Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Jm KP I. - Bystrc vede, Lipovec porazil Ořechov, ale klesl

I po prvním novoročním kole jihomoravského KP I. vedou Olejáři z Bystrce. V základní sestavě nastříleli předposlednímu a notně prořídlému nováčkovi z Hodonína ... celé dvě branky (skórovali David Holemář s Jiřím Markem a Jan Píše s Jiřím Myšulkou). Naštěstí žádnou nedostali a tak zůstávají po vítězství 5 : 3 bezpečně v čele s tříbodovým náskokem. Nepochybně budou chtít prodloužit vítěznou šňůru i v příštím kole na půdě dalšího nováčka z Vyškova.

Na druhé místo postoupila Lokomotiva Brno B. Spojení mladického elánu se zkušenostmi starších je v ní přímo vzorové. Ačkoliv domácí na většině šachovnic nebyli favority, vyřídili základní osmičku ŠK 64 Brno 6 : 2! Za zmínku stojí vítězství Benedikta Hofírka nad Alexandrem Tikovským a Adama Dvořáka nad Petrem Sedláčkem, další celé body přidali Martin Paulík, František Vykydal a Karel Martišek. Hosté docílili jediné vítězství Martinem Lakatošem propadli se do sestupových vod. Upřímně řečeno, za 4 vítězné partie v celé dosavadní soutěži si vyšší pozici ani nezaslouží.

Match kola se však nehrál v Bystrci ani v Brně, ale v Blansku, v prostředí, o jakém se většině extraligových týmů může jen snít. Do standardní lipovecké klubovny se o víkendu chodilo na prezidentské volby místo na šachy a tak se zápas Lipovce s Orlem Ořechov přesunul do stylově zrekonstruovaného špýcharu v okresním městě.

Je libo kávu pane rozhodčí? Partie hrajícího rozhodčího Jiřího Sekaniny a Jana Uhmanna skončila jako první remízou.

Ovšem zahanbit se nenechali ani hosté a na první desku přivezli mistra ČR v bleskovém šachu IM Vojtěcha Pláta!

Hráč těchto kvalit je lákadlem v každé soutěži a jak píše domácí zpravodaj, "O to víc se každý hráč z našeho mužstva chtěl vytáhnout už proto, že měl přijet IM Vojtěch Plát a silné družstvo Ořechova..." A Ořechov přijel skutečně silný. Těžko bude někdo lovit v paměti utkání, ke kterému se Orli slétli v základní osmičce. Teprve za hodnou chvíli po remíze Sekanina - Uhmann skončila další partie. Dalibor Číp

poslal hosty do vedení 0,5 : 1,5 výhrou bílými nad Oldřichem Kopřivou. Vzápětí vyrovnal na 1,5 : 1,5 Václav Chládek vzorovým převzetím iniciativy ve Slovanské obraně proti Pavlu Kubíčkovi. 

Krátce poté vyhrál i Vlastimil Chládek proti Stanislavu Páralovi. Odhodlání vyhrát čiší už z druhého tahu bílého...

Byla to první prohra prozatím stoprocentního ořechovského hráče. Trošku nezbytného sportovního štěstí měli dnes domácí Tomáš Fojtík (dole vpravo)

a Petr Komprda. Soupeř prvního z nich, kapitán hostí Pavel Kubát špatně ohodnotil pozici a prohrál pěšcovku po výměně dam. Druhému šel soupeř Arnošt Zeman

tak dlouho po krku, až sám dostal mat. Inu nedáš - dostaneš. Kromě remízy Martina Handla s Mojmírem Moulisem

už nám zbývá jen premiérový souboj dvou mezinárodních mistrů - dva IM už v KP I. nastoupili, ale nikdy ne proti sobě. Popsal nám jej spolu s hodnocením celého mače domácí zpravodaj Zdeněk Hloušek: "Na první šachovnici náš hráč IM Pavel David měl extrémně silného soupeře IM Vojtěch Pláta.

Ve velmi kvalitní partii rozhodlo to, že náš hráč Pavel měl špatný čas a hrál hodně tahů na 5 minutách. Po jedné jeho menší nepřesnosti IM Vojtěch Plát vyhrál, ale to už bylo po časovce. Přesto kvalitní partie z obou dvou stran byla pro oko diváka velmi poučná. Vítězství Lipovce nad Ořechovem 5 : 3 je pro naše družstvo velmi kvalitně vydřené a určitě povzbudí a dodá sebevědomí do dalších zápasů. Velkou pochvalu zaslouží 5-8 šachovnice, tito naši hráči vlastně rozhodli utkání, ale i ostatní hráči zaslouží uznání za předvedený výkon."

