Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Reakce na Jirku Kubíčka

Na úvod chci napsat, že nejsem - a nikdy jsem nebyla -fanouškem tohoto \"antimobilového\" pravidla. Právě proto na začátku každého zápasu, který řídím, na to znovu upozorňuji a připomínám hráčům, aby si mobily vypnuli. Díky tomu si už fakt nevzpomínám, kdy naposledy jsem někomu musela říct, že prohrál kvůli mobilu. Kdyby totéž dělali i kapitáni - není přece problém před zápasem obejít hráče a ujistit se, že mají mobily vypnuté - nebyla by diskuse o změkčení pravidel možná vůbec zapotřebí. Ale k těm důvodům:
1. FIDE - To, že FIDE v pravidlech UMOŽŇUJE méně přísný trest neznamená, že CHCE, aby se takový trest běžně používal - prostě jen připouští, že se to může stát. Už teď si s FIDE zahráváme třeba ohledně rozhodčích s licencí - tváříme se, že se celá KPI hraje jako jedno velké soustředění řízené jedním rozhodčím, jaká je realita, FIDE vůbec netuší. Takže u soutěží započítávaných na FIDE rozhodně nechci \"dráždit hada bosou nohou\" a riskovat do budoucna jakékoliv sankce.
2. Různá pravidla v různých soutěžích - Přestože většina soutěží už se hraje s přídavným tempem, některé (třeba OP Brno-město) stále ne. Pak se mi stává, že se hráči diví třeba tomu, že v OP můžou přestat zapisovat, když v KPI i KPII musí zapisovat pořád. Různá pravidla v různých soutěží z mé zkušenosti mnoha hráčům nevyhovují. Asi se shodneme na tom, že plošné změkčení pravidla není reálné. Když hráči v OP zazvoní telefon a dostane za to napomenutí nebo přijde o pár minut za hodinách, bude za týden, až bude hrát KPI pamatovat na to, že tentokrát si mobil musí vypnout, protože při zazvonění prohraje? Bude z toho jen větší chaos a změkčení pravidla v jedné soutěži možná paradoxně povede k nárůstu těchto nešťastných proher v soutěži druhé.
Chápu, že spousta lidí vnímá současný trest jako nepřiměřeně tvrdý a nespravedlivý, hlavně vůči těm zapomnětlivým. Jak už jsem ale psala, podle mě by to vyřešil iniciativní kapitán a rozhodčí. Já mám na oplátku taky otázku. Jak KONKRÉTNĚ si zastánci to změkčení pravidla představují? To by zase zajímalo mě.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009