Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

JmKPIIC 4.kolo

Čtvrtým kolem byla završena podzimní část JmKPIIC. Půlmistrem letošního ročníku se stal Š.K. 1923 Sokol Kyjov stíhaný Jezdci Jundrov B. O čelo průběžného pořadí si to tyto dva celky rozdají v prvním kole hned po Novém roce!  Z prvního místa byl sesazen TJ Podlužan Prušánky B prohrou s ŠK Hodonínem, který zoufale zahájil zimní ofenzivu stejně jako Lokomotiva Brno F. Oba celky se nebezpečně přibližovaly k sestupovým pozicím. Na nástup ofenzivy stále čeká TJ Tatran Poštorná, který podzimní část končí na pro něj velmi nelichotivé předposlední příčce – dílem za to může i los, který přisoudil Poštorné během podzimní části celky, které jsou na prvních třech místech průběžného pořadí.

Š.K. 1923 Sokol Kyjov - ŠK64 Brno
. Velmi vyrovnaný duel (průměrný rozdíl ELO sestav jen 5 bodů!). Pro oba týmy to byl souboj o titul půlmistra v případě zaváhání vedoucích Prušánek. Jak se ukázalo později, zápas byl vyrovnaný až moc – při sedmi partiových remízách zajistil vítězství jedinou výhrou kapitán domácích. Celkem 4,5-3,5. Pro domácí po konečném účtování kola titul půlmistra, pro hosty to znamená po Novém roce v podstatě od nuly - uzavírají vedoucí skupinu.

ŠK Hodonín
hostil vedoucí TJ Podlužan Prušánky B. Pro Hodonín to bylo velmi důležité utkání a když hosté vpadli do hrací místnosti se všemi třemi zabijáky z prvních tří šachovnic soupisky v čele s mezinárodním mistrem, nebylo domácím do smíchu, zvláště když osmého hráče domácí kapitán sháněl půl hodiny před zahájením zápasu… Podle sestav v utkání byli favorizováni hosté (+73 průměrných ELO bodů). Po třech hodinách hry prohrává domácí borec na třetí šachovnici – v té chvíli autor článku již dvě hodiny kouzlí, protože vletěl zkoušenému soupeři v sedmém tahu do oběti na e6 a na prvních dvou šachovnicích domácí také nestojí zrovna pohodlně…. Situaci zachraňovali zadáci, kteří postupně otočili stav na 3-2. Až po druhé hodině odpolední končí partie na prvních šachovnicích ve vydřených koncovkách – na druhé desce domácí borec vydřel plichtu, když situace dospěla až do koncovky K+V+J/K+V, na první šachovnici lídr domácích vynutí věčný šach při kvalitě méně. Stav je tedy 4-3 a jako velmi často dohrávám poslední partii já. Celou partii tahám za hodně krátký konec, no to co v sedmém tahu vypadala jako tematická miniaturka vyústilo v trochu horší koncovku K+J+6p/K+špatný S+6p. Pravděpodobně objektivní remis po padesátém tahu musel borec hostí pokoušet až do vyčerpání téměř všech možností. Už jsem z těch odskoků a možných vidlí od jezdce byl tak zblbý, že se mi pletla notace a pole jsem opisoval z pomůcek na okraji šachovnice jako žáček. V 81. tahu se mění lehké figury a na prkně je remízová pěšcovka K+2p/K+p. Domácí tak v těžkém souboji  vybojovali důležité vítězství 4,5-3,5.


ŠK Lokomotiva Brno F
přivítala nekompletní ŠK Veselí nad Moravou B, kterému nedorazil borec na druhou šachovnici! Už po hodině hry tak domácí vedli 1-0. Na hrajících šachovnicích byly favorité i tak  spíše domácí (+63 ELO bodů). Domácím zabodovali zejména zadáci (3,5-1,5) a s výhodou jedné kontumace přesvědčivě zvítězili 6-2.

TJ Tatran Poštorná - ŠK Duras BVK Královo Pole D
. To měl být vyrovnaný duel s lehkou převahou hostí (+51 ELO bodů). Strhla se však smršť pěti partiových výher – slovo má dnes nehrající kapitán domácích: „Sám jsem sepisoval klubové vyúčtování, ale moc toho nestihl, protože bylo rychle vymalováno. Hosté beze spěchu přikráčeli po třičtvrtě na deset, na jedovaté otázky "Jaká byla cesta?! Mlha? náledí?" reagovali s provokativním klidem "Jelo se dobře". Zjevně přijeli na desátou. Podle rozpisu se však začínalo o hodinu dříve, tak jsme jim kompromisně sebrali alespoň 15 minut. Okolo poledne začal vytrvale zvonit kabát na věšáku. Přiznal se domácí pan Souček a nepublikovatelným způsobem vysvětlil, že mu za celý rok nikdo nezavolá a teď v neděli v poledne... Ale stál už stejně mnohem hůř. Po krátké debatě, jaké to bude v okresním přeboru, jsme se vrátili domů před druhou, skoro na oběd.“ Krátké, stručné, smutné a s nadhledem. Dnes debakl 1,5-6,5.

KŠ TJ Bučovice
přivítali ambiciózní Jezdce Jundrov B. Rozložení sil i reálné předpoklady (průměrných +179ELO bodů) neponechávali moc prostoru pro prvek překvapení. Domácí se čtyřmi partiovými remízami podlehli 2-6. Pro domácí to znamená přezimování na posledním místě, pro hosty těsné druhé.

Po Novém roce je jeden zajímavý duel vedle druhého: souboj o první místo Jezdci Jundrov B – Š.K. 1923 Sokol Kyjov, zápas o udržení kontaktu s vedoucí skupinou ŠK 64 Brno – Hodonín, zápas o rehabilitaci předsezónních ambicí TJ Podlužan Prušánky B – ŠK Lokomotiva Brno F (první postup, druzí pohodlné udržení), zápas poslední naděje ŠK Veselí nad Moravou B – TJ Tatran Poštorná a poslední duel „kdo kam patří“ ŠK Duras BVK Královo Pole D – KŠ TJ Bučovice.

Všem čtenářům přeji, aby se těchto zápasů dočkali v pohodové a ničím nerušené atmosféře nadcházejících svátků Vánočních. Přeji vše dobré v roce 2015!

Jiří Myšulka
vedoucí soutěže JmKPIIC
Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Jiří Myšulka dne 14.12.2014 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
30.03.2015 JmKPIIC ALL STARS a Závěrečná zpráva ke stažení
15.03.2015 JmKPIIC 9.kolo ke stažení
22.02.2015 JmKPIIC 8.kolo ke stažení
08.02.2015 JmKPIIC 7.kolo ke stažení
25.01.2015 JmKPIIC 6.kolo ke stažení
11.01.2015 JmKPIIC 5.kolo ke stažení
14.12.2014 JmKPIIC 4.kolo ke stažení
01.12.2014 JmKPIIC 3.kolo ke stažení
16.11.2014 JmKPIIC 2.kolo ke stažení
02.11.2014 JmKPIIC 1.kolo ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009