Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Trápení favoritů využily Polabiny a vedou, Brňané tentokrát s nulou

Ve 2. kole východní prvoligové skupiny se děly věci, a to nejen šachové (zvláště Orlová, viz níže). Kolize s ME ve Varšavě a soutěžemi v Německu a na Slovensku pak leckde značně zamíchaly sestavami, což dalo těmto soubojům zajímavý náboj. Duras měl těžkého protivníka v Kroměříži a v dramatickém zápase nakonec přenechal všechny body domácí Slavii. Neuspěl ani druhý brněnský zástupce Lokomotiva, která bez GM Radka Kaloda prohrála v důležitém "záchranářském" zápase v Ostravě a je zatím bez bodu poslední. Jeden z horkých favoritů soutěže Slavia Orlová, podlehl v nekompletní sestavě Starému Městu. Nekompletní byla také Caissa Pivorar Dalešice, které ovšem bojovnost a kvalitní hra vynesly již druhé těsné vítězství, zatímco její chrudimský soupeř má za sebou již druhou těsnou porážku. Druhý stejný výsledek mají také v Litovli, zde ovšem remízový. Z hřiště Beskydské šachové školy ve Frýdku-Místku si Tatran odvezl další bod za remízu, které si i přes domácí prostředí a trochu lepší sestavu paradoxně více považují Slezané. Všech těchto zaváhání pak dokonale využily polabinské dvojky, které zvítězily nad Zlínem a překvapivě vedou.

A začínáme právě zápasem pardubických Polabin. Do města perníku přijeli obuvníci ze Zlína a v důsledku kolize se slovenskou extraligou také bez svých slovenských posil. Zápas dle zlínského reportu Martina Śenkýře probíhal jednoznačně v režii domácího týmu, který vedl již 4 : 0. Zlíňákům se poté podařilo celkový výsledek zkorigovat na ještě přijatelý rozdíl, na podobný zázrak jako v prvním zápase v Litovli to však již nestačilo. Zhlédnout můžete online přenos ze zajímavého souboje na 1. šachovnici (Hrabuša - IM Ponížil), pěkný polabinský komentář i s přehrávačem partií je potom zde. 2222 Polabiny - ŠK Zlín 5 : 3.

Ve Frýdku-Místku se utkaly extraligové rezervy Beskydské šachové školy a Tatranu Litovel. Podle nastoupivších sestav byli mírným favoritem domácí, kteří hráli prakticky kompletní, zatímco Hanáci se museli obejít bez GM Jana Krejčího a IM Kamila Stachowiaka. V zápase se však tyto předpoklady plně nepotvrdily a výsledkem byla nakonec remíza. Tu paradoxně považují domácí hráči za cenný zisk, byť je bod v tříbodovém systému spíše ztrátou. V Litovli mají takovou "ztrátu" už druhou v řadě, což je logicky řadí někam na rozhraní neklidného středu a sestupových vod. Komentář z domácí strany si můžete přečíst zde, pohled z hostující strany, který je dalším povzdechem na téma ztracené body, pak na stránkách Olomouckého šachového svazuBeskydská šachová škola "B" - Tatran Litovel "B" 4 : 4.

Kolize s ME ve Varšavě (sestry Olšarovy), slovenské extraligy (FM Kriebel) a neúčast velmistrů Kislinského a Andreeva (neobdržená víza) byly jistě velmi příjemnými faktory pro hostující Staré Město, které se vydalo do orlovské jámy lvové. Sestava Orlové ovšem přípomínala spíše nevinné kočkování. To nakonec dopadlo lépe pro hosty, kteří získali důležitou výhodu hned na začátku zápasu. Domácímu Mrázkovi totiž zazvonil ve 2. tahu mobil a Orlováci poté již celý zápas tahali za kratší konec. Staré Město si tak zopakovalo povedený výlet do karvinského regionu z posledního kola loňského ročníku, kdy s Damoklovým mečem nad hlavou  přemohli již oslavující oslabenou Karvinou a na podobný kousek nyní navázali další korálek. Slavia Orlová - Staré Město 3,5 : 4,5.

