Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Anketa STK – slušná odezva a konzervativní výsledky

Češi rádi diskutují, pochybují a šťourají, ale když přijde na lámání chleba, drží se svých zažitých jistot – takto by se dal popsat první dojem z ankety STK, kterou v termínu do 23.4. odeslalo a vyplnilo něco přes dvě stovky respondentů.

Je to moc či málo? Někteří posílali lístky za sebe jako hráče i trenéra, za svůj tým v lize dospělých i mládeže, takže reálný počet osob zapojených do ankety bude pravděpodobně menší než stovka, možná i docela výrazně. Idealisté se podiví, "Tak málo, copak to nikoho nezajímá?", realisté bez mrknutí oka usoudí, "Stovka je tak akorát, je snad u vás v kraji více než 10 lidí, které svazové dění zajímá natolik, aby se na něm aktivně podíleli?" a skeptici s povytažením obočí utrousí, "To se divím, že jim to tam vůbec někdo poslal, když si stejně rozhodují, jak chtějí..."

Za reprezentační lze považovat výsledky v kategorii krajů (13 odpovědí) a extraligových týmů (10). Z prvoligových a druholigových týmů přišlo slušných 36 odpovědí, ostatní kluby (19) už asi více zajímá dění v krajích než na celostátní úrovni. 11x odpověděli TOP muži nad 2400 a 6x TOP ženy nad 2100, 18x přispěli trenéři a nejvíce odpovědí – 60 přišlo od řadových šachistů.

A jaké jsou hlavní výsledky? Prozatím jsou čísla jen předběžná, proto následující řádky jsou jen prvním dojmem a v konkrétních číselných údajích se mohou od těch definitivních mírně lišit. Do 29.4. je čas na případné reklamace, závěrečnou zprávu lze od STK očekávat v květnu. Z té se také dozvíme, které z výsledků označí STK za reprezentativní a zda na jejich základě vytáhne do boje za změny v předpisech či turnajových modelech.

1. Termínový kalendář

Výraznou podporu 143 : 43 získal současný model termínového kalendáře. Německé cesty (všechny soutěže ve stejném termínu) se u nás bojíme jako čert kříže (11 : 155). Pendlování mezi soutěžemi si vzít nedáme . Podporu nezískalo ani protažení soutěží do května (27 : 139), což nevadí jen TOP kategoriím mužů, žen i juniorů. Zavedení dvojkol v 1. a 2. lize neprošlo nejen celkově (65 : 95), ale ani u samotných ligových týmů (10 : 20). Otázka ke kolizím soutěží se možná moc nepovedla, kdo ví, jestli ji někteří nepochopili obráceně - nebo že by skutečně ze 136 platných odpovědí byla pro třetinu respondentů (45 hlasů) bundesliga akcí s nejvyšší prioritou č.1 a pro další třetinu (41) přesně naopak prioritou nejnižší č.10? Kromě bundesligy nejvíce vadí kolize s MČR mládeže.

2. Rozdělení do skupin 2. ligy a postupy do nich

Současný systém často kritizovaný za "počešťování" 2. ligy posunem hranic skupiny D na západ, což je dáno vyšším počtem menších krajů v Čechách (9) a nižším počtem větších krajů na Moravě (5 včetně Vysočiny), získal výraznou většinu 150 : 30 a to i u samotných ligových týmů (27 : 8). 

3. Cizinci

S napětím očekávaný výsledek vyzněl pro zachování "Céček" v soutěžích družstev poměrem 119 : 75. Proti se postavili jen TOP hráči všech kategorií a extraligové týmy. Ti, kteří by soutěže rádi otevřeli, jsou poměrně liberální a zhruba půl na půl s dělí v názoru, zda soutěže otevřít úplně nebo jen za určitých omezujících podmínek.

4. Hráč na více soupiskách

Oblíbené téma obyčejného lidu, který nejezdí hrát za hranice. Nečekaně vysokým poměrem 120 : 66 zvítězilo konzervativní stanovisko, "Dvě soupisky stačí". Ani liberálové se neodvážili překročit hranici "Tři a dost", 4 soupisky prohrály na celé čáře 19 : 113. 

5. Bodování

Dva body nebo tři? Počet vyhraných partií nebo skóre? Snad nejvíce očekávaná otázka. Výsledek je však jednoznaný a v souladu s dnešní ligovou praxí - tři body vyhrály 125 : 67, skóre porazilo vítězné partie 139 : 41. Dvoubodový systém podpořili jen TOP muži a extraligové týmy (trenéři měli kupodivu remízu 9 : 9), skóre se prosadilo jen u TOP juniorů.

6. Finále a Polofinále MČR mužů

Jasno je i u systému MČR mužů. Poměrem 117 : 38 (ve skupině TOP muži 8 : 0) vyhráli zastánci zavřeného turnaje s preferencí 12 hráčů (68 hlasů) před 10 (48 hlasů) či 8 (8 hlasů). Současně si drtivá většina přeje zachování postupů z Polofinále (115 : 22), byť by bylo součástí velkého mezinárodního Openu.

7. Finále a Polofinále MČR žen

Prakticky jedinou otázkou, v níž respondenti projevili touhu po změně, je MČR žen. Současný vyřazovací model prohrál 38 : 73 (u TOP žen 2 : 4) se zavřeným turnajem pro 8 finalistek.

8. Finále a Polofinále MČR juniorů a juniorek

Naopak přesně podle očekávání sklidil úspěch model MČR juniorů, kde zachování samostatných soutěží pro juniory podporuje 118 respondentů proti 13. S tím souhlasí i skupina trenérů (14 : 2). U juniorek většina (89 : 24) preferuje zachování soutěže společně s Polofinále juniorů, ale dovede si představit i spojení se soutěží žen.

9. Grand-Prix

U Grand-Prix v rapid šachu je zřejmá nespokojenost se současným stavem (57 : 104), ale současně by většina chtěla zachovat provázanost jinak izolovaných soutěží v rapidu.
 
„Volební místnosti“ jsou od včerejší půlnoci uzavřeny, diskuse k výsledkům může začít! Velké poděkování zaslouží Pavel Chrz za přípravu ankety, Jiří Kalužný za pomoc při vyhodnocení a zejména Jaromír Šulc, který připravil přehlednou kontingenční tabulku, kde je radost vyhledávat výsledky celkové i křížově podle jednotlivých kategorií, včetně zobrazení grafů. Zkuste to sami v příloze!

Soubor ke stažení: [xls]

přidal David Ciprys dne 24.04.2009 | sekce: Informace komisí


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009