Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - před rozhodující bitvou vítězí Poruba i Grygov, smutek v Brně, na konci tlačenice

V 9. kole se událo mnoho zajímavého, ovšem žádné tajenky dosud nebyly odkryty. V dostizích o čelo spolehlivě vysoko vyhráli Slavoj Poruba i Grygov B a vzájemný souboj v příštím kole zřejmě už rozhodne o postupujícím. V bojích o záchranu si situaci obrovsky zkomplikoval Duras, který v silné sestavě nestačil na rychnovskou Pandu a oživil tak její naděje. Nezahálel ani Mittal Ostrava, který získal veledůležité tři body proti Litovli B a přenechal tak dosavadního černého Petra trojici Duras, Třinec B a Rychnov. V celé soutěži jsou tak již jen dvě družstva, která v zásadě o nic nehrají, a to Karviná a Litovel B.

Jihlavský Gordic měl po senzačním vítězství v Grygově před sebou dalšího těžkého protivníka, kterým byl prozatím třetí tým tabulky Jäkl Karviná. Obě družstva nastoupila bez svých lídrů GM Petra Háby resp. IM Pavla Šimáčka. Méně tato skutečnost vyhovovala hostům, kteří od počátku dokazovali roli favorita. Po remízách v partiích Sedláček - Sobek a Olšar - Karásek se Karviná ujala vedení, když černými figurami přehrál na 3. šachovnici IM Sergej Vesselovsky Vlastimila Pízu. Poté musela svou partii vzdát na 1. šachovnici WGM Eva Kulovaná proti IM Marianu Jurčíkovi, když jí přiliš nevyšlo zahájení. Gordic pak alespoň snížil zásluhou svého kapitána Viktora Žiga, který přehrál Ernesta Gibiece. Pár minut poté šla ale Karviná opět do dvoubodového vedení, když Vojtěch Zwardoň porazil na osmičce Davida Brychtu. Poté vystupňoval svůj tlak IM Jozef Michenka proti Petru Bělohlávkovi a zvýšil na 2 : 5. Na závěr se za domácí pěkně blýsknul Josef Kratochvíl, který černými proti Martinu Jurčíkovi našel přechod do koncovky Kb5+Vg2+pa6 - Kb8+Se3+ph5, kterou dokázal po 5 hodinách hry udržet a stanovil tak konečné skóre na 2,5 : 5,5 pro Karvinou. Vzhledem k ostatním výsledkům a nynějšímu postavení v tabulce však výsledek tohoto zápasu znamená, že s nejvyšší pravděpodobností uvidíme příští prvoligovou sezónu obě družstva.

Body jako sůl potřebují také ve Starém Městě, které má letos sestupové starosti. Ty však potřebují také v Grygově pro udržení postupové naděje a tak bylo rozhodně o co hrát. Grygovští byli sice mírným ratingovým favoritem, ale to při vyrovnanosti této soutěže nehraje až tak významnou roli. Zápas samotný však probíhal zcela v režii hostů, kteří si s domácím týmem poradili až nečekaně hladce. Zásluhou Josefa Obšívače a Jaroslav Bureše se ujali vedení 0 : 2 a i když pak domácí snížili starým rutinérem Petrem Bažantem st. proti Liboru Zvolánkovi, měli převahu na většině ostatních šachovnic. Na 1 : 3 zvýšil Stanislav Sochor, který černými proti Radovanu Studenému vyhrál výměnnou francouzskou. Další bod pro hosty přidal IM Richard Biolek st., který černýma přehrál Františka Vránu. Den černých figur (0 : 4!) dokonal na první desce IM Richard Biolek ml., jemuž musel sklonit krále IM Jan Sosna a bylo 1 : 5. Po remíze na 2. šachovnici (Bažant ml. - Malinovský) se ještě pokoušel hostující Michal Hrabal uplatnit proti Jaroslavu Buráňovi pěšce navíc v koncovce nestejnobarevných střelců, i přes určitě šance však skončil tento závěrečný duel remízou a hosté si tak ze Starého Města odvážejí zaslouženou výhru 2 : 6. Ve Starém Městě tak bijí na poplach, zato v Grygově se už soustředí na příští rozhodující duel se Slavojem Poruba.

