Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

Miroslav Pakosta | 31.07.2007
Tátové, šachové orgány a mládežnický šach

Již mnohokrát jsem četl na různých šachových webech různé diskus(z)e, jejichž tématem zprvu nebyl (anebo i byl) asi největší současný talent mezi dětmi - Vojtěch Plát. Jeho jméno, talent, výsledky, ale ještě spíše postava jeho otce s jeho názory a chováním, se staly obecně známými mezi šachovou veřejností. Necítil jsem potřebu se vyjadřovat k podobným diskusím, nicméně poslední reakce dalšího táty nadějného juniora - Krejčího sr. na stránkách ŠK z Nového Boru, mě vedla k tomu, že jsem se rozhodl napsat tento příspěvek s cílem vyvolat (snad) rozumnou diskusi o postavení talentovaných šachistů a úloze - postavení jejich rodičů v jejich šachovém vývoji a jejich vlivu na šachovou veřejnost a také o vztahu našich vrcholných šachových orgánů k talentované mládeži.
Z větší části se drží rodiče stranou - své děti buď nepodporují anebo je podporují, ovšem jejich chování a prosazování svých potomků nezabíhá většinou do excesů, o kterých by se dále "šuškalo", možná i díky tomu, že se většinou nejedná o extrémní talenty. Vojtěch Plát se ovšem stal známým. Má obrovský talent a ve svém věku i mimořádnou šachovou sílu. Bohužel je ale asi známější díky působení svého otce. Toto působení rozčeřilo vody a způsobilo nepřátelství početné skupiny šachistů vůči samotnému Vojtovi, nemluvě o Plátovi sr. Protože jakákoliv akce stíhá reakci atd., je nyní běžné, že jakmile se objeví někde zmínka o Plátech, začne diskuse, která se stupňuje do nenávistných tonů, a to z obou stran. Potom jakákoliv dobře míněná poznámka se může minout účinkem - viz třeba reakce p. Krejčího sr. na výše zmíněných stránkách ne nepodobná již zmiňovaným diskusím. Mám takový pocit, že toto nepřátelství a tato válka - bohužel asi o nic jiného už nejde, vůbec neprospívá žádné straně, ani mladým šachistům, a už vůbec českému šachu obecně.
Zajímal by mě názor čtenářů webu na úlohu rodičů v šachovém vývoji svých ratolestí. Jak by měli rodiče podporovat své potomky a jakým směrem je vést? Také by mě zajímalo, zda-li (český) šachový svaz nějakým způsobem komunikuje s nadějnými mladými hráči a jejich rodiči. Nebo jen direktivně rozhoduje? Nechybí tu věcná komunikace? A hlavně - podporuje se u nás skutečně vrcholový mládežnický šach? Nervózní reakce na obou stranách o lecčems vypovídají...



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009