Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Karviná střídá Orlovou, Duras již jen o skóre druhý!

Hlavní událostí 6. kola bylo již minule avizované karvinské derby Šachový klub Karviná - Slavia Orlová, které bylo soubojem prvního s druhým. Napínavý zápas pro sebe nakonec rozhodla Karviná a vystřídala tak svého soka na prvoligovém piedestalu. Tohoto výsledku využili hráči Durasu Brno, kteří v Pardubicích těsně zvítězili s Polabinami "B" a jsou o horší skóre druzí. Důležité tři body uhrála Caissa Třebíč v Litovli a úspěšným lednem tak začíná naplňovat mnou avizovaný vzestup. Výsledkově v tomto kole vybočily výraznější výhry obrozeného Zlína nad Beskydskou šachovou školou "B" (5,5 : 2,5) a Kroměříže v Grygově (2 : 6). Nejen toto kolo (3x 4,5 : 3,5 + 1x 4 : 4), ale i celá soutěž se však nesou ve znamení velké vyrovnanosti. Z dosavadních 36 zápasů jich plných 15 skončilo výsledkem 4,5 : 3,5  a 3x se hrálo nerozhodně 4 : 4. Výmluvný je také pohled na tabulku, kde je mezi 4. - 10. místem rozdíl pouhých dvou bodů! Bez šancí na záchranu není ani jedenáctý Gordic Jihlava, který ve Starém Městě urval do sbírky další bod a na nesestupové 9. místo tak ztrácí body dva. Špatné to už mají Polabiny "B", kterým na kontě stále zůstává jedna velká nula. Navíc se nedaří ani polabinskému áčku na západě (1 bod), a tak asi mají v Pardubicích o čem přemýšlet nejen o téhle sezóně.

Jak už bylo řečeno, v Karviné se v neděli udál jeden z důležitých zápasů letošní soutěže, který mohl výrazně napovědět o postupových ambicích obou týmů. Z Orlové je to do Karviné co by kamenem dohodil (10 km), a tak mohli být oba soupeři na tento mač náležitě odpočatí a připravení. Kromě derby spojeného s bojem o první místo dodala utkání zajímavý náboj také předzápasová tipovací soutěž, do které se zapojili oba vedoucí družstev (Canibal, Novák) a s nimi ještě rozhodčí Martin Sobek a karvinský webmaster a současně náhradník Lubomír Zimniok. O tom, jak je takové tipování ošidné se dozvíte z karvinské reportáže, kde již tradičně najdete také zápasový komentář MUDr. Jaromíra Canibala. Ze svého pohledu a po přehrání všech partií můžu soudit, že samotný zápas byl spíše opatrný, když čtyři partie skončily dávno zřejmými remízami mezi 20. a 30. tahem. Výrazně z mezí rovnováhy nevybočila ani partie GM Michail Ivanov - IM Petr Poloch, která skončila nerozhodně ve věžovce, a tak se o vzruch staraly zbylé tři partie. Do vedení poslal domácí Karvinou FM Josef Lys, který proti Lumíru Mrázkovi nakonec s menšími problémy realizoval svou převahu. Za Orlovou vyrovnal GM Vladimír Talla, jehož soupeř IM Mateusz Kolosowski promarnil ve střední hře poměrně velkou převahu a když mladému Polákovi odešla i technika, byl obrat dokonán. Rozhodnutí pak přinesla partie na 2. šachovnici GM Eduard Andreev - IM Pavel Šimáček, kde vůdce černých pěkně předvedl sílu dvojice střelců v koncovce a Karviná tak mohla slavit velmi důležité vítězství. Šachový klub Karviná - Slavia Orlová 4,5 : 3,5.