Slavoj Poruba přivítal Třinec B, který letos sužují problémy s hráči. Favorit byl v tomto zápase jasný a nakonec vše také dopadlo podle papírových předpokladů. Třinečtí byli navíc rádi, že v tomto zápase vůbec hráli v osmi hráčích, neb pro nemoc Oliny Sikorové a jiných četných absencí, musela dokonce nastoupit i matka Jana Sikory Alena Sikorová. Jak už bylo řečeno, zápas probíhal v režii domácích, kteří nastoupili ve velmi silné sestavě. Hosté mohli vytěžit snad něco více na 5. a 6. šachovnici, dokonce i po delší době nastoupivší Karina Szczepkowska-Horowska nebyla proti IM Vítězslavu Rašíkovi bez nadějí, zkušenost a kvalita však nakonec dominovaly a určily tak závěrečné skóre zápasu na 6,5 : 1,5 pro Slavoj Poruba. Slavoj, jak již bylo řečeno, čeká v příštím kole rozhodující postupový mač proti Grygovu B, Třinec má za soupeře přímé konkurenty v boji o záchranu Mittal Ostrava a Slavii Orlovou.

Dalším dnešním zápasem je Mittal Ostrava - Tatran Litovel B. Mittal po výhře v minulém kole ve Zlíně cítil svou šanci i proti Hanákům z Litovle. Ti však i přes jistou záchranu nastoupili v poměrně silné sestavě, tedy s oběma mladými esy IM Janem Krejčím a IM Štěpánem Žilkou, ovšem bez polských legionářů. Mittalu sice ani v 9. kole nepomohl IM Sergej Berezjuk, který pod hrozbou pokuty bude muset nastoupit v závěrečných dvou kolech, zato po třízápasové absenci nastoupila WIM Joanna Worek. Ta však bílýma nestačila na IM Jana Krejčího, kterého letošní sezóna zastihla na více frontách ve skvělé formě. Důležitý půlbod však na 2. šachovnici trochu nečekaně uhrál Ivan Břečka proti IM Štěpánu Žilkovi, což byl ze strany Mittalu velmi důležitý počin. Domácí hráči pak zúročili svou výraznou ratingovou převahu na posledních dvou šachovnicích a protože na výhru hostujícího Ladislava Vaňka s Tomášem Pechou kontrovali domácí vítězstvím Stanislava Šplíchala nad Antonínem Neoralem, zrodil se nakonec výsledek 4,5 : 3,5 pro Mittal Ostrava. Již druhé vítězství v řadě posouvá Mittal mimo sestupové pozice, zato v Litovli se zase tak moc nestalo, neb i nadále bez sestupových starostí drží 4. místo. Mittal čeká v příštím kole klíčový záchranářský duel proti Třinci B, protože Grygov B v kole posledním pro něj zřejmě bude nad jeho síly.

Zápas Slavia Orlová - Zlín B byl dalším z řady záchranářských duelů. Domácí nastoupili bez sester Olšarových, které se nyní účastní uzavřeného ženského turnaje v Rijece. Zlínští naopak nastoupili v plné síle, tedy především s údernou trojicí IM Michalík, FM Ponížil a IM Chytilek, který před pár dny oslavil své 35-tiny. Zápas samotný probíhal vyrovnaně, ke konci měli zřejmě obě družstva možnost strhnout vítězství na svou stranu. Nakonec ale vše skončilo tak jak začalo, tedy nerozhodně. Tento výsledek sice ještě ani jednoho ze soupeřů nestaví mimo sestupové pásmo, k 11 zápasovým bodům by však na obou stranách měl při dobrém skóre stačit k udržení již jen jediný bod. Více o tomto zápase si můžete přečíst ze zlínské reportáže, Slavia Orlová - Zlín B tedy 4 : 4.

