Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

David Ciprys | 29.08.2010
2 změny v ČSTV

V sobotních Lidových novinách vyšel na první stránce a pak v příloze Orientace diskusní článek o státní podpoře sportu. Mezi diskutujícími byli i místopředseda Českého olympijského výboru Jiří Kejval a generální sekretář ČSTV Jan Boháč a závěry jsou celkem neradostné.

První závěr je ten, že státní podpora sportu (letos pro šachy 580tis. na mládež a 620tis. na dospělou reprezentaci plus mimořádná náhrada za výpadky Sazky 1 450tis.) má ve své současné formě na kahánku. Tlak na tento způsob přerozdělení peněz od "malých" svazů směrem k "velkým" se očekával, ale z článku je zřejmé, že vedení ČSTV už neřeší otázku zda přerozdělit, ale kdy. Nakonec to není žádný div, když na poslední valné hromadě ČSTV byli do výkonného výboru zvoleni všichni předsedové velkých svazů typu fotbalu, hokeje nebo atletiky.
Podle Kejvala "není reálné podporovat více než 30 sportů" (nechybí zmínka o "brutální" redukci v Rakousku, kde je státem podporováno jen lyžování), podle Boháče "takové rozhodnutí musí přijít ... očekával bych to v roce 2012 nebo 2013".

Druhou pravděpodobnou změnou je hromadný převod sportovního majetku tělovýchovných jednot na obce. "Jednáme se svazem měst a obcí a pokoušíme se doporučit jednotám standardní podmínky...", říká Boháč. Těmito "standardními podmínkami" by měl být bezplatný převod větších celků (stadiony, haly atd.). Že nelze donutit nikoho, aby předal mnohamilionový majetek (cenu nemají ani tak zchátralá sportoviště, jako pozemky pod nimi) zdarma obci? Ale jde. Prostě se zastaví dotační kohoutky, trošku se rozbouří veřejné mínění ("Zajistíme vašim dětem skvělé sportovní vyžití, ale nemůžeme investovat do cizího majetku...") a výbory TJ i Sokola a Orla budou ještě rády hlasovat o bezplatném předání majetku, protože vzhledem k územnímu plánu se na nich stejně nedá jiná než sportovní činnost provozovat a bez obecních dotací údržbu a provoz dlouhodobě neutáhnou.

Budou to největší změny ve sportovním prostředí za posledních 20 let a možná už si leckdo, kdo "umí radnici" mne ruce, protože po přesunu silně naddimenzovaných a často letitých sportovišť na obec nepochybně v některých případech dojde obratem ke změně územního plánu a přeměně bývalých hřišť na obchodní či rezidenční centra. Pokud půjde o lukrativní pozemky v centrech měst, brousí si už určitě developeři těžce zkoušení úvěrovou krizí svoje drápy. Taková příležitost přichází skutečně jednou za 20 let.



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009