Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Mistrovství Moravy mládeže aneb Moskva patří šachu

Mistrovství Moravy a Slezska mládeže se vrátilo po 5 letech do Zlína, do míst, která pilní čtenáři historických příspěvků na tomto webu dobře znají jako dějiště významných šachových událostí "Pod protektorátem šéfa firmy Baťa" už od třicátých let - tehdejší název Společenský dům lépe vystihoval i dnešní poslání Hotelu Moskva, který chce být tehdy i dnes centrem společenského života a sídlem řady institucí, nejen obrovskou ubytovací kapacitou.

Výsledky soutěže hledejte zde, on-line přenosy partií zde.

Web pořadatele najdete zde a určitě neuškodí, když mrknete i na referáty přímých účastníků na webu Frýdku-Místku, Lokomotivy, Durasu nebo Boršic.

Naštěstí se šachy považují za součást společenského života ve Zlíně i dnes - věřte nevěřte, ale svítící pás oken v prvním patře hotelu slouží plně potřebám budoucích velmistrů - zcela vlevo bychom za okny uviděli on-liny, o pár oken dál místo posledního spočinutí padoucha Calvery , uprostřed nad vchodem kulečník a vpravo ráj nejmladší kategorie do 10 let a zájemců o rozbory partií.

Aby si účastnící přeboru nestěžovali, že jim pořadatelé nepředstavili "Baťovo zahradní město", stoupají od hrací místnosti mezi poletujícím podzimním listím k internátu ve stejném "baťovském" slohu, kde se dá i dobře najíst a dokonce najít i svůj talíř s večeří na výdejním pultu kuchařkami už opuštěné jídelny, pokud se někdo zvlášť opozdí od partie nebo rozborů.

Většinou se to stává hlavnímu sudímu Miroslavu Hurtovi, který právě kontroluje procházející seňory a seňority, zda jdou "na onu místnost" za obvyklým účelem a nikoliv se snahou použít tam nedovolené elektronické zařízení, z čehož se vzájemně podezřívala jedna dvojice účastníků, resp. jejich rodičů... 

Současně se okolojdoucích dotazuje, zdalipak vědí, který padouch to leží pod náhrobní deskou u cesty. Kupodivu většina netuší (možná mají v tu chvíli jen jiné myšlenky ), tak jestli si chcete připomenout neopakovatelnou atmosféru ledového klidu sedmi statečných pistolníků střídaného bleskovou "obsluhou" koltu za pasem a ponořit se do nádherného hudebního motivu, můžete zde.

Ale pojďme se už konečně podívat do sálu nikoliv na 7, ale na 195 statečných, za jejichž soustředění a napětí by se občas nestyděl ani gentlemanský pistolník Chris tváří v tvář proradnému Calverovi. V nejstarší kategorii H16 letos absentují hráči s ELO nad 2000 a tak turnaj trochu zaostává za minulými ročníky i konkurenčním Mistrovstvím Čech končícím právě dnes v Harachově. V čele průběžného pořadí je prozatím (po 2/3 turnaje) nejvýše nasazený hráč Štěpán Seidl z Bedřichova.

Hned za ním bojuje o jedno z postupových míst na MČR Eduard Meduna z Lokomotivy Brno, kterého vidíme na dalším snímku vpravo vedle nejlepší slečny Karolíny Langnerové.

Mezi čtrnáctiletými vede frýdecko-místecký Jiří Kozel,

v kategorii H12 duo z Vysočiny Vít Kratochvíl (toho vidíme dole vpravo, jeho soupeři Aleši Krčilovi nepomohli v partii ani dva maskoti po každé straně šachovnice) a David Mičulka

stíhané nejlepším jihomoravanem a prvním nasazeným Adamem Dvořákem.

V nejmladší kategorii desetiletých vede Ondřej Havelka z Frýdku-Místku, vedle něhož sedí za on-line šachovnicí Hana Kubošová z Orlové. Za Ondřejem vidíme ještě Petra Zárubu zajišťujícího on-line přenosy. Občasné kousnutí skutečně není jeho vina, zkusilo se už první poslední a v největším podezření je herna s hracími automaty v přízemí, odporný hazard...

