Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Na peníze ze Sazky nezapomeňte

"Na peníze ze Sazky zapomeňte!" Takto dramaticky líčí finanční situaci "naší" (opravdu naší - jako členové ČSTV jsme v ní majoritními akcionáři) loterijní společnosti Sazka některá média včetně šachových.

Pokud vás toto téma zajímá, pojďme si udělat malou procházku včerejší volební valnou hromadou krajského sdružení ČSTV v Brně, která nám mnohé napoví...

"K čemu je takové sdružení?" "K ničemu!", praví někteří, kteří by nejraději peníze určené na provoz okresních a krajských sdružení rozdělovali přímo tělovýchovným jednotám. Opačného názoru jsou zástupci svazů, zejména těch velkých. "Bez sdružení bychom nemohli řídit činnost v krajích a okresech", tvrdí. A mají pravdu. Své okresní a krajské sekretáře si sice platí ze svého, ti ale mají zdarma kancelář přímo ve středu města (nad restaurací Mc Donalds na náměstí Svobody), zdarma telefony, poštu, kopírování, účetnictví...

Celkem provoz brněnského sdružení stojí ročně mezi 1,5 až 2 mil Kč. Zkusme si to přiblížit tak, že fotbal má svoji paní Kniezkovou nejen v Ostravě jako šachy, ale v každém krajském i okresním městě. To už je slušná pomoc sportu v regionech.

Šachy z tohoto koláče ukusují (až na zmíněnou Ostravu) zanedbatelné minimum. Nakonec to odpovídá jejich početní síle. V Brně registrují celkem 116 sdružených a přidružených subjektů (včetně Sportovního koloběhu - 10 členů nebo Nordic walking - 7 členů), z toho jsou služby poskytovány 33 svazům. Suverénně největší je samozřejmě fotbal (64900 členů), s odstupem za ním jsou pak v první desítce Český svaz rekreačního sportu (18200), Česká asociace Sport pro všechny (13200), tenis (6000), Česká asociace universitního sportu (5700), plavání (5600), volejbal (4800), hokej (4400), atletika (4100) a golf (3300).

Šachový svaz je v této statistice s 1500 členy na 18. místě. Výše uvedená čísla je však třeba brát s rezervou - určitě nejsou věrným obrázkem toho, kolik sportovců skutečně běhá po hřištích. Stačí se podívat do výkazů členů za několik posledních let. Celkové počty neustále rostou ("ČSTV je stále silnější s větším vlivem na veřejnost", zní oblíbené heslo), ovšem počet sdružených klubů a tělovýchovných jednot klesá. Klesá i počet mládeže mezi žáky i dorostenci. Škodolibé hlasy říkají, že noví mladí nepřibývají, ti starší přecházejí do kategorie dospělých a tam už jsou setrvačností evidováni až do ... průměrný věk populace stoupá a tak stoupá i počet registrovaných sportovců...

Ale nyní už si sedněme do nově zrekonstruované klimatizované zasedačky krajského sdružení ke stolu vyhrazenému komoře sportovních svazů (komora okresních sdružení ČSTV sedí naproti a hlasuje zvlášť), nalejme si minerálku nebo kávu (chlebíčky po mnoha letech nejsou, šetří se všude), přivítejme vzácného hosta, předsedu ČSTV Ing. Vladimíra Srba a zaposlouchejme se do zprávy odstupujícího krajského předsedy Jiřího Sýkory.

Zpráva předsedy je velestručná. Konstatuje spokojenost svazů s prací sekretariátu, naopak nespokojenost s tím, že se nepodařilo dojednat schůzku nejen s novým hejtmanem Haškem, ale dokonce ani se staronovým radním pro sport Šifaldou nebo proniknout na jednání nově ustavené Sportovní komise Jihomoravského kraje.

Místopředseda sdružení a šéf jihomoravských hokejistů Ing. Rudolf Potsch pak čte zprávu o hospodaření, kde se podařilo (až na telefony) ušetřit solidních 230,000Kč a návrh rozpočtu na letošní rok, kde se má veškerá ušetřená suma spotřebovat, protože ČSTV snížilo dotaci z loňských 1,81 na 1,66 mil Kč...

"Kdo se hlásí do diskuse? Nikdo? Á přece jen tam jedna paní, prosím..." Po asi minutovém poděkování za zajištění semináře rozhodčích moderní gymnastiky už se nikdo nepřihlásil, tak předsedající vyzval hosta Ing. Srba. Jeho příspěvek nebyl o mnoho delší, proto ho autor těchto řádků odchytil po schůzi v kuloárech a závěry najdete na konci článku.

Po Ing. Srbovi se mikrofonu ujala skvělá dáma ze svazu jachtinku Kateřina Fantová, která dobře ukrytá na oddělení volnočasových aktivit zajištuje kontinuitu toku peněz z Krajského úřadu do sportu přes všechna personální zemětřesení. Jednoduché to rozhodně nemá. Před týdnem Jihomoravský kraj sekal svůj letošní rozpočet o téměř 20% a smlouvy na loňské granty leží stále v kanceláři hejtmana nepodepsány. Letos by měly být dotační okruhy vypsány až v září s uzávěrkou v říjnu. Paní Fantová představila i stránky jihomoravské výpravy na Letní dětské olympiádě v jižních Čechách. Ta začne už za 14 dní, tentokrát bez účasti šachistů . Škoda jí...

