Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Revoluce v soutěžích mládeže

Komise mládeže – to je jen taková STK pro mládež: stále se na svých schůzích zabývá rozpisy soutěží, sestupy a postupy jednotlivců, sestavami žákovských družstev a podobnými záležitostmi, a vůbec nejedná o tom, jak rozšířit šachy mezi mládeží a jak zlepšit její tréninkovou přípravu – takto si kdysi již před 15 lety povzdechl jeden z našich zkušených trenérů a měl bohužel v mnohém jistě pravdu.

 

Na tento povzdech jsem si vzpomněl na šestihodinovém jednání rozšířené schůze republikové komise mládeže, která se konala ve zdevastovaných prostorách strahovského stadionu v Praze v sobotu 6. září a jež se 90% svého času zabývala jen a pouze mládežnickými soutěžemi. Proti táboru konzervativců, kteří zastávají názor, že tyto soutěže prošly dlouhým vývojem a postupnými úpravami byly dovedeny do podoby, která celkem vyhovuje, je současný předseda Jiří Havlíček přesvědčen, že za špatnými výsledky mládeže stojí právě nevyhovující systém soutěží a je odhodlán je v mnohém přímo od základů změnit.

 

Tak například soutěže družstev mladšího dorostu. Mnozí již zaregistrovali v této soutěži posunutí věkové hranice o rok a z toho vyplývající přejmenování soutěže na ligu mládeže. A připravují se další změny: jednou z navrhovaných je přetvoření dvanáctičlenných ligových skupin na osmičlenné, což by snížilo dojezdové vzdálenosti, ušetřilo náklady a uvolnilo jeden víkendový termín.

 

Soutěže v rapidšachu, které jsou do 10, 12 a 14 let a které se v krajích hrají obvykle systémem několika turnajů, z nichž se pak počítají nejlepší výsledky, mají končit jen kategorií do 12 let, protože čtrnáctiletí mají hrát vážné partie.

 

A došlo i na tradiční podzimní Mistrovství Moravy žáků – to má být od roku 2015 i přes protesty opět prodlouženo, a to nejméně o jeden den (většina zástupců moravských krajů nakonec podlehla naléhání pana Havlíčka a představě, že první kolo by začínalo v pátek odpoledne: vzdálenější účastníci totiž na mistrovství stejně už i dnes přijíždějí v pátek večer, takže pro mnohé by se pobytové náklady při této úpravě příliš nenavýšily).

 

Osobně zastávám názor, že o podobě soutěží by měli rozhodovat samotní účastníci: vždyť ti, co soutěže hrají, by měli mít zájem na tom, aby jim podoba soutěže co možná nejvíce vyhovovala. Pan Havlíček při svém časovém vytížení zřejmě nebude schopen vést tak širokou a trpělivou diskusi s celou šachovou veřejností a postupně přispívat k vytříbení většinových názorů, jako to kdysi před mnoha lety po vzniku krajského uspořádání při hledání nové podoby republikových soutěží družstev dospělých skvěle a demokraticky dokázal tehdejší šéf republikové STK David Ciprys. Nicméně nejbližším partnerem republikové komise mládeže jsou právě kraje, a proto tak důležitá bude naše krajská schůze v sobotu 27. září v hrací místnosti Lokomotivy Brno. V příloze této zprávy najdete podkladové materiály pana Havlíčka pro pražskou schůzi a zápis z jejich projednání máte možnost přečíst zde. Každého, kdo má zájem o mládežnické dění, prosím o prostudování těchto materiálů a o účast na našem krajském zasedání (které je ostatně jen jednou v roce).

Soubor ke stažení: [doc]

přidal Miroslav Hurta dne 18.09.2014 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009