Výsledek karvinského zápasu byl důležitý i pro brněnský Duras, který hrál v Pardubicích proti posledním Polabinám "B". Zápas však pro Brňany nebyl vůbec jednoduchý. Poprvé v sezóně sice nastoupil nedávný vítěz Openu Praha Peter Michalík, chyběli však minimálně tři hráči základní sestavy (Blahynka, Nepomucký, Nehybka). A protože se tentokrát nehrály bundesligové soutěže, mohly za Polabiny podruhé v sezóně nastoupit všechny tři opory GM Jan Votava, IM Michal Konopka a FM Martin Červený. Zápas se z brněnského pohledu nevyvíjel zrovna optimálně, když na osmičce hrající náhradník Vít Bureš dosáhl v přechodu ze zahájení do střední hry vyhrané pozice, jediným neopatrným tahem však všechno pokazil a poslal tak do vedení domácí tým. Po 2 hodinách hry už to bylo 2 : 0, když letos ve špatné formě hrající Vladimír Śevčík musel na poslední chvíli zaskočit za nemocného Martina Blahynku a lepší to bohužel nebylo ani proti FM Aleši Jedličkovi. Pak se však začala karta obracet, když v pěkné partii IM Neklan Vyskočil - Peter Paleček snížil autor těchto řádků a vyrovnání zařídil Petr Skácelík proti FM Jaroslavu Mojžíšovi. Po časovkách stál navíc úplně na výhru IM Roman Chytilek proti FM Martinu Červenému a lepší koncovku měl GM Peťo Michalík proti IM Michalu Konopkovi. Roman však nenašel ani jednu z vyhrávajících možností a soupeř nakonec úspěšně vyreklamoval trojí opakování pozice. Věci se však děly na 7. šachovnici v partii Lubomír Šilar - Tomáš Mudra, která měla možná rozhodující vliv na konečný výsledek. Zpočátku remízově vyhlížející čtyřstřelcovka se změnila ve střelcovku s dobrými šancemi na výhru bílého. Ten ji však sehrál tak nešťastně, že se místo aktivní hry králem uchýlil zbytečně do obrany a nakonec byl ještě vytempován a musel vzdát. Stav 2,5 : 3,5 nezměnil v rozhodnutí Peťo Michalík, jemuž však IM Michal Konopka předvedl možná i s trochou štěstí dobrou obranu na poslední minutě, a tak to bylo 3 : 4. Definitivně se tak muselo rozhodnout na 1. šachovnici v partii GM Jan Votava - GM Tomáš Polák. Tomáš po celou partii pozorně bránil a nakonec se mu podařilo udržet malinko horší koncovku, která symbolicky skončila holými králi. Duras tak v těžkém zápase potvrdil roli favorita a je po druhém lednovém vítězství už jen o horší skóre v závěsu za vedoucí Karvinou. S tou mimochodem změří síly v 8. kole (24.2.), takže se na obzoru rýsuje další důležitý souboj o postup. 2222 Polabiny "B" - Duras Brno 3,5 : 4,5.

Svou sílu začíná po těžkém losu důrazně připomínat Slavia Kroměříž, která se sešla takřka kompletní a odnesl to Grygov "B". Ten měl navíc nečekaný logistický problém, a tak v domácím prostředí nastoupil bez Jana Kolašína. Marný boj sedmi statečných pak uvozuje reportáž Ríši a Míši, která je místy i velmi kritická. Grygov po nadějném úvodu (2 výhry a 1 remíza) prohrál nyní již potřetí za sebou a momentálně se nachází v červeném pásmu sestupu. To Slavia Kroměříž je ve vyrovnané tabulce již čtvrtá, nicméně dle výše uvedeného jí od Grygova dělí pouze dva body. A64 PROCLIENT Grygov "B" - Slavia Kroměříž 2 : 6.

Zápasem Staré Město - Gordic Jihlava začala pro Gordic série ratingově hratelných soupeřů, se kterými by mohl mít dobrou šanci k rozmnožení svých dosavadních 4 bodů. Navíc to nyní bylo proti historicky ochočenému soupeři a letos podruhé s GM Petrem Hábou. Ten si při absenci staroměstského lídra IM Pavla Zpěváka poradil s IM Janem Sosnou a když poměrně nečekaně zvítězil na dvojce Vlastimil Píza s Petrem Bažantem ml., museli domácí dohánět ztráty na zadních šachovnicích. To se jim i díky absenci úspěšného jihlavského kapitána Viktora Žiga (4,5/5) podařilo, a tak bojovný zápas s pouhými dvěma remízami nakonec neměl vítěze. Staré Město - Gordic Jihlava 4 : 4.

