Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis diskuzního příspěvku

richard | 30.12.2008
Olexův memoriál

Zaujala mě otázka v článku pana Kalendovského - proč Olexův memoriál hraje stále méně hráčů ?Odpověď je těžká a přiznám se,že nevím proč tomu tak je.

Pamětníci možná vzpomenou na doby dávno minulé,kdy se hrálo v klubu Vlněny na Přízové ulici.Tehdy byly běžné 3 kandidátské turnaje o 12 hráčích,minimálně stejný počet turnajů o 1.výkonostní třídu a 2.výkonostní třídu.
Jenže v té době se třeba hrále II.etapa ve třech uzavřených skupinách rovněž o 12 hráčích.O mistrovství Brna ( Gargulákův memoriál ) ani radši nepíšu.

Peníze ? Možná.
Kdyby se našel sponzor a cenový fond byl nesmyslně vysoký,určitě by se našlo dost profesionálů a poloprofesionálů,kteří by si přijeli vydělat.Mimochodem,dnes potkáte velmistry na turnajích,o které by v dobách minulých ( o kterých jsem psal výše ) ani okem nezavadili.

A tady bych právě viděl i důvod nízké účasti.Podle mě je tím důvodem celkový pozvolný úpadek šachové hry jako takové a hlavně její prestiže.Prosím nekamenovat - je to pouze můj názor a nemusí být správný,ale tak se mi to jeví.

Těch příznaků je víc.Totální nezájem tištěných médií - které noviny dnes mají stálou šachovou rubriku ( věc dlouhá léta naprosto běžná) ?
I naprostý laik si může koupit ( to v lepším případě ) nebo zkopírovat ( to v jiném případě ) šachové programy,jejichž poslední verze dosahují na slušném hardware hravě velmistrovskou úroveň.Proč potom hrát proti živému soupeři,který je prakticky vždy horší než šachový motor ?

Zkrátka šachy podle mě už nejsou co bývaly a zaplať pánbůh za to,že se je daří díky několika nadšencům a stále celkem početné základně hráčů,kteří tuto hru mají rádi ( počítám se mezi ně) držet alespoň na té úrovni,na které momentálně jsou.

A tak bych chtěl závěrem poděkovat panu Kalendovskému,Ciprysovi a dalším,kteří se svými články starají o to,aby šachová klání nebyly jen suchou řečí čísel.
Každým svým článkem totiž připomínají,že nejde jen o výsledky,body,tituly a peníze,ale především o setkání přátel,kteří mají společnou celoživotní lásku ( alespoň většinou a u někoho ).



Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009