Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - Třinec extraligový, dolů Staré Město, Zlín B a Labortech Ostrava B, Duras šestý

Je za námi další ročník 1. ligy východ, který na obou pólech tabulky v podstatě potvrdil postavení po minulém kole. I přes aprílový žertík Vojty Pláta si postup do extraligy nenechali vzít šachisté TŽ Třinec, kteří porazili ostravský Labortech B 5,5 : 2,5 a poslali jej tím do 2. ligy. V souboji o třetí sestupové místo napětí lépe zvládli v Jihlavě, kde místní Gordic nastoupil v silné sestavě a vítězstvím nad výletní sestavou Polabin B si uchoval prvoligovou příslušnost i  pro příští sezónu. Výsledek zápasu Zlín B - Staré Město tak už nebyl důležitý a po vítězství Starého Města sestupují oba týmy. V soubojích o 3. místo měli šanci hráči Durasu. Všechny body jim však sebrala mladá a dobře hrající náhradnická sestava Grygova B, což nakonec k pomyslnému bronzu pomohlo Karviné.

Duras si na závěr sezóny zahrál doma, a to proti korunnímu princi z Grygova. Ten vyslal do sportovní haly na Vodové velmi kombinovanou sestavu, zjevně již nevěříc ve šťastný extraligový osud, který při případném vítězství mohlo naplnit jen velké třinecké zaváhání. Mladá sestava hostí však předvedla kvalitní výkon a třemi výhrami uprostřed sestavy zcela zaslouženě slavila úspěch. Duras tak přišel o pěknou závěrečnou tečku, kterou mohla být bronzová příčka. Konečné 6. místo tak zhruba odpovídá předsezónním prognózám a třeba to napřesrok bude zase o něco lepší. Nabízím ještě terminologicky svěží reportáž z grygovské strany, která tradičně začíná hodnocením toalet. Duras Brno - A64 Grygov B 2,5 : 5,5.

Třinec po předchozí klíčové výhře nad Grygovem B potřeboval ke vstupu do extraligpvé brány alespoň remízu s Labortechem Ostrava B. To se mu podle očekávání podařilo i bez polských legionářů a Sergeje Movsesjana, byť na 3. šachovnici utrpěli domácí nečekaný šrám v partii FM Walek - FM Pacl. Spodní část třinecké sestavy však už Ostravany vybodovala naplno (4 : 0), a tak nakonec oceláři v pohodě dokráčeli k postupu, k němuž tentokrát výjimečně nepotřebovali nejtěsnější vítězství (v sezóně celkem 6x!). TŽ Třinec - Labortech Ostrava B 5,5 : 2,5.

Zlín B po skvělém vítězství v Pardubicích přivítal již sestupující Staré Město a doufal jednak ve svou vlastní výhru a dvak v to, že Gordic nevyhraje nad béčkem Polabin. Tento záchranný model se však zhroutil již v tomto zápase, kde Staroměstští mladým obuvníkům ničehož nedarovali. V napínavé řeži, na jejíž hodnocení se můžete podívat zatím jen ze zlínské strany, si nakonec na rozloučenou odvezli všechny tři body a svého soupeře tak vzali s sebou do 2. ligy. Zlín B - Staré Město 3,5 : 4,5.

Jihlavský Gordic zmobilizoval všechny síly a do zápasu o bytí a nebytí postavil přes absenci svého nejúspěšnějšího borce Lukáše Karáska (7/9) to nejlepší, co momentálně má. Pokud se Gordic nechtěl ohlížet na výsledek zápasu Zlín B - Staré Město, musel bezpodmínečně zvítězit. Tento cíl jim ale rezerva Polabin značně usnadnila svou tak trochu výletní sestavou, čehož domácí hráči dokázali využít a zahrají si tak 1. ligu i příští sezónu. ŠK Gordic - 2222 Polabiny B 5,5 : 2,5.

Chuť si na závěr spravili v Karviné, což odnesli hráči Tatranu Litovel B. V zápase se o nic moc nehrálo, neb oba týmy si v minulém kole zajistily prvoligovou příslušnost. Tomu odpovídaly i aprílové sestavy, ovšem na bojovnosti to zápasu nijak neubralo. Hanáci tentokrát ovšem neměli svůj den a i přes určité šance nakonec utržili debakl, který při souběhu ostatních výsledků vynesl Karvinou na 3. místo a Litovel posadil na konečnou devítku. Za zmínku stojí pěkný osobní výsledek Vojtěcha Zwardoně, jenž za 8/11 připisuje bezmála 40 bodů. Šachový klub Karviná - Tatran Litovel B 6,5 : 1,5.

Ani v zápase Slavia Orlová - Slavia Kroměříž, který byl k vidění také online, už relativně o nic nešlo. Hostující tým mohl teoreticky ještě sestoupit, ovšem možnost že by prohrál a současně Zlín B vysoko zvítězil nad Starým Městem byla jen teoretická. Z toho důvodu Kroměřížští zápas nepodcenili a postavili velmi silnou sestavu v čele s letos veleúspěšným GM Robertem Cvekem. Ta se také odvděčila svému bossovi Miroslavu Kašíkovi těsným vítězstvím, což pro nováčka soutěže nakonec znamená lichotivé 5. místo. Skvělý výkon odvedl na 1. šachovnici již zmíněný lídr GM Robert Cvek, s nímž se mi letos trochu šťastně podařilo neprohrát. Robertových 8/10 (Rp 2629) je také nejlepším výsledkem celé soutěže. Slavia Orlová - Slavia Kroměříž 3,5 : 4,5.

Skončeno a dobojováno tedy jest a mně nezbývá než pogratulovat Třinci k jeho rychlému návratu do extraligy. Z pohledu nejen jihomoravských šachistů pak věřím, že se tam udrží déle než jednu sezónu. Sestupujícímu triu Staré Město, Zlín B a Labortech Ostrava B zase přeji rychlý návrat zpět, byť vyhrát nižší soutěž je mnohdy těžší, než se udržet v té vyšší. Závěrem udávám tradiční odkazy na výsledky a ostatní statistiky ze svazové databáze a chess-results a pro tuto sezónu se s vámi loučím.

  

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 02.04.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.04.2012 1. liga východ - Třinec extraligový, dolů Staré Město, Zlín B a Labortech Ostrava B, Duras šestý ke stažení
18.03.2012 1. liga východ - Třinec poráží Grygov B a je krůček od extraligy, prvním sestupujícím Staré Město ke stažení
26.02.2012 1. liga východ - nahoře klid před bouří, dole více jasno, Duras šťastně vítězí nad Starým Městem ke stažení
13.02.2012 1. liga východ - Čelo beze změny, na konci s jednou změnou, Duras ztratil výhru v Pardubicích ke stažení
30.01.2012 1. liga východ - Po první ztrátě Třince střídání na čele, Duras po další výhře atakuje 3. místo ke stažení
15.01.2012 1. liga východ - na špici vše při starém, Duras poráží Zlín B a je již čtvrtý ke stažení
11.12.2011 1. liga východ - Třinec a Grygov B jako utržené vagóny, ostatní o záchranu ke stažení
27.11.2011 1. liga východ - Třinec samostatně v čele, Duras neuspěl v Kroměříži ke stažení
15.11.2011 1. liga východ - Třinec s Grygovem B stále kralují ke stažení
23.10.2011 1. liga východ - vyrovnané druhé dějství, Duras poráží silnou Orlovou ke stažení
03.10.2011 1. liga východ - favorité na úvod nezaváhali, Duras veze z Ostravy pouze bod ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009