Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Duras A v trháku, Lokomotiva míří k záchraně, béčko Durasu na dně

7. kolo přineslo poměrně zásadní zlom v dosavadním průběhu soutěže, a to na obou pólech tabulky. Po ztrátách Orlové v Grygově a Starého Města v Rychnově se do 4-bodového trháku dostal Duras "A", který s obtížemi vyhrál ve Zlíně a má nadějně našlápnuto. Čekají jej však ještě čtyři nelehké překážky v podobě Grygova, Orlové, Kroměříže a Starého Města, takže žádná procházka ordinační růžovou zahradou. Podobné je to v Orlové (jen místo Grygova Lokomotiva Brno), zatímco letící Beskydská šachová škola "B" má los nepoměrně snazší (Chrudim, Rychnov, Zlín, Grygov). Zde ovšem patrně není snaha mít k silnému extraligovému áčku ještě jeden mančaft, i když vzhledem k poměrně silné finanční podpoře béčka kdo ví... V záchranářských bojích si významně polepšila Lokomotiva Brna, která zvládla další důležitý zápas o 6 bodů. Tentokrát to po Durasu "B" bylo v Chrudimi a vítězstvím 3 : 5 nechala Lokálka za sebou v červených číslech právě Chrudim. Důležitý krok k záchraně učinil i sympatický nováček z Opavy vítězstvím nad Kroměříží a pokud příště porazí Duras "B", bude jeho záchrana už nanejvýš pravděpodobná. O velké překvapení se postarala dosud nulová Panda Rychnov nad Kněžnou, když na domácím hřišti porazila jednoho z kandidátů postupu Staré Město. A to Panda nehrála v úplně optimální sestavě, zatímco hosté přijeli takřka v základu. Inu dějí se věci a překvapení jsou kořením každého sportu. Rychnov po tomto vítězství hraje ještě tři zápasy ze čtyř s přímými konkurenty o záchranu (Lokomotiva, Opava a Duras "B"), takže jej rozhodně nemožno odepisovat, zvláště pak ne v 3-bodovém systému. A nyní již pojďme k jednotlivým zápasům.



Výsledky, tabulku a statistiky nabízí svazová databáze a chess-results, partie ze všech kol si můžete stáhnout zde.

Opava potřebuje body jako sůl, soupeř z Kroměříže ale nebyl k tomuto účelu úplně snadným soustem. Slavia ovšem přijela bez GM Jana Krejčího a IM Aloise Lanče a protože domácí tým nastoupil po delším čase s IM Tadeášem Kriebelem, byly šance zhruba vyrovnány. Zápas probíhal za mírné převahy domácích a ti ji také nakonec zužitkovali k vytouženým třem bodům. Z průběhu partií soudím, že vítězství Opavy jest zasloužené, byť kroměřížský IM Lukáš Klíma měl proti FM Jirkovi Adámkovi partii vyhranou i několikrát, ovšem horší technikou jej nakonec nechal vyklouznout do remízové pěšcovky. Opava se vítězstvím sice v tabulce neposunula, ovšem získala na červené pásmo již 5-bodový náskok. Pokud porazí příště Duras "B", zůstane jí už prakticky jistě prvoligová opona otevřená i pro příští ročník. Více o utkání čtěte z opavského reportu Marka Nábělka. KVS EKODIVIZE Opava - Slavia Kroměříž 5 : 3.

Duras "B" začíná již trochu nostalgicky vzpomínat na nečekané vítězství nad Orlovou ve 3. kole a po minulé těsné porážce na Lokomotivě byla na týmu patrná menší deka. Soupeřem v 7. kole byla Beskydská šachová škola "B", se kterou si los celkem zažertoval v podobě již třetí brněnské návštěvy. Ta ovšem znamenala po úvodní porážce od Durasu "A" již druhé vítězství, a to dokonce vysokým rozdílem. Po přehrání partií je převaha dobře školených hostujících hráčů dobře vidět, a tak nijak nepřekvapí celková výše konečného skóre. Za domácí tým posbírali cenné remízy FM Kirill Burdalev proti IM Vojtěchu Zwardoňovi, Tomáš Mudra proti IM Sergeji Vesselovskému a Radek Zeman proti Tomáši Pechovi. Blizoučko remíze byl Štěpán Seidl, no zřejmě časová tíseň vykonala své i v jednoduché koncovce, a tak nakonec triumfoval favorit IM Vojtěch Rojíček. Průběh zápasu můžete také číst z reportáže hostujícího kapitána Zdeňka Holeksy. Duras BVK Královo Pole "B" - Beskydská šachová škola "B" 1,5 : 6,5.

