Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Červnovou třetí sobotu komentuje nejlepší senior

Červnová Třetí sobota na Lokomotivě Brno byla poslední před prázdninovou přestávkou. Počtem hráčů i kvalitou startovního pole průměrný turnaj měl zcela výjimečné obsazení v kategorii seniorů - kromě úřadujícího seniorského mistra ČR Josefa Šrámka nastoupil i čerstvý stříbrný medailista z otevřeného mistrovství Slovenska Petr Mlýnek, k nim dlouholetí ligoví borci Jan Uhmann st. a Vladimír Štefl a další, tvořící třetinu osazenstva turnaje.

Jan Uhmann (vlevo) přijímá rezignaci od vedoucího hráče turnaje Ladislava Urbance; zkoumavě přihlíží Karel Kratochvíl - "Je ti jasné, že teď už mě nedoženeš?!"

Mezi "těmi dalšími" byl i nás stálý zpravodaj Jan Kalendovský. A informace nám v příloze přináší zcela neuvěřitelné! Jednak v subturnaji seniorů zvítězil, což lze ověřit ve výsledkové listině, dvak (nebo druhak?!) chodil do bufetu výhradně pro Aquilu jemně perlivou, což ověřit nelze, leda by se někdo z účastníků ozval v diskusním fóru.

Aquila dala autorovi přílohy křídla (aquila = orel), i když kdo ví... Možná si jen šplhl u pana rozhodčího, když v nejnovější knize IM Biolka Moderní zahájení objevil jeho vítěznou partii z Olexova memoriálu 2001 .

Pravděpodobnější je však první varianta, los našeho hrdinu nijak nešetřil. Z fragmentů partií stojí za pozornost zahájení s expertem na Fischerovy šachy Stanislavem Páralem. Jeho postup (1. e4 d6 2. d4 Jf6 3. Sc4 Jxe4 4. Sxf7+)  hodnocený učebnicemi pro začátečníky většinou příkře "černý má dvojici střelců, silný střed a stojí lépe" úspěšně používala v podobné pozici jedna lotyšská mistryně na letních openech Durasu; asi na tom přece jen něco bude, co začátečníci neví nebo nemají vědět... 

Závěr další hektické partie s Daliborem Čípem stojí za diagram. Bílý táhne 1. Vh7 a věřte nevěřte, černý matu nejpozději 2. tahem prostě nezabrání.

Na jedinou prohru autora přílohy s prvním nasazeným FM Martinem Šklíbou se podívejte na fotce a pak už si otevřte přiložený fejeton.

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 20.06.2010 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009