Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - 5. kolo - Grygov B a Slavoj Poruba stále neotřesitelní, na druhém konci tlačenice

S malým zpožděním, způsobeným mimošachovými aktivitami, se konečně dostávám k dnešnímu 5. kolu. To znovu potvrdilo oba suverénní lídry, jak Grygov B tak Slavoj Poruba s přehledem zvítězili a drží tak 100% bilanci na čele tabulky. Na druhém konci se to začíná srovnávat, důležité body připsala Orlová, poslední zůstává Rychnov, který měl již předehráno ve Starém Městě. Pryč od sestupových starostí uhání jihlavský Gordic, no uvidíme, jak se bude situace vyvíjet po Novém roce. Boj o udržení se bude týkat zřejmě až do konce minimálně pětice družstev, otázkou je také to, nakolik vážně by to s postupem myslel Grygov B, pokud by jeho áčko v Extralize zůstalo (zatím to vypadá že ano).

Třinec B přivítal v severomoravském derby Karvinou, která byla v zápase mírným favoritem. Výsledek je však naprosto šokující, neb domácí několik nevyužitých šancí zcela položilo a na konci zápasu pak svítil na ukazateli neuvěřitelný stav 1 :7! Třinečtí budou muset po Novém roce napnout všechny síly, aby nakonec nespadli do nižší soutěže, k čemuž by jim také mohly pomoci dnes absentující polské legionářky Karina Szczepkowska-Horowska a Katarzyna Toma. Karviná to teoreticky ještě může zkoušet na postup, zvlášť pokud by o něj neusilovali v Grygově.

Soubojem extraligových rezerv, v této soutěži nijak neobvyklým, bylo předznamenáno hanácké derby Grygov B - Litovel B. Hosté obsadili první dvě desky "silnými mladými koni" Krejčí - Žilka, pak už to ovšem byl obvyklý, dopředu vždy těžko odhadnutelný mix náhradníků. S tím si podle očekávání favorizovaní domácí poradili a výsledkem tak bylo víceméně očekávané konečné skóre 5,5 : 2,5.

Další dnešní dvojicí je Gordic - Zlín B. Obuvníci přijeli do Jihlavy v 7 hráčích, což znamenalo nepříjemnou situaci v podobě stavu 0 : 1 a 4x černých figur. Nutno říci, že Zlín bojoval, domácí však zvládli důležité první dvě desky. Tam Eva Kulovaná s Josefem Kratochvílem udrželi údernou hostující dvojici IM Michalík - FM Ponížil a potom už se projevila  větší zápasová zkušenost nad nastupujícím mládím. Gordic nakonec zvítězil 5 : 3, především pak zásluhou drtivého výsledku 4 : 0 na šachovnicích 5-8 a připsal si další důležité body, které jej nyní řadí již na 4. místo průběžného pořadí.

Zápas Staré Město - Panda Rychnov nad Kněžnou byl předehrán již před začítkem předchozího kola a skončil těsným vítězstvím domácích 4,5 : 3,5. Jak jsem již zmínil minule, o výsledku nakonec rozhodla téměř 100-tahová partie Zpěvák - Zeberski, hraná na 1. šachovnici. Domácí hráč v ní udržel věžovku s pěšcem méně a tak se ve Starém Městě mohli radovat, zatímco Panda musela opustit Slovácko se svěšenou hlavou. V Rychnově tak budou rovněž muset zmobilizovat všechny síly, které by pomohly rozmnožit zatím jediný bod na jejich kontě. Staré Město má naopak slušivých 8 bodů a může prozatím s klidem pozorovat dění v druhé polovině tabulky.