Důležitým soubojem ohrožených se stal duel Chrudimi s Lokomotivou Brno, ve kterém šlo prakticky o 6 bodů. Lokálka vyrazila na východ Čech bez lídra GM Radka Kaloda, ovšem jinak s poměrně silnou sestavou a navíc poprvé v sezóně s FM Zdeňkem Ramíkem. Ten nezklamal a černými bezpečně odremizoval Vratislava Jarábka. V dalších partiích nebyla zřejmá převaha ani jednoho z týmů, no nakonec přece jen převážily misky vah na stranu brněnského týmu. Dlouho nejasná partie IM Vojtěch Plát - FM Marian Sabol nakonec přinesla úspěch přesněji hrajícímu Vojtíkovi a když zvyšující tlak zužitkoval na čtyřce FM Josef Kratochvíl proti FM Jakubu Pulpánovi, byl na světě 2-bodový náskok. Na domácích tak ležela psychicky náročná povinnost vyhrát minimálně dvě partie a byť k tomu měli Radek Bujnoch na pětce a Tomáš Trhal na sedmičce všechny předpoklady, vývoj zápasu zřejmě i pod tímto tlakem nesrovnali. Zmar domácích pak dokončil na osmičce Jiří Malivánek, který měl proti Karlu Kratochvílovi velmi dobré šance na výhru, ve 40. tahu však přišla chyba a nakonec byl ještě rád, že hostující kapitán výhru za již rozhodnutého stavu dále nepokoušel. Lokomotiva je tedy na dobré cestě, kterou pokud potvrdí v příštím kole doma proti rychnovské Pandě, bude její záchrana již velmi pravděpodobná. Naopak Chrudim nyní už musí bodovat stůj co stůj a pravděpodobně bude muset k záchraně uhrát minimálně šest bodů proti BŠŠ "B", Opavě, Durasu "B" a Kroměříži, no spíše více. Krátky zápasový komentář nabízí chrudimský web. ŠO Chrudim - Lokomotiva Brno 3 : 5.

O postup bojující Staré Město muselo daleko do Rychnova a tato ranní anabáze zřejmě udělala své. Sestava pouze bez Petra Bažanta jr. byla proti pandím absencím Piotra Sabuka, Zbyňka Ringela a WFM Martiny Marečkové jasným favoritem, no zázraky se občas dějí i v šachu. Prozatím nulová Panda dokonale využila domácí prostředí a po nadšeném výkonu unavené hosty ze Slovácka s trochou štěstí porazila.



Vidět je to například i na tomto diagramu, kde IM Pavel Zpěvák neobjevil proti FM Petru Kačírkovi Kolumbovo vejce v podobě tahu 27.Kg3!!, po němž by partii vyhrál [27.-Je3 28.Jxe8! Vxb4 29.Jf6+! Dxf6 30.Dd8+ Kg7 31.Dxf6+ Kxf6 32.Vxb4 Jxd1 33.Vxb6+ Ke5 34.Vb5+!



Ke4
(34.-Ke6? 35.Vb3 a koník je chycen) 35.Vb7 vypadá vynuceně]. Po partiovém 27.hxg4 De3+ 28.Kf1 De2+ 29.Kg1 De3+ je už remíza věčným šachem neodvratná. No a když si vedle hrající další slovácký mohykán IM Jan Sosna naběhl v časovce proti Piotru Goluchovi z trochu lepší pozice do prohrané koncovky, bylo překvapení dokonáno. Více si o zápasu i o nářku na ostatní konkurenční výsledky můžete počíst z pera Jiřího Daniela. Region Panda Rychnov nad Kněžnou - Staré Město 4,5 : 3,5.

Duras "A" vyrazil do Zlína k důležitému postupovému zápasu a s myšlenkou pomstít hokejovou Kometu, jenž ve Zlíně o týden dříve prohrála. Sestava domácího týmu byla zřejmě optimální a ani sestava Durasu nevykazovala zjevné slabiny, když chyběl pouze lídr GM Peter Michalík. První polovina zápasu probíhala trochu nečekaně v režii domácího týmu, který měl velké šance na celé body na šachovnicích 3 a 4, kde se hrály partie FM Vladimír Vojtek - IM Neklan Vyskočil a GM Pavel Blatný - Adam Rubal. Již v 17. tahu totiž hrubě chyboval autor těchto řádků a musel odevzdat figuru. Ve vlastní časové tísni se mu však povedlo trochu soupeře pozlobit a výsledkem byla alespoň malá kompenzace, která však k vytoužené remíze nestačila. Paradoxně však tato partie trvala ze všech nejdéle, a to přesně 81 tahů. Co všechno je ale možné zahodit v časové tísni dokumentuje výše uvedená partie na čtyřce, kde si Adam po výborně sehraném průběhu a chybné kombinaci brněnského velmistra mohl vybírat.



V pozici na diagramu mohl vsítit dokonce 4-tahový mat po 36.-Jd3+! 37.Kd2 Dxb2+ 38.Kxd3 Ve3+ 39.Kc4 Dc3 mat, no hladce vyhrávalo i zahrané 36.-Dxb2 37.Dxf4 Vxe2+ 38.Kf1,



kdyby ovšem nyní nepřišlo katastrofální přehlédnutí 38.-Vxh2??? (snadno vyhrávalo např. 38.-V8e7) 39.Vd7+ Dg7 40.Vxg7+ Kxg7 41.Dxh2 Ve7 42.Db2+



a po tomto autoknockoutu Adam jistě nemohl ještě dlouho usnout. Kormidlo zápasu se touto partií najednou zcela otočilo a kromě již uvedené mé partie měli ve většině ostatních duelů navrch hráči Durasu. Nakonec tak zápas skončil očekávaným vítězstvím brněnského favorita, když ještě vyhrané partie zahodili do remíz Bronislav Vymazal s Petrem Skácelíkem (škoda, že se nekonala šestá výhra v řadě v poměru 6 : 2), ovšem kdo by vsadil na Duras po dvou hodinách hry, byl by čirý optimista. Za zmínku určitě stojí 6/6 GM Tomáše Poláka, zlínský komentář Jakuba Roubalíka čtěte zde. ŠK Zlín - Duras BVK Královo Pole "A" 2,5 : 5,5.