Na závěr valné hromady trvající sotva hodinu a půl proběhly volby. Předsedou byl zvolen po čtyřleté přestávce krajský volejbalový sekretář Štěpán Říha, do Krajské rady (tj. výkonného výboru) i Dozorčí komise bylo vždy přesně tolik kandidátů, kolik bylo volených míst. Volby tak odsýpaly, hlasovalo se aklamací, jen "zkušenější" sčítači hlasů měli občas trochu problém, "Mě vyšlo 22, ale možná 21, tady není moc vidět..."

Šachista sice nemůže být do Krajské rady zvolen přímo, protože je v 7. "volebním koši" společně baseballem, biliardem, florbalem, hokejbalem, judem, kuželkami, národní házenou, minigolfem, nohejbalem, softbalem, vzpíráním a zápasem, ale šance letos byla veliká, do funkcí se nikdo nehrnul. Jaroslav Šmíd na Královéhradecku dokonce kandidoval na šéfa krajského sdružení!

Ale vraťme se k nadpisu článku. V úvodu svého vystoupení šéf ČSTV ostře kritizoval Ministerstvo školství a osobně ministra Lišku. ČSTV momentálně podporuje plán ČSSD na zřízení ústředního orgánu pro sport, jehož šéf by se mohl osobně obracet na vládu, a jedná s ODS, zda by nezařadila do volebního programu něco podobného.

Z dopadů krize na sport zmínil předseda ČSTV, který je také šéfem českého plavání, pokles dětí zapojených do pravidelného sportování. Vyzval zejména dobrovolné trenéry, jejichž symbolická odměna jim nikdy nenahradí vynaložený čas a úsilí, aby pokračovali ve své činnosti a nedopustili zhroucení systému dobrovolných trenérů a cvičitelů.

A pak už se přešlo k tomu, na co všichni čekali nejvíce - k Sazce a penězům. Podle Ing. Srba mohou za současné problémy 3 faktory - nespněné sliby státu dané při rozhodování Sazky, zda se stane investorem dnešní O2 Arény, rostoucí náklady s financováním tohoto projektu (to je pokrok, doposud zástupci ČSTV tvrdili, že za vše může jedině nenasytnost státu) a finanční krize, která sice nesnižuje zisky ze sázení, ale zdražuje cenu peněz a úvěrů a zpřísňuje podmínky pro jejich splácení.

Ty nesplněné sliby byly hlavně dva - že Sazce zůstane výjimka a bude osvobozena od platby DPH a že bude zachován její monopol na provoz videoterminálů. O DPH dávno odvedené do státní kasy v hodnotě asi 700mil Kč se Sazka stále soudí, ale z rezignované věty Ing. Srba, "O ty peníze se stále soudíme, něco už jsme prohráli, něco stále běží..." je jasné, jak to asi nakonec dopadne.

Naštěstí se sportovní loby napříč politickými stranami (z níž jmenujme na prvním místě spolustraníka bývalého ministra financí, poslance, starostu Orla, člena Evropské sportovní federace, dozorčí rady Sazky etc. etc., největšího porcovače rozpočtového "medvěda" pro sport Ladislava Šustra) podařilo do loňského i letošního státního rozpočtu prosadit tzv. "Kalouskovné", příspěvek cca 300mil Kč (z nichž má ČSTV jako 2/3 akcionář Sazky asi 200mil), který zhruba hradí daňový výpadek z DPH. Na jednání s novým ministrem Janotou bylo "Kalouskovné" slíbeno i pro rok 2010. Na druhé straně ministr oznámil, že bude tlačit na snížení nákladů všech rezortů o 10%, což může mít neblahý vliv na dotace pro reprezentaci a talentovanou mládež z Ministerstva školství.

Úhelným kamenem financování ze Sazky v letošním a příštím roce však byl osud několika směnek (letos 360mil Kč), u nichž po vypovězení dvou ručitelů koncem loňského roku akutně hrozilo, že je Sazka bude muset proplatit. Jelikož už je na samotné hranici maximálního zadlužení stanoveného obligačním programem, musela by směnky uhradit z peněz slíbených akcionářům. Mimochodem ročně Sazka platí cca 650mil Kč za obligace a 80mil Kč na úrocích.

Hlavní zprávou z valné hromady je to, že dohodou s bankami zajištěnou pozemky se podařilo odsunout splatnost směnek nejméně o 4 roky a tok peněz do ČSTV se může obnovit krátce po posledním červnu, kdy dceřinou firmu Sazky Bestsport čeká mimořádná splátka za technologii (proslulá obří kostka u stropu O2 Areny).

Do poloviny července tak přijde do svazů nejen 20% "Kalouskovného" (zatím došlo 70%), ale i první splátka "z vlastních zdrojů ČSTV", jak se správně mají nazývat příjmy od dceřiných společností. Financování je Sazkou přislíbeno na 100% letošního objemu, sám Ing. Srb trochu pesimisticky poznamenal, že bude spokojen, když to bude 80%.

A jaký je závěr z předchozích odstavců? Problémy se zdroji jsou a budou, nevypočitatelné jsou zejména příspěvky státu na reprezentaci a talentovanou mládež, ale zdroje ze Sazky minimálně v roce letošním a příštím zcela nevyschnou, jak někteří rádi katastroficky předpovídají a rozpočet ŠSČR naplní zhruba v plánované výši. Potřebujeme k tomu ovšem mít co nejvíce členů v ČSTV, co nejvíce mistrovských soutěží, co největší náklady na sportovní vybavení a co nejlepší povědomí o šachu mezi odbornou sportovní veřejností - to jsou kritéria, podle kterých se "vlastní zdroje" dělí. Na peníze ze Sazky ještě nezapomeňte...

přidal David Ciprys dne 09.06.2009 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009