Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

O Štefanu Grossovi nejen v Brně

21. února zemřel v Plzni mezinárodní mistr Štefan Gross. Vděčně na svého trenéra vzpomněl velmistr Štoček na stránkách ŠSČR a řadu charakteristických detailů z jeho hektického života čtivě popsal Václav Pech v posledním čísle Šachového týdeníku.

Životní dráha šachového světoběžníka se několikrát protnula i s Brnem a jižní Moravou a díky Janu Kalendovskému si můžeme několik těchto okamžiků přiblížit v příloze.

Štefan Gross (vpravo) zahájil festival Duras 2006 v brněnském Bobycentru prohrou s Jakubem Roubalíkem a další nuly následovaly. Vnějškově stále stejně rtuťovitý, společenský, názorově vyhraněný a fyzicky zdatný nastávající senior už byl po šachové stránce jen stínem někdejšího postrachu velmistrů.

Vítěz desítek turnajů u nás i v zahraničí, mistr extraligy (tehdejší československé Celostátní ligy) hned s několika různými kluby, úspěšný trenér, sekundant Elišky Richtrové-Klímové v době, kdy patřila ke světové špičce, reprezentační kouč, autor knihy Šachová olympiáda Novi Sad 1990, šéfredaktor časopisu Mat atd. atd. byl mistrem nad mistry v bleskových soutěžích. Vyhrál jeden ročník legendárního Poháru Rudého práva v Plzni přenášeného přímým přenosem televizí v hlavním vysílacím čase v neděli odpoledne a mnohokrát se umístil na předních místech. Jeho soupeře v následující partii není třeba představovat (psal se rok 1973).

Koncem 90. let se se svým vrstevníkem IM Ladislavem Dobrovolským dohodli na znovuobnovení někdejšího měsíčníku Moravskoslezský šach, ovšem se zcela novou tváří, s novým názvem a hlavně na úplně jiné kvalitativní úrovni. Časopis MAT byl skvělým čtením zcela srovnatelným, ne-li v některých směrech i lepším než zavedené magazíny Československý šach a ŠachInfo.

Bohužel šachistů je málo, jsou konzervativní a spořiví (předplácet tři časopisy si nemohu dovolit a vzdávat se těch stávajících nechci...), počet abonentů rostl pomalu a když nové vedení tehdejšího celomoravského svazu MŠS zrušilo bezplatnou distribuci časopisu do všech moravských oddílů, šel magazín po krátké agónii projevující se neustálým zpožďováním nových čísel definitivně ke dnu. Není pochyb, že konec "šachového dítěte", které stálo Štefana Grosse tolik peněz a sil, muselo mít na jeho psychiku výrazný negativní vliv.

"Ty vaše názory mi připomínají heslo Proletáři všech zemí spojte se!", reagoval jako vždy impulzívně, kategoricky a bez servítků na snahy obrátit kormidlo MŠS směrem ke sbližování s Českým šachovým svazem. Z jeho úst však taková slova nezněla jako urážka. Potřeboval se vyjadřovat k věcem kolem sebe a neznal přetvářku, co na srdci, to na jazyku. Neváhal ani promluvit k národu v kdysi populárním pořadu televize Nova Vox populi.

Půtky budou rychle zapomenuty, ale výsledky a partie jednoho z nejvýraznějších představitelů českého a československého šachu zůstanou. V příloze i v Šachovém týdeníku je uvedena životní partie z roku 1975 z extraligového mače ÚDA Praha - Plzeň proti Vlastimilu Hortovi. Vzdejme hold velkému mistrovi šachové hry mnohem skromějším, ale neméně pěkným matovým závěrem ze stejného roku v partii proti Pavlu Zpěvákovi.

 

42. Dxf8+!  Kxg5  43. Dh8! a mat na poli h4 je nekrytelný

Článek Jana Kalendovského si přečtěte v příloze.

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 03.03.2012 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009