Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Duras Brno po napínavé bitvě v Jihlavě do čela, překvapivé karvinské klopýtnutí

Prvoligové soutěže měly na pořadu 3. kolo, které alespoň na východní straně bylo velmi vyrovnané a výsledek 4,5 : 3,5 se objevil hned 4x. Po předehrávce Slavia Orlová - Slavia Kroměříž (5 : 3) se srovnal počet zápasů a bylo otázkou, zda některý z dosud stoprocentních týmů (Duras, Karviná) dokáže využít situace k posunu do čela soutěže. Dle papírových předpokladů se to mělo podařit oběma týmům, v případě Karviné však měly pouze sílu papíru toaletního (abychom použili příměr karvinského bosse Jaromíra Canibala), a tak si první trochu nečekané body připsala frýdecko-místecká omladina. Lépe si počínal brněnský Duras v Jihlavě, kde napínavou bitvu rozhodl Martin Blahynka a před jedním z klíčových duelů sezóny s Orlovou se tak může vyhřívat na výsluní. Na to se trochu nečekaně dere také Grygov "B", který využil slabší sestavy Caissy Třebíč k těsnému vítězství. Staré Město s Pavlem Zpěvákem = 3 body. Tato rovnice prozatím platí, ve Zlíně však poněkud lkají nad nevyužitím slibně se vyvíjejícího zápasu. Důležité vítězství si připsal Tatran Litovel "B" a přikoval tak Polabiny "B" s nulou ke dnu. 

Tímto zápasem také začínáme dnešní přehled. Nižší bundesligové soutěže odvály na straně Tatranu GM Jana Krejčího a na straně Polabin "B" IM Michala Konopku, hrající za stejný tým ve 2. BL. Litovli však nechyběli mladí spolehliví Poláci IM Stachowiak a IM Butkiewicz. Polabinám sice nastoupili GM Jan Votava a FM Martin Červený, zatím však stále nehraje FM Jiří Hlavnička a v důsledku kolize se slovenskou extraligou se navíc museli obejít bez Petera Palečka. Ve světle těchto skutečností byl domácí Tatran mírným favoritem a tuto roli také nakonec potvrdil. Klíčem k vítězství však nakonec byl trochu nečekaný double na prvních dvou šachovnicích, kde v soubojích výše zmíněných lídrů zdolali Poláci IM Stachowiak a IM Butkiewicz GM Votavu a FM Červeného. Tatran Litovel "B" - 2222 Polabiny "B" 4,5 : 3,5.

Zlín přivítal tradičního soupeře ze Starého Města, kterému měl co oplácet. Úkol to však nebyl jednoduchý, neb Staroměstští nastoupili téměř vzorově, když chyběl pouze slovenský mladík Martin Pagerka. Zlínští se sice museli obejít bez slovenské trojice IM Milan Pacher, FM Vladimír Vojtek a FM Vladimír Jacko, příležitost však dostali šikovní domácí odchovanci. Zajímavé to bylo u lídrů obou týmů FM Cyrila Ponížila a IM Pavla Zpěváka. Oba totiž hrají ve slovenské extralize za Dubnicu a oba dali přednost svým mateřským týmům s vidinou vzájemného souboje. Z toho nakonec vyšel lépe hostující IM Pavel Zpěvák, byť podle zlínské reportáže mohl být výsledek i opačný. Ani na 2. šachovnici se domácím nevedlo lépe a i zde můžou zřejmě litovat promarněných příležitostí. Podle hesla nedáš - dostaneš se tak nakonec v souboji IM Jan Sosna - Jakub Roubalík radoval prvně jmenovaný hostující hráč a podobně jako v předchozím komentovaném zápase i zde výhru jednoho z týmů výrazně ovlivnily první dvě šachovnice. Další podrobnosti si pak přečtěte ve zlínské reportáži. ŠK Zlín - Staré Město 3,5 : 4,5.

K překvapení došlo ve Frýdku-Místku, kde si pozor nedal jeden z favoritů soutěže Šachový klub Karviná. Zkušený hostující tým tahal od začátku za kratší konec a za stavu 4 : 2 pro Beskydskou šachovou školu "B" pojistila v lepší pozici výhru domácích WFM Magdaléna Miturová proti FM Jaroslavu Olšarovi. O tom, že to v dámských koncovkách mají muži složité, se přesvědčil FM Jaroslav Sobek, který zřejmě v lepší pozici podlehl na čas další z domácích dam Kristýně Novosadové. Tento malý bonus tak ještě zvýraznil nečekané vítězství tohoto velmi mladého souboru, který získal své první body v soutěži. Budiž tento zápas výstrahou pro ostatní týmy, které se s BŠŠ "B" ještě utkají. Více si o zápasu můžete počíst z karvinské reportáže, ze které je cítit pochopitelné zklamání, stejně pochopitelná je zase frýdecko-místecká radost. Beskydská šachová škola "B" - Šachový klub Karviná 5,5 : 2,5.