Absence bundesligových soutěží znamenala silné sestavy také v zápase Tatran Litovel "B" - Caissa Třebíč. V napínavém utkání se domácím hráčům sice povedlo uspět na prvních šachovnicích, Caisse ovšem tentokrát výrazně pomohly zadní desky. Kvarteto WGM Eva Kulovaná, FM Josef Kratochvíl, Jiří Škaroupka a Jan Tesař uhrálo totiž skvělých 3,5 bodu a za stavu 3,5 : 3,5 si díky druhému jmenovanému nakonec odvezla z Hané všechny tři body. Více o utkání si pak můžete přečíst z článku IM Davida Kaňovského na třebíčských stránkách nebo z pera Jiřího Zapletala na stránkách Olomouckého šachového svazu. Některé partie pak najdete na ChessTalkeru. Tatran Litovel "B" - Caissa Třebíč 3,5 : 4,5. 

GM Petr Velička s IM Davidem Kaňovským sice nebodovali, přesto si Caissa nakonec odvezla z Litovle všechny body

Do Zlína přijela z Frýdku-Místku mladá ambiciózní parta Beskydské šachové školy "B", která se však po předchozím vítězství nad béčkem Tatranu Litovel musela obejít bez prvních dvou hráčů sestavy IM Vojtěcha Rojíčka a IM Sergeje Vesselovského. Ze základu navíc ještě chyběla v Mariánských Lázních hrající Kristýna Novosadová, a protože Zlín kromě FM Vladimíra Vojtka poprvé v sezóně postavil svého lídra IM Milana Pachera, byli domácí favoritem. Tuto roli bezezbytku splnili, o čemž svědčí pohodový zlínský report Jakuba Roubalíka. Zprávu o zápase z druhé strany si potom můžete přečíst zde. Za zmínku stojí "jízda" IM Milana Pachera, který nejprve naprosto dominoval v uzavřeném IM turnaji v Mariánských Lázních, aby stačil v sobotu přejet do Zlína a nazítří bez viditelných známek únavy naplno zabodoval proti IM Stanislavu Jasnému. Že by šachový Novak Djokovič? Zlín tak podobně jako třebíčská Caissa zažívá v roce 2013 šachové obrození a právě vzájemný souboj v příštím kole ukáže, zda některý z týmů dovrší novoroční hattrick. ŠK Zlín - Beskydská šachová škola "B" 5,5 : 2,5.

Výsledky a další podrobnosti najdete na svazových stránkách a chess-results. V příštím 7. kole, které se hraje 10.2.2013, se utkají:

Beskydská šachová škola "B" - 2222 Polabiny "B"
Caissa Třebíč - ŠK Zlín
Gordic Jihlava - Tatran Litovel "B"
Slavia Orlová - Staré Město
Slavia Kroměříž - Šachový klub Karviná
Duras Brno - A64 PROCLIENT Grygov "B"


 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 28.01.2013 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.05.2013 1. liga východ 2012/2013 - závěrečná zpráva ke stažení
30.04.2013 1. liga východ 2012/2013 - partie z 1.-11. kola ke stažení
22.04.2013 1. liga východ - Karviná do extraligy, Duras čtvrtý, třetím sestupujícím senzačně Grygov "B"! ke stažení
08.04.2013 1. liga východ - Karviná slaví, Gordic druhým sestupujícím, Duras je blízko bronzu ke stažení
19.03.2013 1. liga východ - Karviná krůček od postupu, Duras v dramatu těsně podlehl Starému Městu ke stažení
25.02.2013 1. liga východ - Karviná přemohla Duras a na dálku svede extraligový boj s Orlovou ke stažení
11.02.2013 1. liga východ - Karviná stále v čele, Duras po remíze s Grygovem B třetí ke stažení
28.01.2013 1. liga východ - Karviná střídá Orlovou, Duras již jen o skóre druhý! ke stažení
14.01.2013 1. liga východ - Na čele beze změn, dole střídání týmů z Vysočiny ke stažení
10.12.2012 1. liga východ - Duras smutní, Orlová do čela ke stažení
26.11.2012 1. liga východ - Duras Brno po napínavé bitvě v Jihlavě do čela, překvapivé karvinské klopýtnutí ke stažení
12.11.2012 1. liga východ - Orlová s předehrávkou do čela, Duras v utkání kola šťastně vítězí s Caissou Třebíč ke stažení
22.10.2012 1. ligu východ nejlépe zahájilo Staré Město, Duras vyhrál ve Frýdku-Místku ke stažení
07.10.2012 1. liga východ - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009