Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Festivalový den šestý - blahopřání Jaromíru Novákovi

Pozorní pořadatelé šachových turnajů si hlídají data narození, aby nepropásli příležitost osvěžit běh turnaje narozeninovou gratulací - ve čtvrtek se dožil v obdivuhodné svěžesti 84 let bývalý předseda Městského šachového svazu v Brně a senior festivalových turnajů Ing Jaromír Novák. Blahopřejeme za všechny účastníky!

Pan Novák je typickým vysloužilým důstojníkem ze starých časů. Energický a přímočarý, vždy připravený přiložit ruku k dílu. Pro své přátele laskavý a usměvavý, pro ostatní někdy nezvykle rázný a principiálně neústupný. Když se konal první novodobý jihomoravský krajský přebor, bylo ve stromy zastíněném sále Vojenské akademie na Šumavské ulici občas trochu šero. Početná zlínská výprava si dovolila rozsvítit světla, načež pan Novák přísně hlídající provozní náklady rázně vstal a zase zhasl. Když se to po chvíli opakovalo, poradil někdo, "Musíte zajít za Novákem a provést to služebním postupem: Pane plukovníku, dovolte mi rožnout!"

Kromě čtvrtečních bojů na nejvyšších šachovnicích nám Jan Kalendovský v příloze opět prozradí několik zajímavostí. Např. tu, že "putovní" chlapeček, který už se nám v turnajových reportážích mihnul, snášející s obdivuhodným klidem nejen vedro, ale i péči několika různých opatrovníků (i když bezkonkurenčně nejlepší je náruč strejdy Petra, který jej umí skvěle nakrmit i přebalit), nepatří IM Piskovi, ale Lucce Jínové.

Také zjistíme, že za Jirkou Musilem, který po 6. kole překvapivě vede jihomoravský krajský přebor, je na 2. místě ještě překvapivěji Radek Šťastný (snímek nahoře), synek "věčného rebela" Pavla Šťastného. Už sami si musíme zjistit, že mezi jihomoravskými ženami prozatím vede "o parník" Nataša Richterová

před Karolínou Zavadilovou. 

Předminule jsme rozebírali, jestli Bůh hraje šachy (kdysi pradávno jsme měli Boha i v nadpise článku). Nyní nám Jan Kalendovský předkládá otázku, zda šachy hrával bůh světové literatury a dramatu William Shakespeare.

Podle obrázku to vypadá, že ano. Rozhodně se šachy dostaly do několika jeho her, jako např. do pohádkové Bouře, kde mladý Ferdinand obratem sbalil na šachy sličnou Mirandu.

"Kdo jest ta dívka, s níž jsi šachy hrál?
Tří hodin starší vaše známost být nemůže..."

Shakespeare dokonce zasáhl i do bojů o světový trůn, byť až čtvrt tisíciletí po své smrti. Když v roce 1858 přijel do Evropy "Meteor z Ameriky" Paul Morphy, vyhnul se Howard Stauton, platící tehdy za šachovou jedničku anglosaských zemí, vzájemnému zápasu s odůvodněním, že nemůže přerušit svou editorskou činnost na souborném díle Williama Shakespeara. O zápas Morphy - Stauton jsme přišli, zato patří tak trochu do šachových dějin tato kapitální práce (bližší informace zde):

Ale to už jsme zase příliš odbočili. Mrkněte se na odkazy a přečtěte si přílohu!

Stránky turnaje
Fotogalerie podle jednotlivých dnů
Průběžné výsledky hlavního FIDE Openu
Průběžné výsledky národního turnaje
On-line přenos partií z FIDE Openu

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 26.08.2011 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009