Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Josef Plch | 23.01.2018
Mobily a různé věci

Zdravím všechny, kdož rozvířili stojaté vody diskuse. Mám několik osobních poznámek: To, že různí rozhodčí někdy posuzují stejné věci různě, je normální a v souladu s pravidly. Protože rozhodčí některé věci udělat může, ale nemusí. Formulace "rozhodčí může" je použita v aktuálních pravidlech 6x. Dále - pravidla nemohou popsat všechny situace, rozhodčí pak nutně rozhoduje bez jasného návodu. Když třeba hráč práskne dveřmi (a možná nechtěně) - jak se má rozhodčí zachovat?
Pokud jde o mobilní pravidlo, od počátku mi vadí démonizace mobilů. Jsou "podezřelejší" věci - když hráč na tahu opustí hrací místnost. Když hráč bez souhlasu rozhodčího opustí hrací prostor. Když se hráč baví o probíhající partii v hrací místnosti. Bude za to vždy ihned kontumován? Jsou daleko rušivější věci: kašlání, vrzání zavíraných dveří, procházení se po místnosti, cinkání lžičkou o šálek - proč to není kontumováno?
Ale když si hráč uvědomí, že si nevypnul mobil a ještě před prvním tahem ho vypne, mobil při tom zavrní - tak to kontumován byl - a všichni krčili rameny - to my nic, to FIDE to tak chce...
Na Blanensku jsem hned při zavedení onoho mobilního pravidla navrhl do rozpisu okresních soutěží formulaci, která znamenala, že se nekontumovalo. A žijeme a hrajeme s tím už roky.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009