Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Comeback Gymnázia Břeclav na přeboru škol

Okresní kolo Přeboru škol Břeclavska přineslo ve středu 26 listopadu velký comeback Gymnáziu Břeclav - jako v dobách své největší slávy získalo první dvě místa mezi středními školami a suverénní vítězství v kategorii druhý stupeň ZŠ.

Výsledky kategorie středních škol najdete zde.

Výsledky kategorie 2. stupeň ZŠ najdete zde.

Výsledky kategorie 1. stupeň ZŠ najdete zde.

Klasická nerudovská otázka v krystalické podobě: Kam s ním?

V nejstarší kategorii středoškoláků se letos nešešlo družstvo břeclavské Průmyslovky sídlící jen pár metrů od dějiště turnaje v břeclavském Domě školství a o vítězi tak bylo prakticky rozhodnuto. Břeclavští gymnazisté hýřili sebevědomím, jak je patrné i z následujícího snímku,

 

jedinou remízu pustili bez hry svému béčku (což naštěstí konečné pořadí nijak neovlivnilo) a jediný "opravdový" zápas je čekal až v posledním kole proti gymnáziu z Města dobrého vína Hustopečí, které mělo ve svém středu nejvýše postaveného hráče na šachovém žebříčku Lukáše Kuchynku (2246) i jediného stoprocentního borce soutěže Michala Mlénského. Vyvrcholení bylo stylové - všechny partie dávno skončily, jen dva nejlepší hráči v sále do sebe bušili hlava nehlava a o diváky nebyla nouze.

Favorizovaný Lukáš Kuchynka (vpravo) zvolil v sicilské obraně ostrý systém zvaný trefně Kalašnikov, ten se mu ale trochu zasekl a byl to Jiří Kratochvíl, kdo ve střední hře získal celkem značnou převahu poziční i časovou. Zkušenost se však nakonec ukázala - s poslední minutou na hodinách dokázal Lukáš ve věžovce vyměnit, co se dalo a partii pohodlně zremízovat.

I nejpočetnější (14 týmů) prostřední kategorie 2. stupeň ZŠ měla zcela jednoznačného vítěze v Gymnáziu Břeclav (na předchozím snímku pozorně sledovaném svým vedoucím Jiřím Petrjanošem). Ve stříbrném družstvu ZŠ Břeclav Kupkova zazářil na první šachovnici Oskar Hájek ziskem 7 bodů ze 7 partií. Pravda, kdyby se hrálo o pár minut déle (tempo bylo 2x15 minut na partii), pravděpodobně by titul královny získala Lucie Kuchynková

ze ZŠ Hustopeče Nádražní, které dvakrát upadl praporek ve vyhrané pozici. Boje byly urputné, byť v zadních řadách občas vstávaly divákům hrůzou vlasy na hlavě a rozhodčí měli co dělat, aby se udrželi na uzdě a do parti nezasáhli (což jak známo nesmí, pokud nestojí oba králové v šachu).

Zde si kromě zaujetí diváků povšimněte obrácené černé věže, která vesele poskakovala po diagonálách a teprve ex post musel rozhodčí vysvětlit, že to nebyla žádná dáma, ale pořád jen věž stojící na hlavě pohybující se po šachovnici proti pravidlům. Část účastníků byla proti zmíněnému vstávání vlasů na hlavě docela imunní, jako třeba tento tým ze ZŠ Komenského v Poštorné.

V nejmladší kategorii se hned od začátku oddělily od ostatních děti ze ZŠ Břeclav Na Valtické a ZŠ Velké Němčice. Ve vzájemných soubojích (v této kategorii se hrálo každý s každým dvoukolově 2x10 minut) byli úspěšnější domácí z největší břeclavské školy a to jim přineslo suverénní vítězství. Ve svém středu měli i nejlepší hráčku soutěže Ivanku Ciprysovou (vpravo).

Soutěž proběhla bez zdržení a maximálně korektně, za což zaslouží stejným dílem poděkování pořadatelé i doprovázející pedagogové. První dva týmy postupují do krajského kola, tak hodně zdaru!

přidal David Ciprys dne 27.11.2008 | sekce: Soutěže mládeže


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009