Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

JmKPIIC 5. kolo

Skoro to vypadá, jakoby poslední letošní kolo bylo sehráno až na Štěpána – poslední letošní zpravodaj vychází s nevídaným zpožděním, za což se všem zájemcům o výsledky a snad i tento článek omlouvám.

 

Jednoznačným půlmistrem letošního ročníku se staly Vinohrady Brno, které hostily KŠ TJ Bučovice. Předám slovo zástupkyni kapitána V. Novákové, která jako vždy zaslala poutavý popis utkání, svůj komentář tedy vynechám, přece nebudu nosit dříví do lesa…

"V poslední adventní neděli zavál los do naší vinohradské klubovny sympatické družstvo z Bučovic. Přestože měl zápas podle domluvy začít o půl desáté, začátek musel být o několik minut posunut, neboť kolem půl desáté ještě polovina družstva soupeřů kličkovala mezi vinohradskými paneláky hledajíc hrací místnost a následně místo na zaparkování, ale ani domácí nebyli v té době ještě kompletní. Všichni však nakonec v pořádku dorazili, a tak zápas mohl s mírným zpožděním začít. S Bučovicemi a bučovickými šachisty mám já osobně spojeno mnoho příjemných zážitků a vzpomínek, mnozí z nich patří mezi mé dobré známé a kamarády, a tak zápas - alespoň z mého pohledu - probíhal v přátelské a uvolněné atmosféře.
Po nějakých 40 minutách hry se toho na šachovnicích ještě příliš mnoho neděje, pouze Pepa Hladík na první desce ztratil někde pěšce. Kolem desáté hodiny ale Pepa získává ztraceného pěšce zpátky a Mirek Lamser na čtyřce otvírá skóre zápasu v náš prospěch poté, co Vlastíkovi Sedlářovi zůstala při dámském útoku na krále beznadějně viset věž. Ve stejnou dobu se začne do hrací místnosti pomalounku vkrádat i ryze vánoční atmosféra, když bučovická Jana Hejná začne nabízet ke konzumaci domácí perníčky, což na tváři mnohých hráčů vyvolává úsměv. Zhruba ve čtvrt na jedenáct vítězí letos naprosto suverénně hrající Zdeněk Nývlt na šestce a zvyšuje tak své osobní skóre na úctyhodných 5 bodů z 5 a naše vedení na 2:0.
Poté se asi hodinu skóre nemění, ale na všech šachovnicích probíhají urputné boje. Asi 10 minut po jedenácté vítězí na první desce naše opora Pepa Hladík a o dalších deset minut později končí na druhé desce smírně partie Tomáše Lamsera proti panu Křápkovi. Kolem poledne pečetí na semičce naše vítězství letos poprvé hrající Zdeněk Hlavinka, když si s jeho postouplým bílým pěšcem na šesté řadě podpořeným matovými hrozbami dámy a věže bučovický Tomáš Pokorný už nedokázal poradit. O chvíli později uzavírá bodové příměří jediná bučovická zástupkyně něžného pohlaví Jana Hejná s naším Marianem Vargou a upravuje tak průběžné skóre na 5:1. Přestože o vítězi je tedy již krátce po dvanácté rozhodnuto a výsledky na zbývajících dvou šachovnicích už mohou výsledek pouze "kosmeticky" upravit, zástupci domácích i hostů bojují jako o život. Po jedné hodině přicházejí ke slovu časové tísně. Časová tíseň se bohužel stává smrtelnou pro našeho Láďu Jelínka hrajícího na poslední desce, a tak se pozornost všech upírá k partii na třetí desce, která po chvíli končí remízou a uzavírá tak výsledné skóre na 5,5:2,5. Přestože jsme v tomto utkání byli jasným favoritem - rozdíly ve výkonnosti na některých deskách činily až 500 Elo bodů! - hosté bojovali houževnatě a statečně a rozhodně nedali svou kůži lacino. Kolem půl druhé se tedy můžeme vypravit všichni domů, užívat si tu pravou vánoční atmosféru a načerpat sílu a energii na blížící se klíčový zápas s Hodonínem".

Jediné co mohu doplnit je konstatování toho, že Vinohrady přezimují na čele tabulky díky vyrovnaným výkonům celého kompaktního týmu, kde jen jako třešnička na dortu působí výborné výkony lídra J. Hladíka (4/5), úctyhodný stoprocentní výsledek zadáka Z. Nývlta (5/5!) a L. Štursy (3/3) – takový náhradník je snem každého mančaftu…

