Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

1. liga východ - 4. kolo - Na čele i na chvostu beze změny, Duras remizoval se Starým Městem

Čtvrté kolo 1. ligy východ je odehráno a stále v soutěži máme dva stoprocentní týmy. Ovšem jak Poruba, tak i Grygov B výsledkově příliš neoslnili, nicméně body za těsné výhry se počítají někdy dvojnásob. Také na opačném pólu se nic podstatného nezměnilo, Orlová s Rychnovem mají stále po bodu. Panda pak dokonce již z pěti zápasů, neb včerejší předehrávku ve Starém Městě po dramatické bitvě těsně prohrála. Mittal Ostrava statečně vzdoroval v Karviné, ale nakonec to nestačilo a brněnský Duras remizoval v napínavém zápase se Starým Městem.

Ostravský Mittal nastoupil v Karviné téměř kompletní, ovšem ono slůvko "téměř" znamenalo opětnou absenci lídra týmu IM Sergeje Berezjuka. Sestavou mnohem silnější Karviné ovšem chyběli hned 4 hráči ze základu, tedy slovenští bratia Jurčíkovci, IM Michenka (z této trojice by ovšem kvůli písmenkům jeden nemohl nastoupit) a Gibiec. Tomuto rozložení nakonec odpovídal i průběh zápasu, který byl vyrovnaný, nakonec se ovšem favorit přece jen prosadil a zaknihoval těsnou výhru 4,5 : 3,5.

Nečekané problémy měl ostravský Slavoj v Orlové, kam se vypravil v roli jasného favorita. Orlové navíc chyběli GM Alexej Kislinsky, Jacek Dawidow a Tereza Olšarová, srdnatě hájící barvy Sněženek v zápase Sněženky - Machři (18 : 14) v Mariánských Lázních. Slavoji chyběli "jen" GM Robert Cvek (a to ještě z důvodu nucené absence jako čtvrtého písmenka) a Jiří Bolacký. Papírové předpoklady však vždycky neplatí a domácí připravili hostům pořádný šok na prvních dvou šachovnicích. Tam udeřili Pavel "držák" Zabystrzan proti 2500+ IM Vítězslavu Rašíkovi a šikovný polský mladík Marcin Krzyzanowski proti IM Lukáši Klímovi (zde už to ale takové překvapení není). Slavoj musel napnout všechny síly, aby dokázal tento nepříjemný fakt neutralizovat a nakonec se mu to s vypětím sil podařilo. Výhrami FM Josefa Mudráka nad Rostislavem Kubošem, Jiřího Adámka nad Lumírem Mrázkem a Jana Malíka nad Václavem Miturou dokonce strhli vítězství na svou stranu a i nadále tak mohou snít svůj extraligový sen. Slavia Orlová - Slavoj Poruba tak 3,5 : 4,5.

Duras přivítal tradičního rivala ze Starého Města. Proti výše popsaným zápasům zde naopak nastoupili domácí i hosté téměř kompletní, tou jedinou výjimkou byl třetí hráč sestavy Durasu FM Petr Buchníček.  Zápas byl také vyrovnaný a vítězství mohl na svou stranu strhnout kterýkoliv tým. Durasu se ovšem vůbec nepovedly první tři desky, výsledek 0 : 3 zde rozhodně není dobrou vizitkou. O to více však mohl uhrát na dalších šachovnicích, kde trochu lépe stáli Petr Mlýnek s Petrem Bažantem st. a Ondřej Nepomucký s Jakubem Uříčářem. Roli favorita spolehlivě plnil na osmičce FM Miroslav Jurka proti Radovanu Studenému, který v zahájení ztratil až příliš mnoho času a útočnou smršť předváděl soudce Ondřej Přidal. Lépe po odmítnutí remízy FM Františkem Vránou začal stát také černými hrající Petr Skácelík. Remízou nakonec skončil souboj Mlýnek - Bažant st., a po výhře Jurky zaknihoval důležitu výhru Petr Skácelík. Stav 2,5 : 3,5 byl ale nadějnější pro hosty, když v partii Přidal - Hudeček se koncovka věží a nestejnobarevných střelců s třemi roztrhanými pěšci navíc pro bílého, hrála domácímu hráči těžko na výhru. Ondra Nepomucký po odmítnutí remízy přešel do věžovky s pěšcem méně, kterou sice mohl poměrně rychle zremizovat, po nepřesnosti se však dostal na okraj porážky. Toho naštěstí jeho mladý soupeř nevyužil a tak stav 3 : 4 dával dobré šance na celkovou remízu. To se nakonec také podařilo, když Jana Hudečka v závěru opustila houževnatost a v přítomnosti pana soudce se tak odsoudil k porážce Duras Brno - Staré Město tedy 4 : 4.