Důležitý zápas se odehrál v Ostravě, kde se utkali oba letošní nováčci. Brněnská Lokomotiva se musela obejít bez GM Radka Kaloda a to jí zřejmě stálo cenné body. Ostravané nastoupili vzorově v základu a v dramatickém utkání nakonec slavili úspěch, když o vítězství rozhodli hattrickem uprostřed sestavy FM Jan Malík, Kristýna Novosadová a Oto Hladík. TJ Ostrava - Lokomotiva Brno 4,5 : 3,5.

Duras jel na horkou půdu Slavie Kroměříž bez svého lídra GM Petera Michalíka, ovšem díky startu IM Romana Chytilka byl mírným favoritem. Kroměříž se musela obejít bez IM Karla Malinovského, hrajícího již několikrát zmíněnou slovenskou extraligu. Zápas probíhal velmi vyrovnaně a potvrdila se v něm stará známá pravda, že podobné zápasy se rozhodují na zadních šachovnicích. Ty brněnské jednoduše neměly svůj den.

Zleva šachovnice 5-8

Po chybě v zahájení prohrál Martin Blahynka s Jindřichem Pavelkou, remízovou čtyřvěžovku neudržel FM Jiří Majer proti FM Tomáši Cagašíkovi a bilanci příliš nevylepšíl ani Petr Skácelík, který nenašel ve věžovce proti Martinu Stachoňovi vyhrávající plán a pouze remizoval. O mnohém rozhodla další koncovka, tentokrát dramatická jezdcovka v partii Bronislav Vymazal - Martin Dvořák. Při několika volných pěšcích na obou stranách prošvihnul brněnský hráč nadějný moment a pak již tahal za delší konec jeho soupeř. Durasu tak nepomohlo ani dílčí vítězství na prvních čtyřech deskách, kde se při třech remízách opět pěkně předvedl GM Tomáš Polák, který porazil IM Aloise Lanče. Na druhou stranu je ale potřeba říct, že partie Honzy Bernáška proti GM Robertu Cvekovi a autora těchto řádků proti FM Josefu Mudrákovi byly z kategorie ohrožených.

Zleva šachovnice 1-4

Sečteno podtrženo tedy nakonec výhra domácí Slavie, která odčinila předchozí těsnou porážku v Dalešicích a vrátila se do boje o postup. Duras čekají do konce roku zápasy s Chrudimí a v Dalešicích, které můžou hodně napovědět o případných extraligových nadějích. Slavia Kroměříž - Duras BVK Královo Pole 5 : 3.

Do Chrudimi cestovali třebíčtí šachisté, hrající pod hlavičkou Caissa Pivovar Dalešice. Domácí tým se musel obejít bez své největší hvězdy GM Petra Háby. který je nyní coby kapitán ženské reprezentace na ME ve Varšavě. Domácímu týmu navíc chyběli i FM Jiří Tůma a Vratislav Jarábek, což nebylo po úvodní těsné prohře s Polabinami zrovna optimální. O mnoho lépe na tom však nebyla ani Caissa, která postrádala v Německu hrajícího GM Petra Veličku, WGM Evu Kulovanou (Varšava) a IM Davida Kaňovského. Ten měl ovšem příjemnější starosti, protože se v den konání zápasu stal mistrem světa v deskové hře Agricola. Blahopřejeme! Zápas samotný pak probíhal v režii hostujícího týmu a celkový těsný výsledek byl k domácím ještě milosrdný. Na 1. šachovnici se odehrál zajímavý duel FM Marian Sabol - IM Petr Pisk, kde černý v drakovi obětoval věž za čtyři pěšce. V nejasné pozici se však zanedlouho zopakovaly tahy, takže remíza.