Zatím stoprocentní Slavoj Poruba přivítal Duras a měl roli papírového favorita poněkud usnadněnou. Brňané totiž snad poprvé po 10 letech nastoupili jen v 7 hráčích, takže se ocitli ve stejné situaci, jako béčko Zlína v Jihlavě. Přesto neprodali kůži lacino a zápas mohl dopadnout docela jinak, než nakonec napovídá konečný výsledek. Po remíze autora těchto řádků s IM Lukášem Klímou domácí sice zavěsili v partiích Caletka - Nepomucký a Cvek - Rojíček, ale ve zbývajících měli Brňané výborné vyhlídky. Na výhru stáli v partiích Skácelík - Bolacký, Vymazal - Neděla a lépe potom v partii Malík - Kiša. Partie Mudra - Adámek se dlouho pohybovala v mezích rovnováhy, po časové kontrole se však našemu hráči podařilo v koncovce na chvíli sebrat pěšce a odmítnul tak remízovou nabídku. Neštěstí však nechodí po horách, ale po lidech a o tom se přesvědčil Broňa Vymazal. Ten stejně jako jeho soupeř IM Vlastimil Neděla nepostřehl v časové tísni dvojtahový (!) mat a hrubou chybou otočil výsledek partie. Poté chyboval v časové tísni i Luboš Kiša, který tak dobré vyhlídky na výhru zaměnil za porážku. Když po tom všem pak možná i trochu demoralizovaný Tomáš Mudra sehrál slabě koncovku, nemožno se divit, že domácí naplno bodovali i v této partii. Na konečných 6,5 : 1,5 upravoval Petr Skácelík, který nakonec přece jen dovedl svou dlouhotrvající převahu do vítězného konce. Slavoj má tedy stále skvělou 100% bilanci a může směle hledět k extraligovým břehům, v Durasu se budou muset přes svátky přinejmenším zamyslet.

Velmi důležitý záchranářský zápas sehráli Mittal Ostrava se Slavií Orlovou. Domácím ještě ani jednou nenastoupil lídr sestavy IM Sergej Berezjuk (kterého šetří možná až na zápas s Durasem), a nejinak tomu bylo i tentokrát. Orlová pro tento zápas vynechala Marcina Krzyzanowského, který odpočíval jako jeden ze čtyř cizinců v orlovské sestavě. Jak se nakonec ukázalo, větší oslabení to bylo pro domácí, kteří nedokázali v zápase vyhrát ani jednu partii a výsledkem tak byla porážka v poměru 2,5 : 5,5. V dresu Orlové se kromě GM Kislinského naplno prosadily stále úspešnější sestry Olšarovy a to poprvé v sezóně znamená skok mimo sestupové příčky. Další důležité zápasy však Slavii ještě čekají, tak uvidíme. V Ostravě je nyní asi smutno, když po vítězství z úvodního kola v Jihlavě následovaly čtyři porážky v řadě a z toho pramenící předposlední místo v tabulce. Pro Mittal bude nyní důležitý příští zápas v Brně, který se ale podobně jako všechny ostatní, odehraje až po Novém roce.

Tradičně nabízím výsledkový servis, k němuž poslouží stránky chess-results a svazová databáze. Příští kolo je na pořadu až po vánočních svátcích, takže se za nějakých 5 týdnů (16. 1. 2011) můžeme těšit na tyto dvojice:

Jäkl Karviná - Slavia Orlová
Duras Brno - Mittal ostrava
Panda Rychnov nad Kněžnou - Slavoj Poruba
Zlín B - Staré Město
Tatran Litovel B - ŠK Gordic
TŽ Třinec B - Grygov B

 


 

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal Neklan Vyskočil dne 12.12.2010 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
03.04.2011 1. liga východ - Duras s vypětím všech sil uhájil 1. ligu, třetím sestupujícím Mittal Ostrava ke stažení
20.03.2011 1. liga východ - 10. kolo - Slavoj Poruba do Extraligy, sestupují Rychnov a Třinec B, vyvázne Duras? ke stažení
27.02.2011 1. liga východ - před rozhodující bitvou vítězí Poruba i Grygov, smutek v Brně, na konci tlačenice ke stažení
13.02.2011 1. liga východ - 8. kolo - Gordic senzačně vyloupil Grygov, Poruba do čela, Duras veze bod z Karviné ke stažení
30.01.2011 1. liga východ - 7. kolo - Grygov B již samostatně v čele, povstání ponížených odnesl i Duras ke stažení
16.01.2011 1. liga východ - 6. kolo - Grygov B s Porubou stále šlapou naplno, Duras poráží Mittal Ostrava ke stažení
12.12.2010 1. liga východ - 5. kolo - Grygov B a Slavoj Poruba stále neotřesitelní, na druhém konci tlačenice ke stažení
28.11.2010 1. liga východ - 4. kolo - Na čele i na chvostu beze změny, Duras remizoval se Starým Městem ke stažení
14.11.2010 1. liga východ - 3. kolo - Grygov B a Poruba stále stoprocentní, Duras konečně zabral ke stažení
24.10.2010 1. liga východ - 2. kolo - V souboji těžkých vah vítězí Poruba, Duras zatím bez bodu ke stažení
10.10.2010 1. liga východ - 1. kolo ke stažení
21.09.2010 1. liga východ 2010/2011 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009