Reparát za nešťastné utkání v Brně chtěla složit Caissa Třebíč proti Grygovu "B". Proti však tentokrát nebyl jen soupeř, ale i poněkud děravá sestava. Kromě v Německu hrajícího GM Petra Veličky domácí nemohli kvůli střetu zájmů počítat ani s IM Davidem Kaňovským, který jest kmenovým hráčem Grygova v extralize a také s IM Mariánem Kantoríkem, hrajícím slovenskou extraligu. Kompletní nebyl ani Grygov, který zase postrádal IM Richarda Biolka ml. a IM Jaroslava Bureše, což v součtu s předsezónním hromadným grygovským oslabením mírně favorizovalo třebíčskou Caissu. Ta měla výraznější ratingovou převahu hlavně na zadních šachovnicích, což v zápase dlouho potvrzovala. Po úvodní remíze na 1. šachovnici IM Petr Pisk - IM Richard Biolek st. se ale do vedení dostal trochu se štěstím Grygov, když v partii na 6. šachovnici Jan Kolašín - Petr Bělohlávek překročil domácí vůdce černých čas v koncovce jeho jezdce proti soupeřovu střelci, která vznikla již ve 30. tahu a byla za černého přivyhraná. Když poté na trojce přehrál černými FM Josef Obšívač WGM Evu Kulovanou, bylo to již o dva body pro Grygov, ve zbývajících pěti partiích ale měla Caissa šanci až na 4,5 bodu. Nepříznivý vývoj zápasu však zřejmě vykonal své, neb se v nadějné pozici přehmátl Vladimír Uher proti Lukáši Vysloužilovi a i přes následné domácí výhry Martina Lednického a FM Josefa Kratochvíla to s Caissou již nevypadalo růžově. Po bojovné remíze v partii IM Radek Sluka - FM Betr Buchníček se o výsledku rozhodlo v partii Jiří Škaroupka - Josef Zedník, kde domácí hráč nevyužil nadějnou pozici a pouze remizoval. Hostujícímu Josefu Zedníkovi se tak povedl málo vídaný kousek, když se již podruhé za sebou stal za Grygov borcem na konec. Komentáře k zápasu nabízím z obou stran, tedy jak z té grygovské, tak i z třebíčské, kde si z pera Petra Buchníčka můžete počíst o dalších bodech vyhozených oknem. Caissa Třebíč - A64 PROCLIENT Grygov "B" 3,5 : 4,5.

Brněnský Duras zajížděl do Jihlavy, kde mu byl soupeřem místní Gordic. Ratingově nejslabší tým soutěže byl navíc oslaben hned o čtyři hráče základní sestavy (GM Petr Hába, Zdeněk Hába, Štěpán Seidl, Marek Pokrupa), což Duras, který se musel obejít pouze bez GM Petera Michalíka, vysoce favorizovalo. Že však papírové předpoklady nemusí vždy platit je krásné na každém sportu a jediný jihomoravský zástupce v soutěži musel vynaložit veliké úsilí, aby nakonec utkání zvládl. Síla Gordicu je totiž ve velké vyrovnanosti celé sestavy vč. náhradníků, takže si každý tým musí dát pozor hlavně na zadních šachovnicích. To bezezbytku platilo i v tomto zápase, kde se Durasu bílými vyfaulovali na 6. šachovnici Vladimír Ševčík proti Viktoru Žigovi a na 8. šachovnici Karel Kratochvíl, který neprorazil obranné valy Romana Vinczeho a z brejku inkasoval. Ještě předtím však remizovali na 3. šachovnici FM Oldřich Sedláček - IM Neklan Vyskočil a do vedení poslal Duras Ondřej Nepomucký proti Martinu Škodovi. Za stavu 2,5 : 1,5 se zrodila zasloužená remíza v partii Robert Hron - Petr Skácelík a domácí tak stále vedli o bod. Poté ještě ke všemu přišel malý zkrat v partii IM Roman Chytilek - Lukáš Karásek, kde Roman sehrál velmi dobrou partii a ještě před časovou kontrolou mohl prakticky rozhodnout. Vyhraná koncovka byla i po časové kontrole, kterou však brněnský hráč, bojující tentokrát nejen se soupeřem, ale i s očními problémy, pokazil a pouze remizoval. Za stavu 3,5 : 2,5 pro Gordic nebylo jasné, zda se Durasu v partiích Vlastimil Píza - GM Tomáš Polák a Martin Blahynka - Radek Turner vůbec podaří dosáhnout více než na remízy. Obě koncovky byly totiž dynamicky vyrovnané a časově na tom byli výrazně lépe domácí hráči. Jako první ale nevydržel tlak domácí Vlastimil Píza, který se na 1. šachovnici statečně držel a v ostré koncovce těžkých figur nebyly jeho šance horší. V závěru však nešťastným královským tahem spadnul do pěkné taktické léčky a dostal mat. Za nyní vyrovnaného stavu se o všem rozhodovalo v partii Martin Blahynka - Radek Turner, kde měl náš benjamínek po většinu partie převahu, kterou ale ne vždy přesně realizoval. Navíc po nevyužití hrubého přehlédnutí jeho soupeře, kdy Martin mohl ve 44. tahu nečekaně utáhnout matovou síť, hrál od následujícího tahu již jen lepší koncovku na minutě proti 20 minutám soupeře. Ani druhý jihlavský hráč však tlak závěru zápasu nevydržel, a tak se nakonec stal Martin hrdinou zápasu a zachránil pro Duras tři body. Gordic Jihlava - Duras Brno 3,5 : 4,5.

