Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Zasněžená neděle v Králově poli

Pachatel se vrací na místo činu. Tak jsem si připadal, když jsem startoval v Zastávce auto a vyjížděl do zasněženého nedělního rána pískat zápas 2. ligy do Brna mezi Durasem C a Holešovem, protože za poslední dva roky,  kdy bydlím v Orlických horách, k šachu přičichl jen okrajově (1 partie v minulém ročníku 1. ligy východ). Cesta to byla příjemná, protože společnost mi v autě dělal můj bratr Honza (kapitán domácích) a Tom Mudra, kterého jsme brali v Rosicích. Setkání s druhým jmenovaným bylo o to příjemnější, že jsme se neviděli snad přes rok a pojí nás společné zážitky z let, kdy jsme spolu objížděli různé turnaje a zápasy, když jsem jej jako žáka a dorostence trénoval a na tyto akce doprovázel. A to jsem ještě netušil, co nás čeká v Králově Poli. Zde totiž v Krajském přeboru místní družstvo D hrálo proti záloze Zakřan, za které nastoupili Jiří Sysel a Libor Diviš. Oběma těmto pánům vlastně vděčím v mnohém za své šachové umění. Jirkovi za to, že mne učil v mých prvních šachových krůčcích v rámci šachového kroužku v DDM Zastávka v letech 1990-91. Znalosti naučené zde jsme pak dlouhá léta s bráchou prohlubovali v Tetčicích, kde byl naším trenérem Libor Diviš. Dodnes si vzpomínám na jeho tréninky i pozápasové analýzy především v koncovkách, v nichž byl Libor vždycky vynalézavý a našel nějakou "obezličku", která vedla k jinému výsledku, než ostatní předpokládali. Aspoň touto cestou děkuji oběma jmenovaným borcům za to co mne v šachu naučili. Pro pořádek ještě dodávám, že jak Jirka, tak Libor své nedělní partie vyhráli a přispěli k porážce "vojáčkovců" 6,5:1,5

Nyní ale k nepříjemnějším události, a to byl zápas "céčka" proti Holešovu, kde domácí pokračovali druhým dílem v seriálu "V osmi ani rána". Ovšem bohužel jich tentokrát nastoupil pouze půltucet, takže dva hráči hostí, kteří se zahájením utkání získali break 2-0. Již po půlhodině novou krev domácím do žil nalil Oleg Karpilovský, který jednoznačně v zahájení přehrál svého soupeře. Krok s hosty srovnal po dvou a půl hodinách můj bratr a kapitán domácích, když zhodnotil nekrytelným matem trvalou výhodu. Do vedení se domácí dostali vítězstvím Otmara Říhy na 6. šachovnici, který z minima (horší pozice) vytěžil maximum, tedy výhru. Za domácí potom bohužel skóroval pouze Michal Zavadil na 4. šachovnici. Na 1. šachovnici Martin Tajovský marně hledal kompenzaci za pěšce a své snažení musel vzdát po 3 a půl hodinách. Když posléze Josef Mudrák překonal časovou tíseň proti Tomášovi Mudrovi, bylo rozhodnuto. Duras C-Holešov na šachovnicích 3,5-2,5, ale celkově 3,5-4,5. Při odchodu si matador hostí Josef Mudrák neodpustil trefnou poznámku "příště raději nastupte v pěti, ať to máme jistější". Domácí kapitán pak mohl jenom vysvětlovat..."ono to je těžký, ten si dělá postgraduál, druhý je v Indii, třetímu se zhroutila firma, čtvrtý hraje jen jednou za 14 dní 1. ligu, pátý je v Rakousku na bundeslize, šestý hraje za béčko ve Ždáru..." Mne nezbývá, než věřit tomu, že až příští neděli budu rozhodovat céčko Durasu proti záloze Grygova, žádné kontumační nuly v zápisu o utkání nebudou a domácí budou zdatným soupeřem favoritovi.

Ze zasněžených hor zdraví Dušan Lacko

přidal Dušan Lacko dne 28.11.2008 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009