Grygov je nepříjemným soupeřem pro každého a přesvědčit se o tom měli i hráči Orlové, kteří byli před tímto kolem o bod druzí za Durasem. Z pohledu nastoupivších sestav však nebylo patrno, že by Orlová o postup nějak zvlášť stála, když chybějící GM Alexeje Kislinského, Marcina Krzyzanowského a WIM Terezu Olšarovou nahradili Lumír Mrázek a dvojice orlovských funkcionářů Jiří Novák s Tadeášem Makovičkou, kteří se tak stali jasnými terči grygovských zadáků. Hanáci nastoupil sice bez nemocného lídra IM Richarda Biolka jr., no jinak v silné sestavě a byli tak v zápase mírným favoritem. Ze zápasového komentáře IM Ríši Biolka sr. i ze sehraných partií je vidět, že domácímu týmu zápas dokonale vyšel a nakonec uštědřil Orlové trochu nečekaně vysokou porážku. Grygov si tímto vítězstvím opět vyměnil středová místa se Slavií Kroměříž a Orlová naopak klesá na 3. místo za BŠŠ "B", když její postupové ambice může oživit už asi jedině výhra nad Durasem "A" 1.3.2015. Agentura 64 Grygov - Slavia Orlová 6 : 2.

Co říci závěrem? Duras "A" uniká, ale jasno ještě stále není. Pro jihomoravské a potažmo brněnské zástupce je potěšující dvojí vzedmutí Lokomotivy, která pokud potvrdí formu výhrou v příštím kole nad Rychnovem, mohla by udržet minimálně jedno jižní místo pro příští prvoligovou sezónu. Na to si ovšem počkejme do 15.2.2015, kdy se mezi sebou utkají:

Slavia Kroměříž - Slavia Orlová
Duras BVK Královo Pole "A" - Agentura 64 Grygov
Staré Město - ŠK Zlín
Lokomotiva Brno - Region Panda Rychnov nad Kněžnou
Beskydská šachová škola "B" - ŠO Chrudim
KVS EKODIVIZE Opava - Duras BVK Královo Pole "B"

 
Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 05.02.2015 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
17.05.2015 1. liga východ - závěrečná zpráva ke stažení
16.04.2015 1. liga východ - partie 1.-11. kola ke stažení
14.04.2015 1. liga východ - Duras po šesti letech extraligový! ke stažení
27.03.2015 1. liga východ - partie 1.-10. kola ke stažení
26.03.2015 1. liga východ - Duras A drží vedení před Frýdkem-Místkem B, Lokomotiva zachráněna ke stažení
22.03.2015 1. liga východ - partie 1.-9. kola ke stažení
03.03.2015 1. liga východ - první prohra Durasu A dramatizuje boj o postup, Duras B a Rychnov sestupují ke stažení
17.02.2015 1. liga východ - partie 1.-8. kola ke stažení
17.02.2015 1. liga východ - hattrick Lokomotivy znamená prakticky záchranu, Duras A drží vedení ke stažení
05.02.2015 1. liga východ - Duras A v trháku, Lokomotiva míří k záchraně, béčko Durasu na dně ke stažení
04.02.2015 1. liga východ - partie 1.-7. kola ke stažení
21.01.2015 1. liga východ - partie 1.-6. kola ke stažení
21.01.2015 1. liga východ - Duras A do čela, brněnské derby pro Lokálku ke stažení
06.01.2015 1. liga východ - partie 1.-5. kola ke stažení
05.01.2015 1. liga východ - na východní frontě klid, Lokomotiva v Opavě bez bodu ke stažení
10.12.2014 1. liga východ - Duras A po klubovním derby do čela, nerozjetá Lokomotiva se s Durasem B zatím topí ke stažení
09.12.2014 1. liga východ - partie 1.-4. kola ke stažení
25.11.2014 1. liga východ - partie 1.-3. kola ke stažení
24.11.2014 1. liga východ - nečekaný dvojúder Durasu, Orlová na kolenou, v čele Zlín ke stažení
13.11.2014 1. liga východ - partie 1.-2. kola ke stažení
09.11.2014 1. liga východ - Duras A vítězně, Duras B a Lokomotiva poraženi, v čele Staré Město ke stažení
23.10.2014 1. liga východ - partie 1. kola ke stažení
21.10.2014 1. liga východ - nejlépe odstartoval Zlín na Durasu B, Lokomotiva - Duras A 4 : 4 ke stažení
12.10.2014 1. liga východ 2014/2015 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009