Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

Pohádkový hrad Bouzov dobyl Vrána

Zdeněk Vojáček z Durasu Brno rád přenáší své rozhodcovské aktivity mimo jihomoravskou metropoli do míst dosud šachem příliš nepoznamenaných – tentokrát nám poslal pohlednici z premiéry Poháru starosty Bouzova, který v sobotu 12.7. obsadil podhradí pohádkového a filmaři obletovaného hradu Bouzov na Olomoucku, pár kilometrů jižně od Mohelnice.

Podle místních pověstí se právě zde narodil roku 1420 budoucí český král Jiří z Kunštátu a Poděbrad, byť většina encyklopedií uvádí za místo narození kališnického krále Poděbrady. Dnešní romantickou podobu získal hrad až na přelomu 19. a 20. století, kdy jeho historizující přestavbu z vlastních zdrojů hradil rakouský polní maršál a velmistr Řádu německých rytířů arcivévoda Evžen Habsburský (1863-1954), vnuk arcivévody Karla, vítěze nad Napoleonem od Aspern.

Kromě jedinečného vnějšího vzhledu i interiéru přitahuje hrad pozornost i vyostřeným restitučním sporem. Patřil-li 250let Řádu německých rytířů, má většina veřejnosti i médií jasno – „zrádci a kolaboranti“. Přitom opak je pravdou – hrad zkonfiskovali německým rytířům jako svým úhlavním „árijským“ odpůrcům hned v roce 1939 nacisté a předali ho mystikou posedlému Reichsführerovi Himmlerovi pro jeho „Černý řád“ SS.

A nyní od kontroverzní historie hradu ke slibované lehce kontroverzní pohlednici z podhradí. Další informace naleznete určitě i na stránkách Durasu Brno a ŠO Mohelnice, výsledky naleznete v příloze.

V podhradí známé historické památky – hradu Bouzov připravili místní šachoví nadšenci z nedaleké Luké šachový turnaj. Jelikož šlo o prvotinu, pořadatelé neočekávali početnou účast, na jakou jsou aktéři již zavedených podniků navyklí. Na druhou stranu se o akci mohla šachová veřejnost dočíst na republikovém webu, následkem čehož se na startu sešlo bezmála padesát hráčů. Startovali zde také hráči v ŠS neregistrovaní. Nejpočetnější zastoupení měli hráči z klubů ŠS Olomouckého kraje, zastoupení měly i ŠS Zlínského kraje a JmŠS.


Na první desce vidíme hrát bílými Karla Volka z Mohelnice s celkovým vítězem Františkem Vránou ze Starého Města

Jedničkou turnaje byl FM František Vrána ze Starého Města, který s přehledem v turnaji zvítězil, když soupeřům v devítikolovém klání povolil dvě remízy. Stínovat se jej pokoušeli Smékal ze Sigmie na druhém místě a senior Trávníček z nedaleké Litovle, jež obsadil konečné třetí místo.

Jedinou startující ženou byla paní Vránová (5,0). Startovali zde mládežníci do osmnácti let, pro něž pořadatelé připravili samostatný cenový fond. Nejúspěšnějším mladíkem se stal Zdeněk Hájek z Konice (5,0). Jediným startujícím děvčetem byla Nikola Mužíková z TJ Sokol Šumperk (4,5).

Akce v příjemném prostředí dřívější (za historických časů) konírny, bohužel, zaznamenala i nežádoucí situace, když se Lanškrounský Šebrle v průběhu turnaje stál společensky velmi unaveným a v posledních kolech narušoval průběh komentováním své hry. Vydatně mu sekundoval pan Plát, když jako divák narušoval průběh některých partií posledních kol gesty přímo nad šachovnicí, které známe z naší politické scény. Své chování však pan Plát korunoval, když po odehrání poslední partie vedoucího hráče pana Vrány vykřikoval na jeho adresu sprosté nadávky.

Další momentky z turnaje budou zveřejněny na webu ŠK Duras ve fotogalerii. 


Zapsal Zdeněk Vojáček, rozhodčí

Soubor ke stažení: [XLS]

přidal David Ciprys dne 14.07.2008 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009