Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

4x GM a 17x IM ve Starém Městě

4 velmistři, 17 mezinárodních mistrů (a 2 mistryně k tomu), celkem 228 účastníků ze 14 zemí - touto rekordní sestavou se Open Staré Město 2009 zařadil na čestné druhé místo mezi českými Openy hned za pardubický fenomén v ČEZ aréně.

Výsledky hledejte zde, on-line přenos 10 (!) partií zde.

Stránky turnaje najdete zde, pravidelně si počíst o zážitcích ze sálů i předsálí můžete zde a radost vám jistě udělá záplava fotografií na stránce RadoSt (Radovan Studený).

Vlajky přesunuli pořadatelé letos ze sálu na střechu Společensko-kulturního centra a vůbec se starají o maximální publicitu. Na stojan se šachovým plakátem člověk narazí, sotva sestoupí se schodů místního nádraží.

I v sále to vypadá prvotřídně, málokdy mají hráči na on-line šachovnicích tolik prostoru a pohodlí jako zde.

Jediným problémem je letní parno, více patrné ve vedlejším, rozlehlejším, ale také mnohem "nacpanějším" sále.

Pro nejméně bodující hráče je k dispozici ještě přísálí a ani tam to není špatný...

Oddech, on-line přenosy, rozbory a občerstvení jsou zajištěny v sousedním prosluněném sále,

z něhož se dá okolo počítačů s internetem zdarma

vyběhnout na malé hřiště a posedět ve venkovní restauraci. Prostě pohoda, jen trochu toho průvanu, kdyby bylo.

Největším překvapením na prvních deskách je třináctiletý polský, už od pohledu inteligentní klučina, Kacper Drozdowski (nahoře) s elem 2105. To jméno bychom si asi měli zapamatovat. Porazil mezinárodní mistry Weglarze a Baňase, remizoval s GM Ivanovem a teprve ve středečním 7.kole učinil jeho řádění přítrž IM Zpěvák (dole vpravo proti Cyrilu Ponížilovi).

Po dvou třetinách turnaje se do samostatného vedení s 6,5/7 dostal zlínský IM Jan Sosna. Na snímku dole vlevo neušetřil svého oddílového kolegu Jakuba Roubalíka, ale kromě IM Vladimíra Tally prozatím nehrál s nikým ze zájemců o posty nejvyšší.

K těm bude určitě patřit IM Martin Petr, jenž má soustředěné zaujetí vepsáno ve tváři jako málokdo jiný.

Své nepochybně řekne i prozatím nejúspěšnější z velmistrů Marek Vokáč (dole vlevo proti Víťovi Valentovi),

který musel jít ve středu na trh se svými velmistrovskými a trenérskými dovednostmi a předvést Cyrilovi Ponížilovi mat jezdcem a střelcem. Cyrilovi, který před tím porazil GM Popčeva a remízoval s GM Ivanovem a IM Zpěvákem, nezbylo než jen nevěřícně zírat...

Ve skvělých výkonech z Olomouce pokračuje slovenský FM Milan Pacher (dole vlevo proti Václavu Fialovi, přihlíží jeden z šéfů turnaje Ing. Radim Stuchlý). Přes jednu kontumaci je po remíze s nejvýše nasazeným GM Zacharcovem stále v kontaktu s nejužší špičkou.

Malou raritkou ve vedoucí skupině je přítomnost dvou bráchů Jurčíků - staršího Mariana vidíme vpravo vedle velmistra Popčeva,

mladšího Martina v národním dresu vlevo vedle mezinárodního mistra Dambrauskase.

Z vedoucí skupiny si můžeme představit ještě Michala Novotného z Polabin - dole vlevo vedle hustopečského Lukáše Kuchynky

a Lukáše Klímu potícího se vlevo nad pozicí s Pepou Kratochvílem.

Z žen je prozatím neúspěšnější mladá Izraelka Maja Porat - vpravo vedle dlouhána Martina Zvaríka.

Nejvyšší Elo (2260) má však atraktivní WIM Zuzana Borošová z Komárna (vpravo Peter Švaňa), která v minulém kole utrpěla první prohru od krajana Mariana Jurčíka.

Ovšem řada známých hráčů i špičkových talentů se skrývá i v hlubinách obou sálů. Namátkou vyberme třeba úřadujícího vicemistra ČR kadetů Jakuba Rabatina (vlevo, vpravo Němec Adam Hantak) z početné frýdecko-místecké výpravy

nebo loňskou mistryni ČR do 12 let Janu Maříkovou z Veselí nad Lužnicí (vpravo, vedle ní Martin Dvořák z Postoupek),

která zase zastupuje neméně početnou výpravu něžnějšího pohlaví, radost pohledět  - tady konkrétně vidíme vpravo Michaelu Gilíkovou z Opavy a Petru Churou z Osvětiman za dohledu Nataši Richterové ze Zastávky u Brna.

Zkušenosti a kontakty sbírá i pořadatel největšího jihomoravského Openu v Dubňanech Petr Galuška, "Sál mám na příští rok skoro stejně velký, klidně může přijet 200 lidí jako sem..." Cvaknutí spouště však způsobilo malou spoušť na šachovnici v podobě přehlídnuté vidličky se ztrátou figury. Naštěstí chmury na tváři netrvaly dlouho, pořadateli a lektoru školení rozhodčích se totiž podařilo úspěšně zareklamovat trojí opakování pozice, "Aspoň k něčemu je to sezení na školeních dobré..."

Konkurencí Starému Městu jsou letos turnaje ve Znojmě a Jeseníku, o nichž snad přineseme alespoň souhrnné závěrečné zprávy.

Znojemská rotunda běží letos v komornějším obsazení, zatímco v Poháru lázeňského města Jeseník hrají ve FIDE Openu i v národním Openu zhruba tradiční sestavy spojující královskou hru s výlety do překrásné přírody Jeseníků.

přidal David Ciprys dne 19.08.2009 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009