Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Oslabené Polabiny šokovaly kompletní Duras, Lokomotiva podlehla vedoucím Dalešicím

Nesmírně vyrovnané bylo 5. kolo prvoligové východní skupiny, které mj. vrátilo do čela Caissu Pivovar Dalešice a prakticky odsoudilo brněnský Duras do role pozorovatelů. Všechny zápasy poznaly své vítěze, avšak krom zápasu Lokomotiva Brno - Caissa Pivovar Dalešice (2 : 6) skončily všechny bez rozdílu nejtěsnější výhrou některého z týmů. Velmi překapivé to bylo zejména v případě zcela kompletního Durasu, který doma prohrál s oslabenými Polabinami, které navíc přijely v sedmi hráčích! Kontakt s čelem tabulky udržela Kroměříž a cestu nahoru si klestí také favorit z Orlové. Naopak smutně se z druhého pólu tabulky dívají družstva Lokomotivy Brno a TJ Ostrava, které už začínají ztrácet.

Brněnský Duras chtěl po minulém vítězství v Dalešicích potvrdit své ambice i proti druhým Polabinám a v novém roce tak vykročit tou správnou nohou. Pomoci k tomu měla základní sestava, která kontrastovala s poněkud slátanou sestavou hráčů Polabin, kteří se navíc scházeli po skupinách. Do hrací místnosti totiž přišlo nejprve pět pardubických hráčů a po oznámení kapitána hostí Michala Novotného se očekával již jen příjezd dvojice GM Jan Votava s FM Alešem Jedličkou, kteří nakonec dorazili se zhruba 10-minutovým zpožděním. Po tomto prologu byly karty rozdány jasně, no poněkud bezstarostné hlavy domácích hráčů způsobily na šachovnicích nečekané věci. Domácí velmistři Peter Michalík a Tomáš Polák neváhali obětovat nějaký ten materiál spíše za chiméry a když třetí z domácích velmistrů Jan Bernášek nezvládl přechod do střední hry, začal se zápas povážlivě naklánět na stranu hostů. Ti své šance ještě umocnili na 5. a 6. šachovnici, kde se domácí Martin Blahynka s Bronislavem Vymazalem nevypořádali s nástrahami střední hry a dostali se v soubojích s FM Jaroslavem Mojžíšem a Josefem Kourkem do prohraných pozic. Nečekaný průběh zápasu pak hosté začali i číselně vyjadřovat. Nejprve srovnal výkopový deficit na 2. šachovnici hrající FM Martin Červený, který má v letošní sezóně ve více soutěžích skvělou fazónu. Jeho soupeř Honza Bernášek dostal poněkud protivnou pozici bez větší protihry a když už měl vyrovnání na dosah, zaváhal v koncovce a musel kapitulovat. Do vedení poslal hosty samotný kapitán FM Michal Novotný, kterýžto má v 1. lize také výbornou formu (4,5/5). Když mu navíc bílými hrající GM Tomáš Polák věnoval tři pěšce bez větší kompenzace, dokázal svou převahu transformovat vrácením dvou pěšců za cenu uniknuvšího c-pěšce, který partii rozhodl. Brněnský velmistrovský krach dokonal na jedničce GM Peter Michalík, kterému sice díky časové tísni soupeře GM Jana Votavy začala svítat naděje, tu ale v zajímavé a zřejmě vyrovnané koncovce K+V+S+2p - K+V+5p uhasil taktickým přehlédnutím. Poté se sice podařilo z prohrané pozice neuvěřitelně vykličkovat Martinu Blahynkovi a dovést partii  do remízové pěšcovky, jenže vedle sedící Bronislav Vymazal neměl svůj den a musel kapitulovat Josefu Kourkovi. To současně znamenalo vítězný hostující bod a za stavu 1,5 : 4,5 pak už domácí jen korigovali. Nejprve FM Jiří Majer přehrál mladého Vojtěcha Melichara, i když někde okolo 15. tahu bych na jeho pozici rozhodně nevsadil. Na závěr pak zvítězil autor těchto řádků IM Neklan Vyskočil nad FM Alešem Jedličkou, který zahrál vyrovnanou koncovku poněkud bezstarostně a nechal si nasadit vazbu na věž, díky níž se dostal do rozhodující nevýhody tahu. Polabiny tak zaslouženě slaví, zatímco v Durasu by se měli zamyslet. Duras BVK Královo Pole - 2222 Polabiny 3,5 : 4,5.

