Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Petr Harasimovič | 20.02.2008
Poradit či neporadit?

Osobně nevidím důvod, proč by rozhodčí nemohl kterémukoli hráči, byť během rozehrané partie, poskytnout konzultaci ohledně výkladu pravidel. Nakonec je to v jeho vlastním zájmu. Rozhodčí je tam od toho, aby vše běželo hladce, a to, že hráči budou znát pravidla tomu jenom pomůže. Nesmí se ovšem stát, že by došlo k zásahu do partie. Takže je například naprosto nepřípustné, aby hráč zastavil hodiny, vyžádal si pomoc rozhodčího a pak se ho ptal, co má dělat. V tom případě bude penalizován za bezdůvodné narušení partie (neoprávněné zastavení hodin).

To, že rozhodčí odmítne vyhodnotit reklamaci třikrát opakované pozice, protože hráč nezapsal tah do partiáře, a hráči to sdělí, nepovažuji za zásah do partie, za který by mohl být kritizován. To je normální výkon funkce rozhodčího.

Kdyby ovšem např. nějaký divák upozornil reklamujícího hráče, že má tah nejdříve zapsat do partiáře, nic to nemění na oprávněnosti reklamace a rozhodčí je povinen ji vyhodnotit, pokud byla správně provedena. Soupeř může protestovat proti neoprávněnému zásahu do partie, nemůže však soupeři upřít právo na reklamaci. Tyto dvě události jsou nezávislé a každá se musí posoudit zvlášť. Pokud mě divák upozorní, že můžu dát mat, taky nebude platit, když ten tah zahraji? P.H.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009