Jiný pohled z domácího tábora najdete na stránkách Garde Lipovec. Domácím patří poděkování za hrací prostředí i obratem dodané pěkné fotografie.

Posledním reálným uchazečem o postup do ligy je čtvrtá Lokomotiva Brno C. Nejvýše nasazený tým prozatím neumí prodat výkonnostní převahu. V derby s poslední Lokomotivou Brno D vyhrál jen s odřenýma ušima 4,5 : 3,5.

Stejným výsledkem, ovšem pro hosty, skončil zápas Vyškova s Durasem Brno C.

Daniel Daněk z Durasu je šachový predátor. Všimněte si mikyny, stejnokroje jihomoravské výpravy na poslední zimní dětské Olympiádě. Zdroj následujících třech fotografií: Stránky MKS Vyškov

Hosté bodovali na prvních dvou deskách FM Miroslavem Jurkou a Petrem Mlýnkem, domácí srovnali na 4. a 5. šachovnici Jaroslavem Hejným a Vlastimilem Rozumkem. Rozhodla partie zkušeného domácího Vlastimila Pecha proti žáčkovi Radkovi Zemanovi,

který je malý, ale šikovný - 0 : 1. Celkově tedy Vyškov - Duras 3,5 : 4,5 a zatímco Duras poskočil do středu pole, Vyškovští mají o čem přemýšlet, zvláště když v příštím kole přivítají vedoucí Bystrc.

Dámské šachování domácího Roberta Kudličky (vlevo) a durasáckého bosse Rudolfa Moulise spěje k nevyhnutelné remíze.

V posledním zápase přehrálo TJ Znojmo nováčka z Tetčic 5 : 3 v zápase s osmi rezultativními partiemi.

Příští kolo se hraje za 14 dní a uvidíme, jestli se vedoucí čtverka Bystrc, Loko B, Lipovec a Loko C dále odpoutá od zbytku startovního pole. Pokud ano, bude to současně znamenat i pomalé odpoutání nejníže umístěných družstev od naděje na záchranu. Pravděpodobný počet sestupujících je letos 2-3.

6. kolo - 27. 01. 2013
ŠK Duras BVK Brno C - ŠK Lokomotiva Brno D
ŠK 64 Brno - ŠK Lokomotiva Brno C
Orel Ořechov - ŠK Lokomotiva Brno B
SK Tetčice - ŠK Garde Lipovec
ŠK Hodonín - TJ Znojmo
MKS Vyškov - ŠK Bystrc Oilers

V příloze najdete zpravodaj soutěže, stránku soutěže na webu ŠSČR najdete zde.

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 13.01.2013 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.06.2013 Jm KP I. 2012/2013 - závěrečná zpráva ke stažení
02.06.2013 Příloha Závěrečné zprávy Jm KP I. 2012-2013 ke stažení
28.04.2013 Jm KP I 2012-2013, partie z 1.-11. kola ke stažení
23.04.2013 Jm KP I. - po nejdramatičtějším kole soutěže Loko C do ligy, Loko D a ŠK 64 do KP ke stažení
07.04.2013 Jm KP I. - šok na Durasu a v Hodoníně ke stažení
17.03.2013 Jm KP I. - Lipovec porazil Olejáře a otevřel dveře Lokálce ke stažení
24.02.2013 Jm KP I. - už je to tady! Bystrc prohrála se Znojmem ke stažení
10.02.2013 Jm KP I. - lokomotivní revanš ke stažení
27.01.2013 Jm KP I. - černý den Lokomotiv ke stažení
13.01.2013 Jm KP I. - Bystrc vede, Lipovec porazil Ořechov, ale klesl ke stažení
09.12.2012 Jm KP I. - Olejáři půlmistrem, Duras a Znojmo s výpraskem ke stažení
26.11.2012 Jm KP I. - ujeté Lokomotivy ke stažení
11.11.2012 Jm KP I. - Lipovec se revanšoval Lokomotivě ke stažení
21.10.2012 Jm KP I. - poslední dva celky odstartovaly vítězně ke stažení
16.06.2012 Rozpis soutěží družstev řízených JmŠS 2012-2013 ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009