Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Srpnovým Páskem IM Bernášek a šachové krimi

Srpnový díl nekonečného bleskového seriálů U Pásků přivedl do klubu ESO na Husově ulici v Brně 19 hráčů a dva blicaře nejvyšších republikových kvalit - IM Jana Bernáška a FM Miroslava Jurku.

Tabulku, krátký komentář a pár partiových ukázek najdete v příloze jako vždy pečlivě zpracované Janem Kalendovským. Bohužel vtipné glosy ze zákulisí tentokrát omezil na povzdech nad lahváči místo orosených čepovaných sklenic u šachovnic, když obsluha odmítla narazit soudek s odůvodněním, že posledně se málo vypilo a zbytek se zkazil...

Zkusme se proto poohlédnout po jiných historkách odpovídajících vrcholu okurkové sezóny. Využijeme k tomu článek zaslaný Janem Kalendovským serveru, který si prý autorů (alespoň měřeno honorářem) cení více než ten náš. Jedna z partií přetištěná z druhdy šachově bohatého serveru Rudé právo  se totiž hrála v Hastingsu s tradicí pravidelných šachových turnajů starou 116 let.

K Hastingsu neodmyslitelně patří jeden náš bývalý kolega-šachista, profesí normanský vévoda Vilém Dobyvatel, zvaný též Vilém Levoboček (což vyzní lépe v originále - William the Bastard), který po bitvě u Hastingsu v roce 1066 rozšířil své severofrancouzské državy o celé anglické království.

Vilém Dobyvatel, syn Roberta Ďábla prý hrál šachy jako ďábel - podle legendy po matu, který mu uštědřil jeden francouzský princ, rozbil soupeři šachovnici o hlavu...

Byl tak jedním z prvních, kteří se zapsali do pozoruhodného přehledu Šachové násilí a zločiny, což je to pravé letní a lehké čtení kdo, s kým, komu... (dal při šachu přes držku ). Potřebujete ovšem vládnout angličtinou nebo dobrým překladačem.

O prohřešcích proti Pravidlům šachu (zejm čl.12 Chování hráčů) se zmiňuje už arabský rukopis z počátku 8. století. V roce 1251 se v Anglii vedl první známý šachový soudní spor, když frustrovaný šachista bodl svého soupeře do břicha.

Pozoruhodné jsou i informace o ručních výměnách názorů mezi ctihodnými koryfeji Steinitzem a Blackburnem, o atentátu na Bronštejna, o políčku pro záletného Tala na Olympiádě v Havaně, o zrušeném šampionátu Argentiny po inzultaci rozhodčího hráčem, o zákazu šachových partií mezi kosmonauty po vesmírném pěstním souboji nebo o typicky americkém incidentu z roku 1915, při němž hráč poražený šachovým automatem vystřílel na mechanickou obludu celý zásobník, aby až poté zjistil, že stroj neovládala nadpřirozená síla, ale nebožtík vevnitř.

Poměrně známé z nedávna jsou incidenty "zlých mužů" světového šachu Rustama Kamského (otec Gaty Kamského, bývalý boxer) a Zuraba Azmajparašviliho nebo sériové zločiny "šachovnicového" vraha Alexandra Pičuškina.

Tak se dobře bavte a hlavně klídek, žádné násilí. Místo facky soupeři je vždy lepší odpustit páru z přetopeného kotle vyřešením šachového diagramu, protože, jak své věrné nedávno poučil stylem sobě vlastním tvůrce zaječického šachového zázraku Jarda Hájek v každodenně zasílaných zajímavostech, Nemáte-li ve své profesi hluboké znalosti, můžete propást skvělou příležitost...

Což zdaleka neplatí jen o šachu:

Duchovní nabídl jeptišce svezení. Když nastupovala, odhalila na okamžik lýtko. Duchovního ten pohled tak vzrušil, že vzápětí téměř naboural. Když vyrovnal řízení a uklidnil se, položil opatrně jeptišce ruku na koleno. "Otče, pamatujete na žalm 129?", zeptala se s nevinným výrazem jeptiška. Duchovní ruku sundal. Ale po chvíli mu to nedalo a znovu ji položil jeptišce na koleno. Jeptiška se znovu zeptala: "Otče, pamatujete na žalm 129?" "Promiňte sestro, opravdu nevím, co se se mnou dnes děje," mumlal duchovní. Když přijeli do konventu, rozloučili se a duchovní spěchal nahlédnout do Bible. Nalistoval žalm  129 a čte: "Pokračujte v hledání. Nebojte se stoupat výše. Najdete štěstí..."

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 11.08.2011 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009