Na nejlepší hráče za on-liny se většinou diváci a rodiče dívají přes vystavené stolní hry, které ke zlínským šachovým podnikům patří zcela neodmyslitelně.

Než se odebereme do vedlejšího sálu, který hrám patří stejně jako šachu, mrkněme ještě na prozatím vedoucí slečnu v openu dívek Kristýnu Šperkovou z Vyškova.

Fotit děvčata není žádná slast, "Tak co pane fotograf, už jste se vynadíval a necháte nás konečně normálně hrát...?", jako by říkal pohled Kristýniny soupeřky, Anety Pistovčákové z Opavy.

Tak nakonec alespoň jeden pořádný úlovek, Jana Hlaváčková z Lokomotivy Brno se vyrušit nenechá a soustředění jí zatím vynáší dělení prvního místa.

Potichu se tedy můžeme vytratit ze skutečně tichého hlavního sálu, kde se pořadatelům vyplatilo odsunutí nejmenších dětí a věšáků se svršky do sálu sousedního. Nikdo tu neběhá, nesouká se do zimních bund, nepřehrabuje v zavazadlech na židlích okolo stěn, celý sál patří skutečně jen a jen královské hře.

Přes hotelový vestibul sloužící zároveň jako odpočívárna, bufet a herna kulečníku dojdeme do sálu vedlejšího, leč nikterak menšího, který je dětským rájem (všimněte, že i zde mají všichni hráči svůj vlastní stolek).

Na dveřích je sice napsáno "Šachový turnaj juniorů", ale spíše by se to zde mělo jmenovat "Škola (ještě přesněji školka) hrou". Ve vystavených stolních hrách se totiž přebírají i caparti, kteří na stůl s nimi sotva dosáhnou,

další se rozplývají jako konstruktéři futurologických automobilů (prozatím jen na papíře)

a není divu, když příklad hravosti mají v samotných pořadatelích - toto kvarteto ve složení Ponížil, Roubalík, Tesař a Šenkýř má určitě nejvyšší průměrné Elo a počet přebornických titulů ze všech pořadatelských štábů, co se jich kolem mládežnických soutěží v Česku motá.

Rozebírací robotu tak musí odsloužit starší kluboví kolegové, jako např. Miroslav Veselý.

Šéftrenérem mistrovství je IM Petr Pisk, dalším prominentním trenérem Petr Bažant junior. Celkově vše vypadá, že si to uměl ředitel soutěže Rosťa Svoboda zařídit - kromě už zmiňovaných se v sále pohybovali ještě nejméně 3 další členové místního klubu, o manželce a dceři ani nemluvě - vše tak běží jako na drátkách, alespoň prozatím.

Na závěr se podívejme na několik členů 38 členné jihomoravské výpravy složené z 8 oddílů - Lokomotivy a Durasu Brno, Veselí nad Moravou, Vyškova, Zastávky, Kuřimi, Kyjova a SPgŠ Znojmo. Na horní fotografii vidíme Martina Blahynku tak trochu jako Davida proti Goliáši - Martin má ve své kategorii přímý postup a tak zde může hrát s těmi nejstaršími. Kolegy po pravé a levé ruce mu dělali Vít Sedlář z Bučovic startující v dresu Durasu

a Ondřej Šaršon z Lokomotivy.

Největší šanci na medaili má momentálně v nejstarší kategorii Jiří Musil z Lokomotivy.

Na on-line šachovnicích se až do začátku druhé půle pohyboval v kategorii H 12 zatím méně známý Benedikt Hofírek z Prace u Brna,

aby ve druhé půli zaujal jeho místo mnohem ostřílenější Radek Zeman z Durasu.

Šampionát končí v neděli v poledne, shrnující zprávu si pravděpodobně ještě přečteme z pera hlavního rozhodčího a šéfa 16 členné (!) výpravy Lokomotivy Brno Miroslava Hurty.

přidal David Ciprys dne 31.10.2009 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009