Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Změny Soutěžního řádu platné od sezóny 2015/2016

Jak již bylo na tomto webu avizováno, VV ŠSČR schválil nové znění Soutěžního řádu s platností od 1.9.2015. Jaké změny nás tedy čekají od následující sezóny 2015/2016?

Zrušení limitu počtu volných hráčů
Zatímco ještě v sezóně 2014/2015 mohl mít oddíl na svých soupiskách pouze tolik volných hráčů, kolik měl družstev v soutěžích, od nadcházející sezóny toto omezení padá. Oddíly tedy nyní mohou mít na soupiskách libovolné množství volných hráčů - jejich počet už není nijak omezen (viz čl. 3.5.4.). Toto uvolnění platí i pro soutěže mládeže. Samozřejmě nadále platí omezení, že hráč může být uveden maximálně na 3 soupiskách a k utkání mohu nastoupit nejvýše tři písmenkoví hráči (hosté, volní hráči a cizinci).

Rozšíření povinnosti odehrát předepsaný počet partií (čl. 3.5.6.)
Oproti loňské sezóně, kdy se povinnost odehrát předepsaný počet partií (v jihomoravských krajských přeborech 2 partie) vztahovala pouze na hráče základní sestavy, musí nyní předepsaný počet partií odehrát každý hráč na soupisce až po posledního člena základní sestavy (označeného písmenem Z). Pokud má tedy oddíl například na prvních pěti místech soupisky písmenkové hráče, musí nově i 4. a 5. písmenkový hráč odehrát předepsaný počet partií, zatímco v předchozí sezóně nemuseli odehrát žádnou partii.

Vyšší moc x omluvitelné důvody
Na několika místech byl termín vyšší moc nahrazen termínem omluvitelné důvody. Příčinou této změny je skutečnost, že právnický termín vyšší moc je užší než to, co lze považovat za omluvitelné důvody např. pro nedostavení se k utkání. Takovým omluvitelným důvodem může být i dopravní nehoda zaviněná řidičem družstva, které se k utkání nedostavilo. Z pohledu práva se však v této situaci o vyšší moc nejedná, proto byl zaveden termín omluvitelné důvody.

Poslední významnější změnou je změna schválená Konferencí ŠSČR, která umožňuje rozpisem soutěže stanovit mírnější postih pro družstva, která jsou v průběhu soutěže více než jednou kontumována.

Doporučujeme tedy oddílům, aby výše uvedené změny zohlednily při sestavování soupisek. Pro úplnost připomínám, že termín pro odeslání soupisek do jihomoravských krajských přeborů je 13.9.2015.

Aktuální znění Soutěžního řádu je k dispozici v příloze, další informace pak naleznete na webu ŠSČR.

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Vladimíra Šťastná dne 02.09.2015 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009