Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Tabulka úspěšnosti mládeže za sezónu 2012/13

Nejdříve Lokomotiva Brno, potom Duras Brno, pak Kuřim a teprve poté ti ostatní – tak by mohl vypadat komentář k pořadí oddílů v tabulce úspěšnosti mládeže za sezónu 2012/13. Posuďte sami:

1.      Lokomotiva Brno 206 bodů

2.      Duras Brno 156 bodů

3.      KME DDM Kuřim 88 bodů

Ještě markantněji o situaci vypovídá pořadí okresů:

1.      Brno-město 362 bodů

2.      Brno-venkov 138 bodů

3.      Hodonín 36 bodů

4.      Znojmo 13 bodů

5.      Blansko 8 bodů

6.      Vyškov 2 body

7.      Břeclav 0 bodů

Tabulka úspěšnosti mládeže, kterou najdete v příloze, ukazuje aktivitu oddílů našeho kraje na poli výkonnostního šachu. Protože zachycuje účast na krajských a republikových soutěžích, nevypovídá nic o činnosti na poli masového rozvoje.

Tabulka přesvědčivě zobrazuje dlouhotrvající stav posledních osmi let, a to fakt, že plné dvě třetiny práce s mládeží připadá na naši krajskou metropoli, konkrétně na oddíly Lokomotiva Brno a Duras. Nebylo tomu tak vždycky. Vždyť ještě  v sezóně 2002/2003 se malé venkovské Brankovice svou výkonností téměř vyrovnaly brněnské Lokomotivě a břeclavský Tatran Poštorná byl třetí nejaktivnější mládežnický oddíl v kraji. Ale zatímco tyto venkovské bašty postupně uschly, v Brně se v práci s mládeží pokračuje, a to chvályhodně ještě na vyšší úrovni než kdysi. Zde se podařilo zachytit republikový trend spočívající v podchycení nejlepších žáků a zajistit jim potřebnou individuální přípravu, aniž by se ovšem zapomínalo na masovou práci s mládeží podle známého hesla, že kvalita vyrůstá z kvantity.

Z "venkovských" oddílů nutno ocenit výrázný nárůst u Kuřimi, kde se podařilo vybudovat třetí nejlepší mládežnické centrum kraje. Hegemonie Lokomotivy tak už není výrazná jako v předchozích letech - a to ne proto, že by v Lokomotivě v práci s mládeží polevili, ale že naopak přidali její "konkurenti" - Duras a Kuřim. Je radostné konstatovat, že obecně došlo k nárůstu aktivity v celém našem kraji – předloňský pokles na souhrnných 460 bodů je zapomenut a překonáno je i celkových rekordních 544 bodů z loňské sezóny.

Škoda, že tento stoupající trend nezaznamenaly všechny okresy. Stagnace panuje na Blanensku a Znojemsku a k výraznému poklesu doslo na Vyškovsku (tradiční mládežnická cetra Vyškov a Bučovice neobeslaly žádnou vyšší mistrovskou soutěž) a Břeclavsku (po dlouhé době máme tady opět okres s hodnotou "nula". Příslušné okresní šachové svazy by se touto neuspokojivou situací měly intenzívně zabývat.

Protože podle tabulky se budou rozdělovat dotace oddílům za práci s mládeží, prosíme vedoucí mládežnických oddílů a předsedy okresních komisí mládeže o kontrolu správnosti údajů v tabulce uvedených. Případné reklamace pak prosím zasílejte autorovi tohoto článku. Tabulka potom bude schválena na zářijové schůzi Komise mládeže.

Soubor ke stažení: [xls]

přidal Miroslav Hurta dne 20.06.2013 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009