TJ ŠK Veselí nad M. B si vzhledem k odmlce druhých lig vyšláplo na ŠK Hodonín letos poprvé se základní sestavou. Hosté tak neměli své povinné vítězství tak jednoduché, jak se jim samotným při cestě do Veselí zdálo. Když se již notnou chvíli bojovalo a na několika prknech Hodoňáci nestáli dvakrát obstojně, několika z nich se prudce snížila produkce slin a polykání se stávalo docela obtížným… Mě obzvláště, protože můj mladičký soupeř, ač zmítán horečkou a viditelně „nemaje svou kůži“, mi docela solidně rozebíral neopodstatněně agresivní hru – k té jsem přistoupil ve chvíli kdy mnou objevený nejlepší plán hry na obsazení sloupce „d“ po několika tazích vedl ke svému vrcholu – sloupec „d“ byl obsazen – soupeřovými těžkými figurami… Naštěstí pro mě a pro hodonínské postupové ambice, se situace začala vyvíjet v prospěch hostů vítězstvími na prvních třech a páté šachovnici. Stav 0-4 již nevypadal tak špatně a tak jsem si mohl dovolit ukončit své trápení a blahopřál soupeři. Vítězný krok udělal na osmé šachovnici letos výborně hrající F. Taptič, který si mohl dovolit poprvé v letošní sezoně „jen“ remizovat. Vzápětí se smírně rozešli soupeři i na zbývajících šachovnicích. Celkový výsledek utkání tedy 2,5-5,5 (v tomto kole výsledek velmi populární…) Za své postavení v tabulce a vůbec nejlepší (a neskromně si dovolím tvrdit, že úctyhodná) pomocná hodnocení vděčí Hodonín letos M. Provazníkovi (3/3 a co partie to pro běžného smrtelníka radost pohledět), již tradičně týmovému dříči P. Trávníčkovi (4/5), dalšímu stoprocentnímu M. Makovičkovi (4/4) a již zmiňovanému F. Taptičovi (4,5/5).

Na zaváhání Vinohrad a Hodonína číhající ŠK Slavoj Velké Pavlovice A přivítal ŠK 64 Brno B. Domácí potvrdili úlohu drtivého favorita a celkově zvítězili 5,5-2,5 (jak jinak…) Pavlovické Ačko tak stále sní svůj sen o postupu, který letos zatím stále žije a to zejména díky opět famóznímu individuálnímu výkonu J. Marka (5/5), kterému s takovou brzo přibude ke zlámané noze zlomenina některé čelistní kůstky… Výborně fungují i sběrači bodů v druhé polovině soupisky Z. Fiala (4/4) a P. Brož (3,5/4).

Zatím čtvrtý Š.K. 1923 Sokol Kyjov hostil ŠK Slavoj Velké Pavlovice B. Podle sestav se mohlo zdát, že by mělo jít o vyrovnaný duel. Zápis výsledků na třetí až šesté šachovnici se však skvěl samými rezultativními výsledky a to s jedničkami výrazně vychýlenými na jednu stranu… Ano, ač duo záchranářů Velkopavlovické zálohy svůj úkol splnilo (1,5/2 na 1. a 2. šach.) dominující domácí střed zajistil tři body za celkové vítězství 5,5-2,5. Za zmínku stojí, že Kyjovu letos opět ještě ani jednou nenastoupily první a druhá šachovnice, výborný individuální výsledek zaznamenává J. Čechal (5/5) a F. Ingr (4,5/5) – taky slušný náhradník…

Už je stěží může myslet na postup ex-krajský TJ Tatran Poštorná, který přivítal S.K. Horáček Sudoměřice. Hosté však nedorazili s mančaftem šachovým, ale s bídou volejbalovým - snad se nedočkáme, co do počtu hráčů, plážové verze tohoto populárního sportu… Ano, rezignované Sudoměřice dorazili jen v šesti, ale těchto šest statečných svedlo hrdý boj a jistě se nemají za co stydět. Na hrajících prknech hosté potvrdili papírovou favorizovanost a zvítězili 2,5-3,5, ale s outěžkem dvou kontumačních pumelenic to bylo málo, celkem 4,5-3,5.

V posledním utkání podzimní části SK Lokomotiva Brno G - BK Moravská Slavia Brno B to byl boj o důležité body k setrvání v soutěži. Domácí vpředu potvrdili ELOvou převahu (3-1) a zadáci naopak ustáli převahu hostů (2-2). Celkově tedy 5-3.

Závěrem přeji všem čtenářům, šachistům a šachovým činovníkům šťastný vstup do Nového roku 2011 a v průběhu tohoto roku pevné zdraví a mnoho úspěchů.

 

Jiří Myšulka
Vedoucí soutěže JmKPIIC

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Jiří Myšulka dne 27.12.2010 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
12.04.2011 JmKPIIC Závěrečná zpráva ke stažení
27.03.2011 JmKPIIC 11. kolo - postupují Vinohrady ke stažení
06.03.2011 JmKPIIC 10. kolo ke stažení
20.02.2011 JmKPIIC 9. kolo ke stažení
06.02.2011 JmKPIIC 8. kolo ke stažení
23.01.2011 JmKPIIC 7. kolo ke stažení
09.01.2011 JmKPIIC 6. kolo - doplněno ke stažení
27.12.2010 JmKPIIC 5. kolo ke stažení
05.12.2010 JmKPIIC 4.kolo ke stažení
21.11.2010 JmKPIIC 3.kolo ke stažení
07.11.2010 JmKPIIC 2.kolo ke stažení
17.10.2010 JmKPIIC 1.kolo ke stažení
02.10.2010 JmKPIIC Úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009