Lépe nedopadl ani druhý brněnský zástupce Lokomotiva Brno v souboji s Dalešicemi. Zkušený hostující tým (loni druhý) nastoupil v silné sestavě (chyběla pouze sedmička Štěpán Seidl) a na rozdíl od Durasu dokázal využít soupeřových absencí. Lokomotivě chyběl především GM Radek Kalod, ale i další neúčasti (FM Adámek, FM Ramík, Karel Kratochvíl) byly pro zápas důležité. V poměrně jasném zápase měla Lokomotiva šance snad jen na 6. šachovnici v partii WGM Eva Kulovaná - Milan Kratochvíl, kde černými hrající domácí hráč učinil hrubou chybu ve zcela vyhrané pozici a prohrál. Na druhou stranu mohl zase mluvit o štěstí IM Vojtěch Plát, který nestál dobře proti GM Petru Veličkovi, nakonec však remízu uhrál. Celkově tedy jasný zápas s vítězstvím favorizovaných hostí, kteří návratem na čelo dávají vzpomenout na loňské sněhy. To Lokomotivu čeká ještě plno práce, především pak v utkáních s konkurenty o záchranu. Tradiční komentář IM Davida Kaňovského si můžete naladit ze stránek Caissy. Lokomotiva Brno - Caissa Pivovar Dalešice 2 : 6.

Poměrně silnou sestavu v čele s GM Petrem Hábou předvedla Chrudim ve Starém Městě, které se ale rovněž nenechalo zahanbit. Podle očekávání vyrovnaný zápas skončil nakonec vítězstvím domácího týmu, který se tím posouvá do horních pater tabulky a při velké vyrovnaosti soutěže může dokonce pošilhávat po patrech nejvyšších. Chrudim je zajímavý a vyrovnaný tým, který není lehké porazit. Svědčí o tom až neuvěřitelně vyrovnané výsledky v těsném rozmezí 3,5 až 4,5 (3x3,5, 2x4 a 1x 4,5). Jen aby těch těsných porážek ale nebylo moc a Východočechy nemusely v závěru soutěže mrzet. Staré Město - ŠO Chrudim 4,5 : 3,5.

Velmi dramatický a dlouhý zápas se odehrál v Litovli, kam na regionální derby přijela Slavia Kroměříž. I zde proti sobě nastoupily velmi silné sestavy (za domácí GM Jan Krejčí, IM Stachoviak, IM Butkiewicz, hosté bez IM Lanče, ale s GM Cvekem, IM Malinovským, FM Mudrákem, FM Karlíkem ad.). Zápas probíhal za mírné převahy hostujícího týmu, který ale po 5,5 hodinách hry přišel o vedení, když domácí IM Zdeněk Beil vyhrál proti Jindřichu Pavelkovi koncovku K+V+J - K+V a srovnal na 3,5 : 3,5. V šesté hodině hry pak ale strhnul vítězství na stranu hostů FM Tomáš Cagašík, který v koncovce využil remízového zaváhání unaveného Ladislava Vaňka a přece jen překlopil misku vah na stranu kroměřížského týmu.

Poslední partie zápasu FM Tomáš Cagašík - Ladislav Vaněk

Ten může tak i nadále snít extraligový sen, od kterého jej při rovnosti všech kritérií dělí horší vzájemný zápas s Dalešicemi. Více o zápasu si pak můžete přečíst na stránkách Olomouckého šachového svazu. Tatran Litovel "B" - Slavia Kroměříž 3,5 : 4,5.

Zlín ještě ve starém roce (23.11.2013) přivítal v předehrávce nováčka z Ostravy a k odlepení se od sestupových pater potřeboval nutně bodovat. Vyztužil proto sestavu o slovenské hosty a poprvé v sezóně postavil téměř základní sestavu (prvních šest hráčů). Hosté nastoupili prakticky v základu, ovšem favoritem byl přece jen domácí tým, který uhrál potřebných 4,5 bodu s předstihem a Ostravané korigovali až v samém závěru v partii Šplíchal - Šenkýř. Za zamínku stojí vítězství ostravského IM Lukáše Klímy černýma nad IM Milanem Pacherem, stejně jako spanilá jízda domácího výběru na šachovnicích 3-6. Zápas si můžete v kombinaci s nedělním mačem proti BŠŠ "B" více vychutnat ve zlínské reportáži. ŠK Zlín - TJ Ostrava 4,5 : 3,5.

