Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Festivalový den sedmý - rating není všechno

Rating čili Elo je veličina podložená naprosto exaktními statistickými výpočty (nakonec pan profesor Árpád Imre Élö přednášel fyziku na universitě v americkém Milwaukee) a tudíž umožňuje spočítat pravděpodobnost výsledku každé partie.

Rozdíl v ratingu Martina Paulíka (vlevo) a Karla Kratochvíla činí propastných 626 bodů. Pravděpodobnost výhry bílého je nějakých 1,5%, tedy má šanci vyhrát 1-2 partie ze sta, případně 2-4 partie ze sta remízovat. Zběžný pohled na šachovnici a Karlův rezignovaný pohled napovídají, že těch 98 až 99 partií bude muset vyhrát někdy příště...

Holt Elo není všechno, nebere v úvahu únavu ani tropická vedra a hlavně prudký výkonnostní růst některých mladých hráčů, mezi něž poctivý návštěvník všech dostupných turnajů v posledních dvou letech Martin Paulík rozhodně patří.

Schválně si zkuste porovnat oba předchozí obrázky. "Řeč těla" budoucích vítězů v klidu čekajících, až jejich kořist konečně dodýchá a budoucích poražených rezignovaně zkoumajících, zda už nastal čas hodit ručník do ringu, je naprosto dokonalá.

Na druhém snímku jste určitě poznali jako budoucího vítěze partie a pravděpodobně i jihomoravského krajského přeboru Lukáše Řehůřka z Bystrc Oilers. Jeho soupeř Jarda Bureš se možná ještě dnes užírá, jak mohl už v 7. tahu udělat školáckou, či spíše lajdáckou chybu. Podívat se můžete v příloze v reportáži Jana Kalendovského.

My se mrkneme na závěr jiné partie, v níž pan hustopečský starosta Luboš Kuchynka dokázal, že umí nejen šachy skvěle organizovat, ale i hrát. Pravda, jeho soupeř Stefan Wagner (2194) postavil bílé figurky už od prvního pohledu nějak mimo hru,

což korunoval tahem 21. Ja4. Zato černý nijak neskrývá choutky na bílého krále a bez dlouhého přemýšlení likviduje poslední obrannou figuru 21. ... Vxg2!  Po 22. Vf1  Vxf1  23. Dxf1  Vg1+ se bílý musel vzdát, ale nic jiného by ho nečekalo ani po 22. Kxg2  Vf2+  23. Kh1  Dh5.

Na konec reportáže v příloze nám Jan Kalendovský opět vložil malou zajímavost dokazující, že i šachisté bez velkého jména (nebo dnes bez vysokého ratingu) mohou občas do konkrétní pozice proniknout stejně hluboko jako ostřílení mistři. Analýzu zapomenutého dvacetiletého českého šachisty Josefa Vančury najdeme i v knize Secrets of Rook Endings od Johna Nunna, mimochodem čerstvého vicemistra světa jednotlivců i družstev v řešení šachových problémů.

Po shlédnutí fotky všech čtyř nejlepších žen festivalu - hrajících Terezy Olšarové a Lucie Jínové a stojících Evy Kulované a Evy Pekárkové nezbývá než prohlédnout si odkazy a otevřít přílohu.

Stránky turnaje
Fotogalerie podle jednotlivých dnů
Průběžné výsledky hlavního FIDE Openu
Průběžné výsledky národního turnaje
On-line přenos partií z FIDE Openu

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 27.08.2011 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009