Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Dětský ráj ve Vyškově

Pokud jste ještě nezažili při vstupu do hotelu, že vám na hlavě přistál létající talíř, mezi nohama prolétl molitanový balónek, kolem se přehnali závodníci sedící na dřevěných koních nebo navlečení v látkových lodích a okolo ucha zasvištěl rybářský vlasec, to vše za ohlušujícího lomozu stolních fotbalistů a jezdců na automobilových trenažerech prokládaného vyvoláváním, "Kdo další se postaví na start překážkové dráhy?", pak nevíte, co je to MČR dětí do 8 let...

Průběžné výsledky sledujte zde

Další informace hledejte na stránkách DDM Vyškov

Ačkoliv je v hotelu Dukla ve Vyškově nainstalováno několik druhů zábavy pravidelně využívané při dorosteneckých ligách, pořadatelé v čele s Radkou Slepánkovou, Janem Slepánkem, Jiřím Čuprem a Stanislavem Vémolou připadli na myšlenku (občas s tu větším, tu menším úspěchem použitou i jinde), "My umíme organizovat šachy, zabavit děti mezi partiemi umí "tety" z DDM".

A tety se skutečně činily, když zrovna neskákaly s dětmi na koních mezi kuželi postavenými mezi vstupními dveřmi a recepcí, kreslily si a vystřihovaly s holčičkami,

chlapce odesílaly ven na fotbal

a ty klidnější nebo už neustálým pohybem zmožené lovit pod schodištěm ryby

nebo sledovat ve vedlejším baru Barbaru seriál Jen počkej zajíci.

A nejen v přízemí bylo vidět, že pořadatelé to s dětmi umějí. Na stěnách sálu visí plátěné šachovnice,

na záclonách papírové šachové figurky a jediným (už tradičním) mínusem je občasné dusno v sále citelné i při zapnuté ventilaci. Rodiče mají do sálu volný přístup (u této kategorie to ani jinak nejde), občas se zachovají emotivněji než děti, ale problémy nejsou žádné.

Úroveň hry odpovídá věku - geniální myšlenky s vítěznými pohledy a gesty směrem k rodičům střídají nejhrubší přehlédnutí a slzy, ale obrovské zaujetí a napětí je vidět u všech - dětí i rodičů.

   

Po pátečních 6 kolech vede největší favorit Matěj Půlpán z Chrudimi,

ale stejný počet bodů (5,5) má i Jan Chlebek (na dolním snímku vpravo vedle oddílového kolegy Tomáše Filipa) z Beskydské šachové školy Frýdek-Místek, který dokázal s Půlpánem v 6. kole remízovat.

Medaile a poháry jsou přichystány nejen pro vítěze MČR do 8 let, ale i pro nejlepší chlapce a dívky do 7 a 6 let. Kdo si je odveze domů, to se dozvíme v sobotu okolo 13. hodiny.

Pozdě večer (přesněji brzo ráno, pořadatelé asi nikdy nespí ) přišel mail od Stanislava Vémoly s podrobnostmi o nejurputnějším mači 6. kola i celého mistrovství mezi Janem Chlebkem a Matějem Půlpánem, který nám zároveň ukáže jednu záludnost přidávacího tempa v rapidu.

Dobrý večer,
z výsledku se zdá, že šlo o velmistrovskou remízu dvou lídrů turnaje před svými pronásledovateli s 1 bodovým odstupem. Opak je pravdou, na snímku vidíte pozici těsně před nabídnutou remízou bílého asi po 50 minutách hry, časy 6 a 7 minut do konce hry. Nabídnutou remízu  Matěj Půlpán nepřijal a  po několika tazích se obrátil Jan Chlebek zvednutí ruky na rozhodčího s dotazem "remíz?", ten nechal pokračovat ve hře. Po konzultaci se mnou jsem začal okamžitě počítat tahy, které jsem nahlásil  (počet) po donešení propisky s papírem k dalšímu provedení záznamu. Po uhrání 50 tahů bez tahu pěšce nebo braní kamene se pokračovalo dále, čas narostl již u obou hráčů na 9 minut a hrálo se dále. Co teď? Blicalo se, čas stále přibýval, má rozhodčí počkat, až jeden z borců spadne vysílením pod stůl a partii ukončit se zdravotních důvodů, remiz nebo jak? Babo raď , všichni si oddechli, když asi po hodině hry nabídl Matěj Půlpán remíz.

P.S. Musím pochválit početné přítomné sledující partii, že neovlivnili průběh partie, ale po skončení hry v diskusi byly rozdílné názory na to, kdyby znovu hráč Jan Chlebek požadoval "remízu"! Nechat pokračovat ve hře, protože to vynucená remíza není, opakovanou pozici nelze zaznamenat, "50 tahů" hráč při reklamaci neuvádí (sám nezaznamenává). Druhý názor je ten, že rozhodčí zaznamenal více jak 50 tahů bez... a tak na požadavek "remíz" bílého by měl ukončil partii dělbou bodů.

přidal David Ciprys dne 08.05.2009 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009