Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

MUDr. Jan Vykydal, ztracený šachový talent

Stěží bychom v Brně a na jižní Moravě našli šachistu, který by neznal trojnásobného finalistu přeboru republiky a trojnásobného medailistu extraligy - předního brněnského hráče od padesátých let až do současnosti Františka Vykydala.

V partiových databázích z přelomu 40. a 50. let však můžete narazit i na mistrovské partie s hlavičkou J. Vykydal a pokud byste náhodou byli milovníky šachové historie a pilnými pátrači v archívech, možná byste pod stejnými iniciálami nalezli i několik skvělých výsledků v juniorských soutěžích, např. stříbrnou medaili na mistrovství Československa juniorů v Chocni 1949. Je to omyl nebo shoda jmen? Ani jedno ani druhé.

Jméno Jan Vykydal patří staršímu bratru Františka Vykydala, který jako gymnazista a medik zazářil na šachovém nebi jako meteor. "O mistrovské úrovni (vítěze Jiřího Doležala) nemůžeme pochybovat, stejně jako i o dvou následujících vítězích, letošních maturantech, brněnského Vykydala a berounského Vysloužila...", píše Československý šach v roce 1949.

"Jedno je jisté, že Moravané hrají v posledních dvou ročnících roli naprosto podřadnou. Je potřebí na Moravě juniory soustavně vésti, vychovávati, ale i vyhledávati. Bez této drobné, ale nutné a důsledně vedené práce se situace moravského juniorského šachu nezlepší. A v tom musí všechny moravské župy pracovati společně a stejným způsobem. – Jediným překvapením pro brněnské šachisty je skvělý úspěch nejmladšího z juniorů, Jana Vykydala..." Choceňská juniorka 1946

Ke škodě šachu dal budoucí lékař Jan Vykydal po několika letech přednost náročnému studiu a povolání a do šachové arény se už nevrátil. Škoda.

A proč si tuto osobnost, která ještě jako teenager sedala za šachovnici po boku Miroslava Filipa, Ladislava Alstera, Jaromíra Floriana, Viléma Olexy nebo Eduarda Lendla, připomínáme právě dnes?

Protože právě dnes, 1. března 2010, slaví pan doktor Jan Vykydal 80. narozeniny.



Přejeme hodně zdraví a veselou mysl a v příloze připojujeme jedinečný šachový dárek od Jana Kalendovského, takřka 30 stránkový přehled šachové dráhy Jana Vykydala získaný mravenčí prací v archívech a databázích. Rozhodně se podívejte!

Soubor ke stažení: [pdf]

přidal David Ciprys dne 01.03.2010 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009