Duras nastoupil k důležitému zápasu s Rychnovem v takřka nejsilnější možné sestavě, ovšem nezaháleli ani hosté z Rychnova. Ratingovým favoritem byli ovšem domácí hráči, kteří chtěli případným vítězstvím udělat rozhodný krok k záchraně. Jenom jména však úspěch nezaručí a dnešní zápas toho byl smutným dokladem. Po úvodní remíze na 7. šachovnici se vedení ujali hosté, když na 4. šachovnici neustál Sozinovu sicilskou Broňa Vymazal proti Zbyňku Ringelovi. Krátce předtím odmítl remízu IM Vojta Rojíček IM Jakubu Zeberskému, což byl důležitý zápasový moment. Vojta ztratil v zahájení tempo a pokus o útok tak zřejmě ani nemohl vyjít. Soupeř pak využil jeho špatného času a dokonal dílo - 0,5 : 2,5. A bylo ještě hůř, když autor těchto řádků nucen okolnostmi, začal z úplně vyrovnané pozice hrát na výhru. Dokonce se mi podařilo po chybě soupeře dosáhnout vyhrané pozice, místo vítězného tahu však s ubývajícím časem přišla rozhodující chyba, a tak to bylo rázem 0,5 : 3,5. Zápas tak byl vzhledem k ostatním pozicím prakticky rozhodnutý, šlo jen o to, jaké bude konečné skóre. Pak snížil Ondra Přidal, který technicky přehrál Hanu Pirklovou v koncovce, které při čtyřech věžích dlouho dominoval jeho černý jezdec nad bílým střelcem. Potom z pozice síly remizoval v jezdcovce poprvé nastoupivší Tomasz Pankiewicz s Petrem Skácelíkem a bylo to 2 : 4. I když ve střední hře se zdálo, že Pankiewiczův král musí někde dostat mat, nedostatek času vedl pouze k zjednodušení, po kterém získal vůdce bílých pěšce, který ovšem díky jezdcové blokádě na d5 nehrál takovou roli. V posledních dvou partiích se snažili o nemožné Petr Buchníček s Miroslavem Jurkou. Mirek Jurka dokonce s dvěma pěšci méně, nicméně koncovka dam a jedné věže byla vzhledem k velmi špatnému času jeho soupeřky Martiny Marečkové šancovní. Po divokém průběhu nakonec tato partie skončila remízou, to už ale předtím remizoval Petr Buchníček proti Petru Čechurovi, a tak na konci utkání svítil na ukazateli stav 3 : 5 pro Pandu. V Rychnově tak ožívají a i přes stále poslední místo je reálná naděje na záchranu. Duras se momentálně ocitnul na sestupové pozici a nezbývá než doufat, že se podaří uhrát nějaké body ve Zlíně a na závěr proti Litovli B.

Duras Brno

Duras Brno - zleva Nepomucký, Vymazal, Vyskočil, Mlýnek, Buchníček, Přidal, Skácelík, Rojíček, Jurka

Závěrem nabízím tradiční pohled na tabulku a jednotlivé výsledky, a to jak ze svazové databáze, tak ze stránek chess-results. Příští již 10. kolo pak proběhne až za tři týdny. Na 20.3.2011 se tedy můžeme těšit především na "extraligový" zápas Grygov B - Slavoj Poruba, bez zajímavosti však nezůstanou ani ostatní zápasy, které do jednoho bude spojovat záchranářské motto.

Jäkl Karviná - Panda Rychnov nad Kněžnou
Zlín B - Duras Brno
Tatran Litovel B - Slavia Orlová
TŽ Třinec B - Mittal ostrava
Grygov B - Slavoj Poruba
ŠK Gordic - Staré Město


Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 27.02.2011 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
03.04.2011 1. liga východ - Duras s vypětím všech sil uhájil 1. ligu, třetím sestupujícím Mittal Ostrava ke stažení
20.03.2011 1. liga východ - 10. kolo - Slavoj Poruba do Extraligy, sestupují Rychnov a Třinec B, vyvázne Duras? ke stažení
27.02.2011 1. liga východ - před rozhodující bitvou vítězí Poruba i Grygov, smutek v Brně, na konci tlačenice ke stažení
13.02.2011 1. liga východ - 8. kolo - Gordic senzačně vyloupil Grygov, Poruba do čela, Duras veze bod z Karviné ke stažení
30.01.2011 1. liga východ - 7. kolo - Grygov B již samostatně v čele, povstání ponížených odnesl i Duras ke stažení
16.01.2011 1. liga východ - 6. kolo - Grygov B s Porubou stále šlapou naplno, Duras poráží Mittal Ostrava ke stažení
12.12.2010 1. liga východ - 5. kolo - Grygov B a Slavoj Poruba stále neotřesitelní, na druhém konci tlačenice ke stažení
28.11.2010 1. liga východ - 4. kolo - Na čele i na chvostu beze změny, Duras remizoval se Starým Městem ke stažení
14.11.2010 1. liga východ - 3. kolo - Grygov B a Poruba stále stoprocentní, Duras konečně zabral ke stažení
24.10.2010 1. liga východ - 2. kolo - V souboji těžkých vah vítězí Poruba, Duras zatím bez bodu ke stažení
10.10.2010 1. liga východ - 1. kolo ke stažení
21.09.2010 1. liga východ 2010/2011 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009