí tahů popletl, ale soupeř mu dovolil výměnou černopolného střelce pozici stabilizovat a nastala koncovka J+J+5p vs J+S+5p. Sám jsem byl zvědavý, co Kuba se svým bělopolným střelcem udělá. Měl sice pěšce c6, d5 a slabé pole c5, nicméně střelec je při konstelaci pěšců na obou křídlech výhodná „rychlonohá figura“. I když se soupeři snažili vzájemně jeden druhého splést, byl to Kuba, který se mohl pokusit získat pd4, po čemž by soupeř musel zahrát velmi přesně.



V pozici na diagramu se jednalo o možnost 37.-Sh3! (s hrozbou 38.-Jf5+) 38.g4 f5 39.Jf2 Sf1! (s hrozbou 40.-f4+ a 41.Je6)



40.f4! fxg4 41.Jxg4 Jf5+ 42.Kf2 Sh3 43.Je3 Jxd4 44.fxg5 a pouze takto bílý koncovku ustojí. To nám však ukázal až počítač, ani v Bílé labuti jsme si této možnosti nevšimli – 3 : 4.

A tak to skutečně bylo o Šimim. Ten stál v pozici plné zápletek objektivně hůře a těžko říct, kde se vlastně stala chyba. Jeho soupeř GM Danin to zahrál silně, otevřel pozici a černý měl problémy se slabými poly okolo svého krále. Rozhodující okamžik nastal po časovce.



V pozici na diagramu měl Šimi zahrát lstivé 43.-Jd7! s myšlenkou 44.Dc7 (44.cxb5 Dd2! 45.Jf4 Vb6=) Df2!! 45.Dxd7+ Kh6 46.Vg1 Ve1



a bílý musí remizovat věčným šachem na polích h3 a d7. Šimi však zahrál 43.-De5?, čímž přehlédl úder 44.Jc7 se ztrátou pěšce. Chytat poté spojené volné pěšce s horším časem bylo prakticky nemožné (jak Šimi po partii konstatoval), a tak zápas nakonec končí remízou – 4 : 4.

Vzhledem k sestavám a ratingové převaze soupeřů na všech deskách můžeme být se získaným bodem spokojeni, vzhledem k průběhu zápasu jsme však cítili mírné zklamání, že jsme tu půlku navíc neurvali. Ale nedalo se dělat nic jiného, než jít do Bílé labutě a dát si dobrý pozdní oběd. V tento moment se s námi rozloučili Šimi a Roman, kteří v neděli hrát nemohli, a tak nás zase bylo pouze pět. Po „obědě“ (vrátili jsme se z něj okolo 18. hodiny) pak přišel Tomáš, donesl hodiny a blicalo se, protože se prý potřeboval rozehrát.

Duras BVK Královo Pole - Lysá „A“ 3 : 5



Další den nás čekala Lysá „A“. Velmi silný tým a jeden ze soupeřů Nového Boru o titul. Někteří z nás pořádně nemohli usnout, těžko říct zda strachem, vzrušením či neustálým myšlením na varianty.

Ráno nás opět čekala vydatná snídaně a všichni si dávali pozor, aby si nesedli na Šimiho místoWink. Když jsme došli na zápas, dorazily i „pražské“ posily Šimon Macharáček a Tomáš Mičánek, kteří vystřídali Romana a Šimiho (soupeře tento „taktický tah“ před zápasem evidentně trochu zaskočil). Když poté dorazil i Ondra Nepomucký, který již tentokrát nejel na Výstaviště, mohlo se začít hrát.

Soupeři byli v zápase jasnými favority, a tomu také odpovídal průběh zápasu. Poměrně rychle se jim podařilo získat převahu na 6. a 7. šachovnici a zvítězit.

Na 7. šachovnici hrál Šimon při své obnovené premiéře proti velezkušenému reprezentačnímu kapitánovi GM Jansovi a po přehrání partie bych si dovolil tvrdit, že Šimon dostal „lekci z pochopení pozice“. Neříkám, že to Šimon měl jednoduché, GM Jansa má holt svoje systémy velice dobře zmáknuté, (což se také dalo čekat, když o tom píše šachové knížky). Jisté je to, že Šimon nenašel ve střední hře (hrála se Sicilka) správný plán, čehož GM Jansa s pomocí taktiky využil – 0 : 1.

Ondra se bránil v Sicilce se Sb5 a na první pohled nestál špatně. Nezahrál však včas tah f5, kterým by rozehrál svého černopolného střelce a tohoto zaváhání GM Honza Krejčí využil a za pomoci blokády svým pe5 už černopolného střelce do hry nepustil. Poté již úřadoval na dámském křídle a Ondrovi moc šancí nedal  - 0 : 2.

Dále remizuje Neklan, který zahájení a střední hru proti nepříjemnému IM Vojtovi Plátovi zvládl na výbornou, nikde nebyl ohrožený a závěrečnou koncovku D+J+6p vs D+S+6p klidně může hrát.