Martin Blahynka

Posledním zápasem je výše zmíněná předehrávka dvou Slavií, tedy Orlové a Kroměříže. Domácím chyběl prakticky jen FM Tadeáš Kriebel, a protože Kroměříž předvedla zřejmě nejsilnější sestavu, kterou je schopná dát dohromady, nastoupily proti sobě silné šachové tanky. Vzhledem k absenci partií a prakticky jakýchkoli informací o zápase tak mohu pouze konstatovat, že v prestižním duelu na 1. šachovnici porazil GM Alexej Kislinsky GM Roberta Cveka a když přidali důležité body černými Rostislav Kuboš proti Jindřichu Pavelkovi a Lumír Mrázek proti Tomáši Cagašíkovi, bylo o vítězství Orlové rozhodnuto. Čestný úspěch Kroměříže zaznamenal na 5. šachovnici FM Vladimír Karlík, který rovněž černými zdolal WIM Terezu Olšarovou. Slavia Orlová - Slavia Kroměříž 5 : 3. 

Výsledky můžete tradičně zhlédnout ze svazové databáze nebo chess-results. Příští 4. kolo se hraje za dva týdny 9.12.2012 a je v tomto roce poslední. Zajímavý bude určitě přímý souboj o čelo tabulky Duras Brno - Slavia Orlová, kompletní přehled zápasů je potom zde:

2222 Polabiny "B" - Slavia Kroměříž
Duras Brno - Slavia Orlová
A64 PROCLIENT Grygov "B" - Gordic Jihlava
Šachový klub Karviná - Caissa RHEA Třebíč
Staré Město - Beskydská šachová škola "B"
Tatran Litovel "B" - ŠK Zlín

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 26.11.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.05.2013 1. liga východ 2012/2013 - závěrečná zpráva ke stažení
30.04.2013 1. liga východ 2012/2013 - partie z 1.-11. kola ke stažení
22.04.2013 1. liga východ - Karviná do extraligy, Duras čtvrtý, třetím sestupujícím senzačně Grygov "B"! ke stažení
08.04.2013 1. liga východ - Karviná slaví, Gordic druhým sestupujícím, Duras je blízko bronzu ke stažení
19.03.2013 1. liga východ - Karviná krůček od postupu, Duras v dramatu těsně podlehl Starému Městu ke stažení
25.02.2013 1. liga východ - Karviná přemohla Duras a na dálku svede extraligový boj s Orlovou ke stažení
11.02.2013 1. liga východ - Karviná stále v čele, Duras po remíze s Grygovem B třetí ke stažení
28.01.2013 1. liga východ - Karviná střídá Orlovou, Duras již jen o skóre druhý! ke stažení
14.01.2013 1. liga východ - Na čele beze změn, dole střídání týmů z Vysočiny ke stažení
10.12.2012 1. liga východ - Duras smutní, Orlová do čela ke stažení
26.11.2012 1. liga východ - Duras Brno po napínavé bitvě v Jihlavě do čela, překvapivé karvinské klopýtnutí ke stažení
12.11.2012 1. liga východ - Orlová s předehrávkou do čela, Duras v utkání kola šťastně vítězí s Caissou Třebíč ke stažení
22.10.2012 1. ligu východ nejlépe zahájilo Staré Město, Duras vyhrál ve Frýdku-Místku ke stažení
07.10.2012 1. liga východ - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009