Panda Rychnov nad Kněžnou - ŠK Gordic je další z pořadu dnešních zápasů. Nutno předeslat, že Panda, coby nepříliš pohybově vybavené zvířátko, musela absolvovat dlouhou cestu ze Starého Města, kde v sobotní předehrávce utrpěla porážku 4,5 : 3,5. O to mrzutější, když v závěrečné partii rychnovský lídr IM Zeberski nedotáhl ani po bezmála 100 tazích věžovku s pěšcem více do vítězství, což znamenalo smutný návrat domů. V dnešním zápase tak možná již padala únavou, navíc psychicky trochu poznamenaná podlehla bez většího odporu hladové šelmě z Vysočiny 2,5 : 5,5 Za hosty opět nastoupil GM Petr Hába, chyběl jen Petr Bělohlávek. Domácí hráli prakticky pouze bez Rudolfa Mesiarika, který včera ve Starém Městě neuspěl v souboji s Petrem Bažantem starším a byl tak nahrazen domácí odchovankyní Martinou Marečkovou. Ta si počínala výborně, když uhrála černými remízu s kapitánem hostí Viktorem Žigem. To byl ovšem jeden z mála rychnovských světlých momentů. Jediným domácím vítězem se dnes stal Zbyněk Ringel v souboji proti Zdeňku Hábovi a to bylo málo. Hosté totiž triumfovali hned 4x, a to na šachovnicích 2, 4, 6 a 7, kde se bílými prosadili Eva Kulovaná, Vlastimil Píza, Oldřich Sedláček a černými Lukáš Karásek, který sebral obětovanou figuru a pak "prostě" udržel. Panda Rychnov nad Kněžnou má tak po svých již pěti odehraných kolech stále jediný bod a je zdá se nejvážnějším kandidátem sestupu.

V souboji extraligových rezerv se utkali Zlín B s Grygovem B. Obuvníci ale nastoupili spíše v druholigové sestavě, protože hráli nejen bez prvních tří desek (IM Michalík, FM Ponížil, IM Chytilek), ale i bez dalšího hráče 2300+ Vladimíra Paly. Grygovu sice chyběli IM Biolek st., IM Sluka a FM Zvolánek, ovšem jejich elová převaha především na prvních pěti šachovnicích byla patrná. O tom, že není radno dělat účet bez hostinského byl však i tento zápas, který nakonec Hanáci přece jen vyhráli, ale jen s odřenýma ušima 3,5 : 4,5. Uvidíme, jak si povede především grygovské áčko v Extralize a zda prozatímní 100% bilance jejich béčka v této soutěži bude mít nějaký praktický význam.

Dalším soubojem extraligových rezerv byl zápas Tatran Litovel B proti Třinci B. Domácím chyběl IM Štěpán Žilka a také celá trojice kvalitních Poláků (IM Luch, Stachowiak, Butkiewicz). Třinci zase ze základu chyběli Karina Szczepkowska-Horowska, Soňa Pertlová a Karel Kocián. Za Třinec podruhé nastoupil silný náhradník Akaki Sharashenidze a opět spolehlivě zavěsil. Bílé figury na straně Třince využil také Jan Sikora proti Antonínu Kubíčkovi. Výhodou Litovle je však široká a také vyrovnaná sestava, což se projevilo především na posledních dvou deskách, kde úřadovali Pavel Strašil a Jan Krejčí st. Když pak ve vyrovnaných soubojích IM Beil - Toma a Vaněk - FM Frolík využili Hanáci naplno bílých figur, nevadila tak ani trochu překvapivá remíza mladého domácího lídra IM Jana Krejčího s pamětníkem největších třineckých úspěchů IM Milanem Babulou. Tatran Litovel B si tedy připisuje důležité body za vítězství 5 : 3 a je zpět v "klidných" středových vodách.

Výsledky, tabulku a další informace můžete tradičně čerpat ze stránek chess-results nebo svazové databáze. Příští kolo bude v tomto roce poslední a hraje se za dva týdny, tedy 12.12.2010. V něm se utkají:

Třinec B - Jäkl Karviná
Grygov B - Litovel B
ŠK Gordic - Zlín B
Staré Město - Panda Rychnov nad Kněžnou (4,5 : 3,5)
Slavoj Poruba - Duras Brno
Mittal Ostrava - Slavia Orlová

Soubor ke stažení: []

přidal Neklan Vyskočil dne 28.11.2010 | sekce: Soutěže dospělých

Související dokumenty

vytvořeno název typ sekce
03.04.2011 1. liga východ - Duras s vypětím všech sil uhájil 1. ligu, třetím sestupujícím Mittal Ostrava ke stažení
20.03.2011 1. liga východ - 10. kolo - Slavoj Poruba do Extraligy, sestupují Rychnov a Třinec B, vyvázne Duras? ke stažení
27.02.2011 1. liga východ - před rozhodující bitvou vítězí Poruba i Grygov, smutek v Brně, na konci tlačenice ke stažení
13.02.2011 1. liga východ - 8. kolo - Gordic senzačně vyloupil Grygov, Poruba do čela, Duras veze bod z Karviné ke stažení
30.01.2011 1. liga východ - 7. kolo - Grygov B již samostatně v čele, povstání ponížených odnesl i Duras ke stažení
16.01.2011 1. liga východ - 6. kolo - Grygov B s Porubou stále šlapou naplno, Duras poráží Mittal Ostrava ke stažení
12.12.2010 1. liga východ - 5. kolo - Grygov B a Slavoj Poruba stále neotřesitelní, na druhém konci tlačenice ke stažení
28.11.2010 1. liga východ - 4. kolo - Na čele i na chvostu beze změny, Duras remizoval se Starým Městem ke stažení
14.11.2010 1. liga východ - 3. kolo - Grygov B a Poruba stále stoprocentní, Duras konečně zabral ke stažení
24.10.2010 1. liga východ - 2. kolo - V souboji těžkých vah vítězí Poruba, Duras zatím bez bodu ke stažení
10.10.2010 1. liga východ - 1. kolo ke stažení
21.09.2010 1. liga východ 2010/2011 - úvodní zpráva ke stažení


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009