Trochu jsme pak za to do Neklana rýpali, že v takovém zápase má takové pozice bez rizika hrát, nutno však uznat, že očividný plán jak pozici zesílit vidět nebyl a partie by také dost pravděpodobně remízou skončila (bílý kůň se po dobrání věže sice manévrem Dc2 – Jc3 – Jb5 dostane na b5, černý ale zase převede střelce přes d8 až na c5). Neklana je třeba za následující dvojkolo pochválit, když se po neúspěchu v tom úvodním dokázal oklepat a sehrát tento víkend dvě dobré partie - 0,5 : 2,5.

V dalších partiích sice už nebyl nikdo vyloženě ohrožený, ale také nebyl žádný „gamebreaker“, který by měl v partií nějaké šance na výhru a který by mohl zavelet k obratu.

Já jsem zahrál pozici dost na jistotu, u Tomáše se po chvíli všechno zablokovalo, Kuba sice bez problémů vyrovnal, ale na víc asi pomýšlet nemohl a Tomáš Mičánek se po letech snažil na extraligové půdě vůbec zorientovat a větší ambice, než přežít úvodních 20 tahů (dle svých slov), neměl.

Další partii jsem tedy dohrál já. No, hrál jsem proti hodně silnému soupeři, který kromě Ela 2680 měl také 3/3. Moc jsem toho v partii nevymyslel, ale ustál jsem ji. Inspirován zápasem o mistra světa jsem zvolil poměrně hodně „safety přístup“. Tentokrát mi to sice prošlo, ale do budoucna by se mi podobný přístup nemusel vyplatit. Pravda, na svou obhajobu jsem moc nečekal, že soupeř půjde v 1. tahu e5 a zahraje na Italku Sc5 (což nikdy předtím nešel). Pak se chvíli tahalo, šudlalo, načež jsem zjistil, že jestli nechci stát hůř, musím chtě nechtě hrát i dopředu.



Měl jsem v partii horší pěšcovou strukturu, ale v klíčové pozici jsem našel fígl 29.e5 d5, což vypadá hrozně logicky, ale po správném 29.-Va7! drží soupeř pěšce a dál mě šudlá (dobré, že tah 29.-Va7 našel soupeř až v analýze). Po 30.Jg5! už vyrovnávám. Po 30.-h6 31.e6! hxg5 soupeř sice přehlédl 32.Vb8+!, ale na konečné remíze to nic nezměnilo – 32.-Jxb8 33.e7



Va1+ 34.Kf2 Va2+ 35.Kf1 Va1+ 36.Kf2 Va2+ 37.Kf2 - 1 : 3.

Všechny ostatní partie vypadaly, že budou ještě na dlouho, tak jsme se s kapitánem Neklanem vydali na poklidné místo do Bílé labutě, kam za námi později dorazil ještě Tomáš Mičánek.



Tomáš se asi úplně nevyvaroval chyb, naštěstí však soupeř nenašel v pozici na diagramu jasnou možnost k vítězství (30.Vd8+ Kf7 31.Vc7+ Kf6 32.Vd6+ Kf5 33.Vf7+ Kg4 34.Vxg7+ Kf5 35.Vg5# dokonce skončí matem) a po 30.Vb7 partie směřovala do věžovky V+ph+g+f vs V+ph+g, která již byla v pohodě remízová. Kvalitní výkon při obnovené premiéře - 1,5 : 3,5.

Tomáš (Polák), rozehraný z mnoha večerních blicek, očekával proti GM Landovi teoretický souboj, místo toho přišel domek a šudlačka. Tomáš stál možná po zahájení trochu hůře, ale nic hrozného se nedělo. Ale jak už jsem se zmiňoval dříve, všechno se zablokovalo od c-sloupce až po h-sloupec, takže se bojovalo pouze na dvou sloupcích. Tomáš naopak musel být asi trochu pozorný, aby nedostal nějakou oběť Sxh5, ale to už si pohlídal. Bohužel, na víc než na remízu to holt nebylo – 2 : 4.

Naději se podařilo vykřesat Martinu Blahynkovi, který sehrál partii skvěle. Soupeře GM Yemelina překvapil pro něj trochu netradičním zahájením a získal prostorovou převahu, díky které neměl soupeř vůbec jasný plán. GM Yemelin poté extrémně dlouho přemýšlel a po nějakých deseti tazích měl na hodinách již jen 12 minut (což však v jeho případě nebývá nic neobvyklého). V kritické pozici, kde má ovšem v klidu čekat (a možná zkusit nabídnout remízu), tak trochu nepochopitelně obětuje pěšce a vydává se s nejasným cílem králem dopředu. Toho Martin využívá, pěšce bere a krále žene zpět. Poté vniká věží do týla soupeře, vítězí a může se jít v klidu dále věnovat matematickým úlohám, které pro něj, jak jsme si ve vlaku dělali srandu, byly větší výzvou než velmistr 2550+ – 3 : 4.

