Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - na špici vše při starém, Duras poráží Zlín B a je již čtvrtý

Po vánočních svátcích se daly do pohybu i prvoligové soutěže. Na pořadu bylo 6. kolo, které mohlo napovědět, s jakou formou do druhé poloviny soutěže družstva vykročila. Ne všechny týmy ale byly kompletní, neb se o tomto víkendu hrály též německé soutěže (krom 1. Bundesligy) a slovenská extraliga. Favorizované kandidáty na postup to ovšem nijak nezabrzdilo a bez problémů kráčejí dál za svým cílem. U všech ostatních se pak udála očekávaná přetahovaná o důležité záchranářské body. A kdo že se dnes příblížil k jeho břehům?

Prvním dnešním zápasem je duel 5-bodových Slavia Kroměříž - Šachový klub Karviná. Domácí Slavia nastoupila téměř v nejsilnějším složení, tedy jak s GM Robertem Cvekem, tak i s uzdraveným IM Aloisem Lančem. Oba jmenovaní také potvrdili své kvality a přehráli IM Pavla Šimáčka, resp. IM Jozefa Michenku. Karviné navíc chyběli bratři Jurčíkové, a tak se musela spolehnout na sílu zadních šachovnic. To se také nakonec projevilo v plné míře na posledních třech deskách, byť ratingově byl zásadní rozdíl pouze na 8. šachovnici. Protože severomoravský tým dokázal naplno bodovat i na 3. šachovnici Vojtěchem Zwardoněm proti FM Josefu Mudrákovi, nepomohla domácím ani výhra na pětce v partii Pavelka - Gibiec. Celkově tedy těsné a o to důležitější vítězství Karvinských, kteří se tak rázem ocitli v první polovině vyrovnané tabulky. V Kroměříži je naopak smutek, který zřejmě nevyprchá ani po příštím kole, kdy Slavia zavítá do Grygova. Slavia Kroměříž - Šachový klub Karviná 3,5 : 4,5.

Brněnský Duras měl hrát ve Zlíně, ten má však polovinu týmu "brněnskou", a tak se nakonec hrálo na Durasu. Autor těchto řádků se jako kapitán Durasu velmi zapotil ještě před zahájením zápasu, protože Jiří Nehybka uvíznul při své cestě z Velké Bíteše do Brna v koloně na dálnici D1 a dojezd do hrací místnosti se dal očekávat s min. 30-minutovým zpožděním. Za této situace se ale naštěstí od 9.30 hrálo utkání KP 1 mezi Durasem C a vedoucí Kuřimí, kde za Duras nastoupil na 1. šachovnici FM Miroslav Jurka, jinak též hráč áčka Durasu. Po dohodě s kapitánem céčka Martinem Hyršem i Mirkem samotným, byla soupeři FM Jiřímu Majerovi nabídnuta remíza, který ji naštěstí přijal, a tak mohl Mirek nastoupit i za áčko. Ve své druhé partii pak podal velmi dobrý výkon a byť až napodruhé, dokázal nakonec v koncovce uplatnit pěšce navíc a zvítězit nad Václavem Fialou. Ráz celému zápasu ale určila partie na osmičce Kratochvíl - Koutný. Po chybně sehraném zahájení získal černýma hrající zlínský hráč již po 10 tazích vyhranou pozici (!), kterou ovšem pokazil. Po další chybě brněnského hráče ale dostal další šanci, ani tu však nevyužil. A když pak odmítl i věčný šach, došlo nakonec na oslabeného černého krále a Karel Kratochvíl tak pro Duras zaknihoval důležitý rozdílový bod. Při spravedlivých remízách na prvních třech deskách pak již Brňané tahali za delší konec, což plně realizovali Vladimír Śevčík, Ondřej Nepomucký a již zmíněný Mirek Jurka. Nevadila pak ani porážka Petra Skácelíka, který v ostré partii proti Adamu Rubalovi stál zřejmě na výhru, nechal si však v oboustranné časovce zadarmo sebrat pěšce a po odevzdání kvality, kterou měl navíc (za dva pěšce) nakonec prohrál koncovku. Celkově tedy Zlín B - Duras Brno 2,5 : 5,5.

Vedoucí TŽ Třinec se v Jihlavě musel podobně jako proti Durasu obejít bez všech tří polských legionářů a IM Vojtěcha Pláta. Přesto však byli oceláři favoritem, neb domácím přes kolizi s německou 2. Bundesligou chyběl především GM Petr Hába. Absence dalších domácích hráčů základní sestavy (FM Havlík, Z. Hába) pak tento rozdíl ještě umocnila, a tak se nebylo co divit, když si hosté odvezli z Jihlavy všechny body za hladkou výhru bez jediné porážky. ŠK Gordic - TŽ Třinec 2,5 : 5,5.

