Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Šimáček zvítězil, Plát se složil, zámek zářil a diváci zaplakali

Mistrem České republiky se stal mezinárodní mistr Pavel Šimáček. Devětadvacetiletý odchovanec hanáckého šachu z dílny trenéra Richarda Biolka a manažera Jaroslava Fuksíka reprezentující dnes mistrovský celek Nového Boru si může po někdejším titulu mistra Evropy kadetů připsat do sbírky úspěchů další životní výsledek.

Pekelné soustředění nového mistra v obklíčení šachových figurek

Jsou minimálně dva důvody, proč můžeme novému přeborníkovi titul přát a tvrdit, že je opravdu v nejlepších rukou. Hlavní důvod je samozřejmě sportovní. Pokud se bylo na MČR na co dívat, tak to byly především partie Pavla Šimáčka - bojovné, plné nápadů i nečekaných, spíše intuitivních než přesně propočítaných obětí. Nový šampión se prostě nebojí, neuhýbá do plochých pozicí nezbytně končících remízou ve 20. tahu a to divákům samozřejmě imponuje. Kromě sobotní partie s Petrem Veličkou, jehož čekala otočka do 500km vzdálené Ostravy, se všechny ostatní partie hrály "natvrdo" až do koncovky.

Na V.I.P. večer se sponzory se oblek hodí snad ještě více než k partii

Druhým důvodem ke chvále je "sportovní úbor" nového šampióna. Chceme-li MČR prezentovat jako souboje nejlepších šachových mozků Čech, Moravy a Slezska, na které bychom chtěli lákat statisícové sponzory, nemohou tam hráči sedět ve strakaté flanelové košili s bundou přes židli. Takový sportovní produkt si nikdo bohatý a úspěšný nekoupí. Přiměřené odění totiž patří k představě úspěchu zcela neoddělitelně. Pokud na ně rezignujeme, nemusíme ani hrát v reprezentačních prostorách zámku - stačí neformální klubovna někde ve sportovní hale nebo salónek v restauraci .

I jediná kratší remíza s Petrem Veličkou začala bojovně, vpravo fotí své novoborské šampióny šedá eminence jejich dnešních úspěchů Viktor Novotný

Jižní Morava neměla tentokrát žádné přímé želízko v ohni, byť velmistři Polák a Velička trénující v Bobycentru brněnské talenty k ní trochu patří a Vojta Plát je v Brně doslova pečený vařený. Nejmladší borec mistrovství skončil nakonec poslední, ale byl všechno, jen ne otloukánek shovívavě v turnaji trpěný pro "tvrdohlavost mládežnické loby, která chce mermomocí mít juniorského přeborníka mezi muži, i když na to nemá". Patnáctiletý Vojta s neuvěřitelnou lehkostí splnil v loňském roce požadovanou hranici ELA 2400 ("aspoň ať nekazí koeficient turnaje, když už tam musí být") a do boje s velmistry se pustil hlava nehlava. Nekompromisní boj přesahující většinou 40 i 50 tahovou hranici vydržel benjamínek turnaje až do časovky 8. kola, v níž přechytračil s bídnou formou i nedostatkem času zápasícího Tomáše Poláka. A tady jako když utne, jakoby Vojta ztratil kouzelný prsten své pověstné vnitřní síly a sebedůvěry a ze zabijáka se stal štvanou zvěří. Z rychlosti zbyla jen povrchnost, z improvizace neznalost. Škoda.

 

Vojta Plát (uprostřed) v předsálí ve společnosti Papaye juniora a Lukáše Klementa

Přesto Vojtova účast zanechala velký dojem. Bleskové reakce, schopnost vnímat a komentovat kromě své vlastní partie i všechny ostatní, zápal hraničící s šachovou nenasytností a nebojácná snaha utkat se s kýmkoliv jako rovný s rovným nenechává nikoho na pochybách, že výsledky tohoto mladíčka mohou sice připomínat horskou dráhu, ale o to dříve má šanci k už získanému titulu IM připojit i první bal titulu nejvyššího. Jen mu dát šanci.

Stránku se všemi informacemi najdete klepnutím na logo, články o každém kole i s komentovanými partiemi najdete na Novoborských stránkách. Na drobné postřehy Vojty Pláta můžete mrknout na stránkách Lokomotivy Brno.

MČR 2009 skončilo, ať žije MČR 2010! Ale jaké bude a jaké je chceme? Je to naše nejvyšší a nejdražší akce! Společně s Polofinále, které je kvalifikací na MČR, nás stojí téměř tolik, kolik rozděluje ŠSČR na celoroční provoz všech 14 krajských svazů. Je tedy vzorem pro organizaci podobných akcí menšího rozsahu a menších nákladů? Je příležitostí k proniknutí do médií a k získávání sponzorů, když nic lepšího už na svazu nemáme? Jak bychom sami zhodnotili tento "top produkt" z naší nabídky pro sportovní veřejnost?

Bohužel je třeba říct, že pořadatelé tímto směrem příliš neuvažovali. Prostředím, servisem pro hráče a propagací v místě konání bylo MČR skvělé a v tomto směru je třeba pořadatelům vzdát všechnu čest. Ovšem nešlo o přebor Děčína a vzkáže-li čelný zástupce pořadatelského štábu divákům dožadujícím se přenosu rozhodujícího tie-breaku na MČR žen, že "závidí internetovým povalečům, zatímco on musí zavézt domů hlavního rozhodčího", to snad už ani nelze označit za faux-pass, ale za naprosté nepochopení toho, že vrcholový sport se hraje pro diváky a bez nich v něm nebudou ani peníze ani talenti.

Na předcházejících šampionátech bylo standardem okamžité rozesílání tiskové zprávy z každého kola do všech novin, rádií i televizí a jejich zveřejňování i na šachovém internetu. Mimochodem přečetli jste si dnes v nějakých novinách alespoň závěrečné výsledky? Kdeže je samostatná webová stránka se záplavou aktualit, fotografií a nejlépe i diváckých tipovacích soutěží? Kde je kompletní přenos všech partií, když už jsou dnes hromadné přenosy standardem na kdejaké soutěži mládeže?

Samostatnou kapitolou, která se tak úplně netýká pořadatelů, jsou předehrávky partií a výjezdy hráčů za jinými povinnostmi a výdělkem, s čímž souvisí krátké a předem domluvené odpočinkové remízy. Zkusme si představit jakýkoliv jiný sport - třeba to ukázkové karate na turnajovém V.I.P. večeru. Borci se pozdraví, naučeně naznačí jeden, dva chvaty, pak si podají ruce a prchají zpět do šaten - diváci přece musejí chápat, že jsou unavení a čekají je mnohem náročnější zápasy za klub. Vy byste na takové závody chodili jako diváci nebo je platili jako sponzoři?

Je toho více, co bychom si o vrcholné šachové akci v ČR mohli a měli povědět. Bohužel je to v současnosti poměrně hodně peněz za málo muziky - nevalná účast špiček a velké rezervy v propagaci. Asi by to chtělo nějakou změnu, co říkáte? Ale kde na ni vzít a nekrást?

přidal David Ciprys dne 21.02.2009 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009