IM Petr Pisk s dcerou koučuje zápas, vlevo soudcovský pohled JUDr. Jana Tesaře

Poté Caissa šlápla na pedál a pěknými výhrami FM Josefa Kratochvíla a Petra Walka vedla 0,5 : 2,5. Domácí pak snížili Pavlem Němcem, který v trochu horší pozici využil zaváhání FM Jaromíra Bednáře a výbornou technikou dotáhnul partii k výhře. Po korektní remíze v partii David Komárek - Jan Tesař se proti FM Zdeňku Pokornému prosadil výborně hrající FM Petr Buchníček a bylo to 2 : 4. Vítězství hostů poté pojistil Martin Lednický, který v jasně lepší pozici nabídnul remízu, kterou jeho soupeř Tomáš Trhal nemohl odmítnout. Konečnou podobu výsledku zápasu pak dala partie Robert Hlaváček - Štěpán Seidl. Černými hrající hostující hráč se v časovce odhodlal k nadějné oběti figury, po které dosáhnul zřejmě vyhraného postavení. Prošel však nejen kolem této možnosti, ale i kolem remízy a nakonec podle známého nedáš - dostaneš musel kapitulovat. Na vítězství Caissy to však už nemohlo nic změnit a v Třebíči tak mohou potajmu spřádat smělé plány. Spokojenou reportáž o tom, že tak by to mělo vypadat, zhlédněte ze stránek Caissy. ŠO Chrudim - Caissa Pivovar Dalešice 3,5 : 4,5.

Caissa s novými dresy v Chrudimi

Je za námi tedy další kolo a z výsledků je vidět, že dělat jakékoli prognózy je velmi ošidné. Dá se tudíž odhadovat, že soutěž bude zajímavá až do samého konce, což je kořením každého sportu. Výsledky, tabulku a vše ostatní najdete na svazových stránkách a chess-results. Za dva týdny, tedy přesně 24.11.2013, se utkají:

Caissa Pivovar Dalešice - 2222 Polabiny
Duras BVK Královo Pole - ŠO Chrudim
Lokomotiva Brno - Slavia Kroměříž
Staré Město - TJ Ostrava
Tatran Litovel "B" - Slavia Orlová
ŠK Zlín - Beskydská šachová škola "B"

Soubor ke stažení: [doc]

přidal Neklan Vyskočil dne 11.11.2013 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
26.04.2014 1LV - závěrečná zpráva ke stažení
15.04.2014 1LV - partie 1.-11. kola ke stažení
14.04.2014 1. liga východ - Polabiny postupují, dolů Lokomotiva, Litovel "B" a Ostrava ke stažení
07.04.2014 1LV - partie 1.-10. kola ke stažení
01.04.2014 1. liga východ - Duras s Lokomotivou výhrami udrželi své naděje, na obou pólech stav nezměněn ke stažení
19.03.2014 1LV - partie 1.-9. kolo ke stažení
19.03.2014 1. liga východ - Duras stíhá Polabiny, Lokomotiva vítězí v Litovli a ještě žije, první padák Ostravě ke stažení
26.02.2014 1LV - partie 1.-8. kola ke stažení
24.02.2014 1. liga východ - Polabiny střídají Orlovou, Duras již druhý, Lokomotiva krůček od propasti ke stažení
12.02.2014 1LV - partie 1.-7. kolo ke stažení
11.02.2014 1. liga východ - Vedoucí šestka jak na kolotoči, Duras již třetí, Lokomotiva vzala bod Polabinám ke stažení
28.01.2014 1LV - partie 1.-6. kolo ke stažení
27.01.2014 1. liga východ - povstání ponížených posílá do čela Polabiny, v brněnském derby úspěšnější Duras ke stažení
15.01.2014 1LV - partie 1.-5. kolo ke stažení
14.01.2014 1. liga východ - Oslabené Polabiny šokovaly kompletní Duras, Lokomotiva podlehla vedoucím Dalešicím ke stažení
11.12.2013 1LV - partie 1. - 4. kola ke stažení
09.12.2013 1. liga východ - Po loupeži Durasu v Dalešicích již nikdo bez prohry, Lokomotiva připsala první bod ke stažení
27.11.2013 1LV - partie 1.-3. kolo ke stažení
25.11.2013 1. liga východ - Na čele Dalešice, Duras jen remizoval s Chrudimí, Lokomotiva stále bez bodu ke stažení
12.11.2013 1LV - partie 1.-2. kolo ke stažení
11.11.2013 1. liga východ - Trápení favoritů využily Polabiny a vedou, Brňané tentokrát s nulou ke stažení
25.10.2013 1LV - partie 1. kolo ke stažení
22.10.2013 1. liga východ - favorité na úvod nezaváhali, Brňané na 50% ke stažení
14.10.2013 1. liga východ 2013/2014 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009