Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Před 25 lety se psal rok 1984...

"Orwelovský" rok 1984 v brněnském šachu - co si pamatujeme z doby před čtvrtstoletím? Doba vnímaná tehdejšími pamětníky jako "období rychlých skonů sovětských prvních tajemníků" - v únoru si morbidněji založení jedinci mohli opět po roce a půl vychutnat až apokalyptickou atmosféru černým suknem potažené Moskvy s burácejícími molovými tóny Chopinova Smutečního pochodu při pohřbu Jurije Andropova - byla šachu docela zaslíbená.

Otevřeme-li v příloze přehled výsledků brněnských šachistů (a šachistek, kterých bylo tehdá pohříchu mnohem více než dnes) najdeme desítky soutěží s občas až neskutečnými počty účastníků - např. 627 hráčů na 9. ročníku Veletržního poháru v obrovské hale tehdejší Zbrojovky na tehdejší Leninově ulici (dnes Sokol Brno I na Kaunicově).

Boom tehdá prožíval mládežnický šach a ačkoliv neměli Brňáci žádné družstvo v celostátní lize (což měla brzy změnit Universita) ani žádného borce ve finále přeboru republiky (celou jižní Moravu tehdá zastupoval v Šumperku Pavel Zpěvák z Uherského Brodu), zlato z dorosteneckých československých šampionátů si odvezli Pavel Blatný a Petra Poláková - Kišová.

Z tabulek národní ligy i krajského přeboru je zřejmé, že ve vyšších soutěžích Brňáci "venkov" doslova válcovali. Jednou z příčin byl poněkud nespravedlivý systém nemistrovských (nebo jak se také často říkalo "klasifikačních") turnajů, které se zásadně hrávaly každý s každým ve skupinách a z netitulovaných hráčů do nich měli přístup jen členové velkých pořádajících oddílů na bázi reciprocity. Otevřených letních turnajů bylo na rozdíl od dneška jako šafránu (připomeňme třeba Šumperk nebo Chrudim), průlomem byl právě v roce 1984 první ročník mezinárodního Openu Čedok v Praze za účasti 255 hráčů.

Z desítek soutěží v příloze si můžeme všimnout třeba 37 účastníků v turnaji stavbařů Jaderné elektrárny Dukovany, populární blicák družstev ve Velkých Pavlovicích s vínem pro každého účastníka (kdeže ty blicáky na rozhrkaných stolech venkovských sokoloven jsou...) nebo první ročník turnaje Osvobození Břeclavi, kde se hráči na posledních stolech museli střídat, protože se 172 účastníky v odborovém klubu tehdejší Transporty pořadatelé nepočítali ani ve snu. Jednu perličku si můžete i přehrát - to když nesvéprávný Rudolf Makeš kombinačně rozdrtil na přeboru Brna člena Mensy a pozdějšího šéfa Lokomotivy Brno Jiřího Šmikmátora. Šachy jsou skutečně hra pro každého...

Kvantum údajů sesbíraných Janem Kalendovským je tak obrovské,že se nevešlo do jednoho souboru v přiloze. Prozatím si můžete přečíst první polovinu a k té druhé se vrátíme co nevidět. Připomenut si můžete i články o dění před 50 a 100 lety.

K suchým výsledkům přidal pár dobových obrázků ze svého archívu dlouholetý předseda University Brno Zdeněk Závodný. I tam se najde moc pěkná perlička 

Každý z velkých oddílů se snažil umožnit svým hráčům získat ostruhy a uhrát normy a ELO. Pro Universitu Brno byl výkladní skříní Langův memoriál.

Počítače nebyly (pomineme-li cvalíky krmené děrnými štítky zabírající celou místnost), tak se záznamy vedly ručně a poctivě zapisovaly do oddílové kroniky.

Tohoto mladého muže určitě poznáte, za čtvrtstoletí se moc nezměnil.

A copak je tohle za vojáka? No přece četař absolvent ing. Marek Vokáč z Armádního střediska vrcholového sportu Dukla Praha ! 

Soubor ke stažení: [doc]

přidal David Ciprys dne 07.02.2009 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009