Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Makkabi Boskovice – TJ ČKD Blansko

„Co to tam píšeš? Svatba se píše s d? Jo? Řeknu si: svatba, svatební košile, no, co slyším? D, píšu T, troubo! Tak se mi zdá, že dnešní zápas měl podobnou logiku... ;-)

 

Tímto mottme začíná článek našeho "stálého zpravodaje" z JmKP IIA družstev. Milana Boháčka. Ale nyní ho už nepřerušujme adejme zaznít jeho zprávě.

 

Blansko rozhodně patří k těm méně příjemným soupeřům. To dokázala i jejich nedávná „Vyškovská“ remíza. Neponechávaje nic náhodě, nastoupil náš tým v nejsilnějším složení, které bylo k dispozici.

 

Zápas pro nás začal velmi slibně. Velkou výhodu získal v zahájení Libor Chloupek, na první šachovnici a bylo jasné, že výhra na sebe nedá dlouho čekat. Bod z toho nakonec byl, ovšem ještě předtím skončil duel mezi Mirkem Veselým a Štefanem Stupavským na páté šachovnici. Mirek získal, podle mého mínění, velmi slibnou pozici, ale zaslepen matem... přesvědčen, že dává soupeři mat, se velmi divil po zjištění, že mu „dává“ pouze dámu... Remíza na „šestce“ na stavu nic nezměnila. Až Ladislav Petr, svým prvním „krajským“ bodem, posunul Makkabi do vedení. Třetí výhru připsal na naše konto Dušan Dobeš. Jeho soupeř, Jan Saida, nevyužil všech možností pozice a ve věžovce již nemohl zabránit postupu pěšce.

 

Zdramatizování zápasu napomohla má prohra s Romanem Mocem. Moje „spočítaná“ varianta, končící ziskem kvality, nakonec skončila ztrátou pěšce... Přesto se nemohu zbavit dojmu, že vzniklá pozice je remízová, nebýt přehnané snahy získat pěšce okamžitě zpět... No, on mě z toho Fritz vyvede... :-)

 

Stav 3,5 : 2,5 a poslední dvě partie. Souboj odehrávající se na „sedmé desce“ sice skončil jako poslední, ale o výsledku bylo rozhodnuto dávno předem...  „Blanenský“ Petr Dufek vybojoval kvalitu, zabránil snaze bílého vynutit remízu věčným šachem a uštědřil tak Mirkovi Schůrkovi první letošní porážku. 3,5 : 3,5. Naštěstí Leoš Ševčík získal proti Josefovi Poláchovi vyhranou pěšcovku, takže tři body přece jen zůstaly „doma“. Napínal nás ovšem pěkně. V učebnicově vyhrané pozici pěšec + král proti králi, nás neustále upozorňoval, jak podobnou pozici už dlouho nehrál a co mu uděláme, jestli to zkazí... Když dostatečně poděsil spoluhráče, obrátil se na soupeře: „Ty, to já si nepamatuju, to já nevím, jestli vyhraju...“ Co s tím chcete dělat? Já se zmohl jen na bezmocné hlídání ostatních hráčů, aby své postřehy typu: „To je vyhraný, ne? Dyť to sme se učili ve školce...“ říkali dostatečně potichu a hlavně daleko. Sám jsem Leoše v duchu škrtil, ještě aby si někdo stěžoval na „nápovědu“... Nakonec pěšce prosadil. Snad mu pomohl i pravidelný přesun ke stolu s „jeho“ kofolou, uskutečňovaný po každém tahu. Pobryndal mi jí celý „Zápis o konaném šachovém utkání“...   

přidal Miroslav Hurta dne 28.01.2009 | sekce: Soutěže dospělých


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009