Krizí prochází mladý tým z Frýdku-Místku, který i s předehrávkou 8. kola proti Chrudimi prohrál již potřetí v řadě a dává tak zapomenout na výborný rozjezd (dvě výhry a remíza). Tentokrát byl nad síly beskydského týmu jeden z favoritů soutěže Slavia Orlová. Orlovský tým však v posledních zápasech nenastupuje v úplně nejsilnějších sestavách (nyní chyběli především GM Andreev a WIM Tereza Olšarová), o to větší hodnotu pak jeho výhry mají. Nejinak tomu bylo i v tomto zápase, kde se Orlováci jakoby vrátili do starých časů a při velkém množství remíz spoléhali na 1-2 výhry k celkovému vítězství. Přesně to se jim podařilo v tomto zápase, kdy uspěli bílými v soubojích na 6. a 8. šachovnici Lumír Mrázek a Václav Mitura proti Zdeňku Holeksovi a Natálii Kaňákové. Domácí zaznamenali jediný čestný úspěch, avšak o to čestnější, že to bylo na 1. šachovnici. Zde se poměrně nečekaně prosadil IM Vojtěch Zwardoň proti GM Alexeji Kislinskému, těsné porážce domácích to však nezabránilo. Beskydská šachová škola "B" - Slavia Orlová 3,5 : 4,5.

Je tedy za námi 5. kolo, jehož výsledky můžete tradičně zhlédnout ze svazové databáze a chess-results. Z tabulky se dá vyčíst malý trhák tria Dalešice, Kroměříž a Polabiny. V závětří pak číhá ještě Orlová, takže se nechme překvapit dalším vývojem soutěže, která podobně jako loni nese přívlastek vyrovnaná. Na chvostu se začínají oddělovat Lokomotiva Brno s TJ Ostrava, ale je ještě daleko vody do konce a předčasné budiž jakékoli soudy. V 6. kole (26.1.2014) změří síly tyto dvojice:

2222 Polabiny - Slavia Orlová
TJ Ostrava - Beskydská šachová škola "B"
Slavia Kroměříž - ŠK Zlín
ŠO Chrudim - Tatran Litovel "B"
Caissa Pivovar Dalešice - Staré Město
Duras BVK Královo Pole - Lokomotiva Brno

 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 14.01.2014 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
26.04.2014 1LV - závěrečná zpráva ke stažení
15.04.2014 1LV - partie 1.-11. kola ke stažení
14.04.2014 1. liga východ - Polabiny postupují, dolů Lokomotiva, Litovel "B" a Ostrava ke stažení
07.04.2014 1LV - partie 1.-10. kola ke stažení
01.04.2014 1. liga východ - Duras s Lokomotivou výhrami udrželi své naděje, na obou pólech stav nezměněn ke stažení
19.03.2014 1LV - partie 1.-9. kolo ke stažení
19.03.2014 1. liga východ - Duras stíhá Polabiny, Lokomotiva vítězí v Litovli a ještě žije, první padák Ostravě ke stažení
26.02.2014 1LV - partie 1.-8. kola ke stažení
24.02.2014 1. liga východ - Polabiny střídají Orlovou, Duras již druhý, Lokomotiva krůček od propasti ke stažení
12.02.2014 1LV - partie 1.-7. kolo ke stažení
11.02.2014 1. liga východ - Vedoucí šestka jak na kolotoči, Duras již třetí, Lokomotiva vzala bod Polabinám ke stažení
28.01.2014 1LV - partie 1.-6. kolo ke stažení
27.01.2014 1. liga východ - povstání ponížených posílá do čela Polabiny, v brněnském derby úspěšnější Duras ke stažení
15.01.2014 1LV - partie 1.-5. kolo ke stažení
14.01.2014 1. liga východ - Oslabené Polabiny šokovaly kompletní Duras, Lokomotiva podlehla vedoucím Dalešicím ke stažení
11.12.2013 1LV - partie 1. - 4. kola ke stažení
09.12.2013 1. liga východ - Po loupeži Durasu v Dalešicích již nikdo bez prohry, Lokomotiva připsala první bod ke stažení
27.11.2013 1LV - partie 1.-3. kolo ke stažení
25.11.2013 1. liga východ - Na čele Dalešice, Duras jen remizoval s Chrudimí, Lokomotiva stále bez bodu ke stažení
12.11.2013 1LV - partie 1.-2. kolo ke stažení
11.11.2013 1. liga východ - Trápení favoritů využily Polabiny a vedou, Brňané tentokrát s nulou ke stažení
25.10.2013 1LV - partie 1. kolo ke stažení
22.10.2013 1. liga východ - favorité na úvod nezaváhali, Brňané na 50% ke stažení
14.10.2013 1. liga východ 2013/2014 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009