V dalším dnešním zápase přivítaly Polabiny B Slavii Orlovou. V souboji dvou silných týmů byli mírným favoritem hosté, protože Polabinám chyběli přes zmíněné termínové kolize první dvě desky IM Michal Konopka a IM Milan Pacher. Svou převahu vyjádřila Orlová přesvědčivě v první polovině sestavy, kde zásluhou Pavla Zabystrzana (0,5), GM Alexeje Kislinského, GM Eduarda Andreeva a Karolíny Olšarové nasbírala úctyhovných 3,5 bodu. Přesně opačný vývoj měla ovšem druhá polovina sestav, kde zase stejným poměrem dominovali domácí hráči, když jedinou půlku uhrála na pětce Tereza Olšarová proti Milanu Hoškovi. Nakonec se tedy body dělily, pro Polabiny již potřetí v tomto ročníku. 2222 Polabiny B - Slavia Orlová 4 : 4.

Staré Město potřebuje body jako sůl a v domácím zápase s rezervou Labortechu Ostrava k tomu měli ideální příležitost. Jednak hostům opět chyběl GM Artur Jakubiec (ze základu ještě Aleš Krajina) a jednak hráli domácí prakticky v nejsilnějším složení. Že však utkání dostane z pohledu hostů nádech debaklu, asi nečekal nikdo. Staroměstští borci si zřejmě dali novoroční předsevzetí, které v prvním zápase naplnili měrou vrchovatou. Hosté z Ostravy se i přes 5 dosud získaných bodů na body vždy hodně nadřou, dnes to ovšem bylo jednoduše na ručník. Labortechu zcela odešly poslední čtyři desky, a tak nakonec utkání skončilo vysokým vítězstvím domácího týmu. Staré Město - Labortech Ostrava B 6,5 : 1,5.

Na závěr tu dnes máme hanácké derby, v němž se utkaly extraligové rezervy Tatranu LitovelA64 Grygov. Oba týmy byly oslabeny o 3 hráče základní sestavy (GM Krejčí, IM Butkiewicz a IM Stachowiak u domácích, IM Luch, IM Biolek ml. a FM Malinovský u hostů). To nahrávalo spíše Grygovským, kteří mají úderných hráčů více, což v tomto zápase bez problémů prokázali. Dle zpráv z tábora hostí po úvodních remízách v partiích Antonín Neoral - FM Petr Růžička a IM Zdeněk Beil - IM Richard Biolek st., Grygovští udeřili na osmičce v partii Michal Hrabal - Pavel Strašil, kde černýma hrající domácí hráč podal až příliš ustrašený výkon a ratingově slabší soupeř tak přesvědčivě poslal Grygov do vedení. To navýšil na dvojce IM Jaroslav Bureš proti Ladislavu Vaňkovi a tak to bylo 1 : 3. Poté domácí snížili v partii FM Libor Zvolánek - Jiří Navrátil st., kde si opticky skvěle stojící Libor Zvolánek nechal obětovat figuru za dva pěšce a najednou byl konec. Po bojovné remíze na jedničce v partii FM Bělunek - IM Kaňovský rozhodl o výhře Grygova IM Radek Sluka, který vidí na šachovnici především soupeřova krále. To jen potvrdil originálním 1.e4 g6, 2.h4!? a když se jeho soupeř Antonín Kubíček v zápletkách orientoval hůře, bylo vymalováno. Závěrečnou podobu výsledku zápasu dala partie Jiří Navrátil ml. - FM Josef Obšívač, kde hostující hráč zuby nehty udržel i přes pěšce méně nerozhodný výsledek, a tak nakonec Tatran Litovel B - A64 Grygov B 3 : 5.

Máme tedy za sebou 6. kolo, které nic nezměnilo na špici, zato k přesunům došlo na většině ostatních postů. To konečně můžete posoudit ze svazové databáze soutěží nebo chess-results. Jaké další změny nastanou příště, se dozvíme již za dva týdny 29.1.2012, kdy se utkají:

A64 Grygov B - Slavia Kroměříž
Labortech Ostrava B - Tatran Litovel B
Slavia Orlová - Staré Město
TŽ Třinec - 2222 Polabiny B
Duras Brno - ŠK Gordic
Šachový klub Karviná - Zlín B


 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 15.01.2012 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
02.04.2012 1. liga východ - Třinec extraligový, dolů Staré Město, Zlín B a Labortech Ostrava B, Duras šestý ke stažení
18.03.2012 1. liga východ - Třinec poráží Grygov B a je krůček od extraligy, prvním sestupujícím Staré Město ke stažení
26.02.2012 1. liga východ - nahoře klid před bouří, dole více jasno, Duras šťastně vítězí nad Starým Městem ke stažení
13.02.2012 1. liga východ - Čelo beze změny, na konci s jednou změnou, Duras ztratil výhru v Pardubicích ke stažení
30.01.2012 1. liga východ - Po první ztrátě Třince střídání na čele, Duras po další výhře atakuje 3. místo ke stažení
15.01.2012 1. liga východ - na špici vše při starém, Duras poráží Zlín B a je již čtvrtý ke stažení
11.12.2011 1. liga východ - Třinec a Grygov B jako utržené vagóny, ostatní o záchranu ke stažení
27.11.2011 1. liga východ - Třinec samostatně v čele, Duras neuspěl v Kroměříži ke stažení
15.11.2011 1. liga východ - Třinec s Grygovem B stále kralují ke stažení
23.10.2011 1. liga východ - vyrovnané druhé dějství, Duras poráží silnou Orlovou ke stažení
03.10.2011 1. liga východ - favorité na úvod nezaváhali, Duras veze z Ostravy pouze bod ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009