Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis souboru ke stažení

V Zaječicích kralovala BŠS, překvapily Hořice

Beskydská šachová škola zcela převálcovala konkurenci na 45. ročníku Zaječic na Seči - mistrovství České republiky družstev starších žáků a po roční pauze vrátila zaječický primát zpět do Frýdku-Místku. Motivaci měli mládežníci z Podbeskydí

převelikou - kdyby po senzační ztrátě primátu v dorostenecké extralize nepřivezli alespoň pohár ze Zaječic, byla by prestiž největšího mládežnického střediska v ČR notně pošramocena. Ovšem když si mohli dovolit postavit finalistu posledního mistrovství ČR mužů Jiřího Kočiščáka až na druhou desku,

měli to jejich soupeři spočítané. Neuhráli proti Frýdku-Místku ani bod a dokonce i tradičně nejnepříjemnější soupeř a obhájce loňského vítězství z Dunajské Stredy

odešel s nevídaným kanárem 6:0.

Jediným týmem, který dokázal Frýdku-Místku pořádně zatopit, byla druhá nasazená Oáza Praha.

Pražáci hráli neustále na předních stolech s těmi nejsilnějšími soupeři a mohou hovořit o smůle, že nedosáhli na stříbrné medaile, které by jim slušely ještě více než ty bronzové.

Vrtkavé štěstí (ovšem podložené dlouhodobou koncepční prací, v poslední době s doyenem českých trenérů Evženem Gonsiorem) se tentokrát usmálo na nováčka dorostenecké extraligy TJ Jiskra Hořice, který po mimořádně vyrovnaném výkonu (kromě debaklu s Frýdkem 0:6) dosáhl životního úspěchu ziskem stříbrných medailí.

Další pořadí bylo velmi vyrovnané, byť asi nejvíce bylo na prvních stolech vidět oba slovenské týmy z Bratislavy a Dunajské Stredy, dále A64 Grygov, dorosteneckého extraligového mistra Sokol Klatovy, Biomedicu Říčany a loňskou štiku ŠK Boršice.

Jižní Morava letos v Zaječicích zklamala po stránce kvality i kvantity. Pouhé 2 týmy v 50 členném startovním poli jsou pro jeden z největších šachových krajů hodně tristní vysvědčení. Navíc ani výkonnostně to nebylo nic moc. Lokomotiva Brno,

která má letos ambice spíše v družstvech mladších žáků, se po výhře 5:1 v posledním kole dostala na ještě slušivé 11. místo, ovšem Tatran Poštorná

po debaklu 0,5:5,5 tvrdě přistál až na 33. pozici, což je pro něj nejhorší umístění za posledních 10 let.

V doprovodném turnaji dvojic do 9 let si ještě suverénněji než Frýdek-Místek počínala bratrská dvojice Jakuba a Matěje Půlpánových z Chrudimi.

Starší Jakub své soupeře přehrál všechny, mladší Matěj jim alespoň pustil jednu půlku. Na druhé místo se nečekaně vyšvihla dvojice Kadlec + Hanzlík z mostecké šachové líhně a bronzové medaile pověsili pořadatelé na krk smíšené dvojce Fusková (7,5 z 9!) + Štefaník ze Starého Města.

V turnaji vedoucích a trenérů po loňské pauze opět triumfoval Marian Sabol z Vysokého Mýta. Ten se může před svými svěřenci pochlubit i zaječickým titulem v šestičlených družstvech, který si v dresu NHKG Ostrava vybojoval v roce 1980 - přesvědčte se sami na stránce TJ Sokol Zaječice plné archívních údajů i fotografií.

Mimochodem výraz "hrát v něčím dresu" už dnes není jen obrazným sdělením bez reálného obsahu. Dresů skutečně přibývá a jejich kvalita je rok od roku vyšší.

Kvalitní bylo letos i "mediální krytí". Po poradě redaktora ČT 4 (uprostřed) s duší Zaječic Jaroslavem Hájkem a předsedou Komise mládeže ŠSČR Jaroslavem Říhou

se štáb rozeběhl po sálech, aby natočil záznam pro magazín V šachu. Na snímku zabírá souboj na 1. desce posledního kola soutěže vedoucích mezi Marianem Sabolem a Vladimírem Hadrabou.

 

Vidět bylo i vůz regionálního hradeckého studia televize Prima a některé děti (zejména ty nejmenší) se uměly před kamerou pěkně předvést, "Ty jo, natáčí tam televize a já budu ve vysílání, vole", povolával vzrušeně sotva osmiletý šachista na všechny stejně staré kamarády, které uviděl při pobíhání spojovacími chodbami mezi hracími sály.

Kromě hraní šachu se v travnatém sečském areálu tradičně proháněl fotbalový míč (byť obloha byla většinou zatažená, místy i deštivá), prodávaly se šachové knihy, vedoucí horečně schůzovali a pilovali nové modely soutěží juniorů a dorostu a hlavně se navazovala nová přátelství. 400 hráčů a 150 rodičů a trenérů (převážně velmi spokojených), hladký průběh bez jakéhokoliv zdržení (kde jinde se vám na podobné veleakci stane, že přijdete k prvnímu kolu s pětiminutovým zpožděním a už vám běží hodiny) - před dvojicí Jaroslav Hájek + Jiří Česenek doplněnou řadou spolupracovníků a rozhodčím Miroslavem Hurtou lze jen smeknout klobouk, a to pořádně hluboko.

Mimochodem Zaječice se umějí pochválit i samy - takto se pochlubily před veřejností na Chrudimsku v okresní mutaci celostátního Deníku. Celostránková šachová příloha se hned tak nevidí. Nebo že by u vás ano?

Kompletní výsledky letošních Zaječic naleznete na 10 excelovských listech v příloze.

Pokud raději hledáte přímo na stránkách Chess-results, naleznete výsledky šestičlenných družstev zde, výsledky dvojic zde a výsledky turnaje vedoucích zde.

Další fotografie naleznete např. ve fotogalerii ŠK Staré Město.

Po dodatečné kontrole registrací nakonec přísní rozhodčí vyřadili z pořadí MČR družstva ŠK Smíchov Praha, Sokol ZŠ Dolní Kralovice a TJ Praga Praha.

Soubor ke stažení: [XLS]

přidal David Ciprys dne 03.06.2007 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009