Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Petr Harasimovič | 31.01.2018
Ad Mobily

Nedokázal jsem se dobrat začátku diskuse, takže nevím, co se vlastně stalo, ale zareaguju na nejasnosti ohledně mobilů a hlasy volající po zmírnění trestu.

Pravidla jsou v tomto relativně jednoduchá, jsou dvě možnosti. Obecně platí, že hráč nesmí mobil do hracího prostoru vůbec přinést, jestli je vypnutý nebo není, je v tom případě jedno. Pořadatel však může povolit, že hráči mohou mobily mít uloženy v zavazadlech. V tom případě musí být mobil vypnutý a hráč nesmí se zavazadlem během partie manipulovat, tzn. nesmí například jít kouřit v bundě, v níž ten mobil má schovaný.

Trestem za porušení těchto pravidel je prohra partie. Pořadatel má právo určit méně přísný trest, ale pozor. Tento méně přísný trest vám neumožňuje výše popsané pravidlo ignorovat. Pořád platí, že mobil nesmíte mít (buď u sebe nebo ani v zavazadlech). Takže napoprvé budete potrestáni oním méně přísným trestem a rozhodčí vás vyzve, abyste ten mobil uložili do zavazadla nebo ho odnesli z hrací místnosti. Napodruhé už vás potrestá nejen za to, že ten mobil je tam, kde nemá být, ale také za to, že si z něj děláte šoufky a neuposlechli jste předchozí výzvu. Čili zmírnění trestu za mobily vám je neumožní legalizovat, pořád bude platit dvakrát a dost. A stejného výsledku dosáhnete i tím, že rozhodčí na začátku utkání toto všem připomene a dá jim minutku si mobily pořešit, než zahájí zápas. Pokud se někomu i přesto stane mobilová nehoda, tak co s ním? Víc už se dělat nedá. Myslím, že více než zmírnění trestu je potřeba řešit osvětu.

Pro ty, kteří nestíhají sledovat změny v pravidlech připomenu, že na NSS je pěkný článek shrnující velkou část aktuálních pravidel a je pod ním i diskuse, kde jsou vysvětleny některé nejasnosti: http://www.nss.cz/bleskove-rozhodcovske-okenko. A vlastně ještě jeden shrnující loňské změny: http://www.nss.cz/co-noveho-v-pravidlech



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009