Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Funkční obrázky z Třetí soboty

Nejen skvěle obsazeným blicařským mistrovstvím republiky byl tuto sobotu živ brněnský šachový fanda - byla třetí sobota v měsíci a tak se musel na Lokomotivě konat prosincový díl rapidu Třetí sobota¸ i kdyby v Brně trakače padaly a v Jundrově blesky létaly.

Náš dvorní zpravodaj Jan Kalendovský ještě ani nezasedl za šachovnici a už se jeho kardiostimulátor třikrát nebezpečně rozkmital. Poprvé, když projel tramvají na Poříčí okolo obří reklamy na "funkční dětský stůl, který roste s vámi" (měli snad v nabídce i slevněný stůl nefunkční?!), podruhé, když na Pekařské musel z tramvaje vystoupit pro překážku na kolejích a potřetí, když nenašel u prezence žádného sponzora a nezbylo mu než zaplatit zvýšený vklad 70Kč.

Mimochodem slovo "funkční" je možná jedno z nejúspěšnějších reklamních zaklínadel naší doby. Zjevilo se před pár lety ve spojení "funkční prádlo" - textilie s (údajnou) speciální funkcí reagující na vnější vlivy, zpravidla odvádějící pot a nepropouštějící déšť. Postupně se stalo "funkčním" i leccos jiného - třeba ten rozkládací stolek, který roste s dítětem. Slovo funkční už není jen opakem nefunkčního, je to něco víc, co lidé chtějí a za co platí. Vůbec nezáleží na tom, jestli pojem funkční něco znamená nebo ne. Frčí, přináší zisky a tak se šíří dál a dál.

Maně si člověk vzpomene na dřevní časy reklam zaměřených hlavně na prací prášky, kdy košile byly stále bělejší a bělejší, až byly úplně nejbělejší na celém světě, ačkoliv bílá je jen jedna a vše ostatní jsou odstíny šedé. Jeden z prášků měl však cosi navíc. "Všechny prášky perou, ale jediný Silan silanizuje!" A šel na dračku. Hospodyňky se tetelily blahem, jak se prádlo v pračce krásně silanizuje, študovaní chemici si lámali hlavy, zda to skutečně může být takový hi tech materiál, který na povrchu textilních vláken reaguje se silanolovými skupinami Si-OH, až se provalilo, co ta slavná silanizace znamená ve skutečnosti: Silanizovat = prát v Silanu. Čili neznamená to nic, ale všichni to chceme, ať to stojí, co to stojí.

No vraťme se raději k Třetí sobotě. Moc pěkný závěr nastal v partii Pavla Kubáta s Františkem Vykydalem, přesně podle rčení Kdo jinému jámu kopá, sám do ní padá...

Bílý zahrál 1. Vc4??, patrně se záludným úmyslem 1. ... Vxg3? 2.Vc3+. Černý však nečekaně odpověděl  1. ... Kd3 a ó ty hrůzo, padne buď bílá věžka nebo bílý král. 0–1

Rozhodně si přečtěte celou přílohu Jana Kalendovského. I mnozí jiní čtou o šachu, ale jen vy budete kalendovat!

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 23.12.2013 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009