A na závěr Kuba. Nevím, jestli bude vůbec číst tyhle řádky, protože na tuto koncovku proti GM Štočkovi bude chtít asi co nejdříve zapomenout. Ze zahájení Kuba úplně v pohodě vyrovnává a skoro si může i vybrat, jakým způsobem partií zremizuje. Pozice však přechází do rovné, ale přeci jen pasivnější věžovky a zde GM Jirka Štoček potvrzuje, proč je tak dobrý hráč. Byť je pozice stále remíza, tak staví před Kubu problémy, pomalu vylepšuje svou pozici a dostává Kubu do časovky. Zde nacházet během 30 vteřin přesné remízové tahy není vůbec jednoduché.



Kuba nakonec v časovce chybuje (mělo se stát 64.-a5 65.Kxg7 hxg5 66.h6 Vh4 67.h7 Vxh7+ 68.Kxh7 Kb4 s remízou)



a výsledné skóre je tak 3 : 5 ve prospěch soupeře.

Kuba, jak po partii říkal, byl naštvaný sám na sebe, budiž mu tedy tato partie cennou lekcí. Poznal, co dokáže hráč 2550 udělat s tupou, na první pohled jasně remízovou pozicí (na závěr bych podotknul, že i já mám ke GM Jirkovi Štočkovi obrovský respekt, moje skóre 0:3 hovoří za vše). Navíc je to hráč, který hraje pěkné a vynalézavé šachy a myslím si, že udělal velký pokrok. A pokud náhodou někdy někdo v minulosti pasoval mě do role kandidáta na reprezentaci, tak konkurovat někomu takovému jako Jirka je dost těžký úkol.

No, vezeme z Lysé bod a škoda, že se nám nepodařilo dotáhnout první zápas. V tom druhém jsme i přes relativně slušné skóre nárok na zápasové body neměli. Nicméně máme za sebou zápasy s nejsilnějšími týmy Novým Borem a Lysou „A“ a zápasy, ve kterých půjde o důležité body, tedy ještě přijdou.

Druhý brněnský zástupce Lokomotiva obdržela v sobotním mači proti Lysé "A" již druhého sezónního kanára, nicméně logika z úvodního dvojkola v Brně velela k nedělní remíze s Lysou "B" (v Brně uhrála Lokálka remízu s Unichessem). Silný druhý tým Lysé byl však rezolutně proti a zvítězil 6 : 2. Pravdou ale je, že své partie mohli vítězně dotáhnout bratři Karel a Milan Kratochvílové (proti FM Londýnovi, resp. IM Červenému) a remízu proti Marcelu Bednářovi měla na dosah WGM Eva Kulovaná, což z tohoto pohledu značí přece jen až příliš krutý výsledek.

Snad se tedy oběma brněnským týmům podaří zabodovat v lednovém dvojkole (28.1. - 29.1.2017) v Ostravě a posílí tak své šance na záchranu. Zůstávejte s námi!
Soubor ke stažení: []

přidal Neklan Vyskočil dne 15.12.2016 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
05.04.2017 Extraliga v Brně zůstává, Nový Bor obhájil titul před Lysou a Pardubicemi, dolů Litovel a Lokomotiva ke stažení
04.04.2017 tht Extraliga 2016/2017 - partie 1. - 11. kola ke stažení
28.03.2017 Stavební fakulta v Brně hostí finále tht Extraligy, součástí akce také Pásci! ke stažení
06.03.2017 Finálové trojkolo tht Extraligy akce
06.03.2017 Finálové trojkolo tht Extraligy akce
26.02.2017 tht Extraliga 2016/2017 - partie 1. - 8. kola ke stažení
23.02.2017 Extraliga v Brně již pozítří! ke stažení
14.02.2017 tht Extraliga v Brně akce
10.02.2017 Finálové trojkolo tht Extraligy akce
03.02.2017 tht Extraliga - Duras veze z Ostravy bod, Lokálka vyšla naprázdno - díl druhý ke stažení
03.02.2017 tht Extraliga - Duras veze z Ostravy bod, Lokálka vyšla naprázdno - díl první ke stažení
29.01.2017 tht Extraliga 2016/2017 - partie 1.-6. kola ke stažení
15.12.2016 tht Extraliga 2016/2017 - Duras veze z Lysé cenný bod, Lokomotiva kanára ke stažení
12.12.2016 tht Extraliga - partie 1. - 4. kola ke stažení
18.10.2016 tht Extraliga 2016/2017 - díl druhý - zlínské údery novoborskému titánovi, Lokomotiva má první bod ke stažení
13.10.2016 tht Extraliga 2016/2017 - díl první - bod pro Duras, Lokomotiva s kanárem ke stažení
09.10.2016 tht Extraliga 2016/2017 - partie 1.-2. kola ke stažení
30.09.2016 Velký šachový svátek v Brně - příští víkend extraliga s Novým Borem, Pásci následují! ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009