Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Sláva wwwítězům, čest České televizi!

"Který web je nejlepší? No přece ten náš!", řeklo si 19 šachových webmasterů, kteří vyslyšeli výzvu pořadu V šachu a zaslali adresu svých stránek do soutěže o nejlepší šachovou prezentaci na internetu.

Deštivý Wimbledon vysílacími časy pořadu V šachu notně zamíchal, ale z jiných zdrojů už je jasné, že vítězem se stávají všichni, kteří právě brouzdají po tomto webu! Ti totiž čtou to nejlepší, co je na českém šachovém internetu k vidění a ke čtení!

Pořadí zpravodajských i klubových webů na stránkách ŠSČR je možná trochu překvapivé, ale nikdo nemusí smutnit "Je to jen anketa...", nešťastně vždy odpovídají organizátoři vyhlášení nejlepších sportovců na Břeclavsku, kteří za dobrotu (skvělá společenská akce s bohatými cenami a účastí starostů, hejtmana Juránka nebo třeba šéfa Sazky Hušáka) začasté sklidí žebrotu v podobě stížností na neobjektivitu pořadí - jak také v okresním měřítku srovnávat mistra světa ve šprtci s hvězdou fotbalového divizního týmu, že...

Vítězi webové ankety se tak stávají všichni, kteří pochopili, že internet neotevřel žádnému sportu tolik možností jako šachu. Kdy nastane čas, že pořadatelům všech velkých turnajů nebudou stačit jen propozice, ale celá webová prezentace? Že se nespokojí jen s tištěnými výsledky hráčům, ale současně (nebo dokonce průběžně po jednotlivých kolech) je poskytnou i fandům na webu? Že partie velmistrů i mistrů ČR všech věkových kategorií budou automaticky on-line přenášet na internet?

On-line "na druhou" - výsledky a fotky se přenášejí na web a ten se promítá na plátno v sále (Vánoční turnaj 2007).

Z tohoto pohledu jsou oba vítězné weby - jihomoravský a novoborský určitě zaslouženými vítězi. Aktuální a čtivé články plné fotografií, videí a odkazů na originální výsledky i jiné webové zpravodaje - to je přesně ten směr, kterým by se šachové zpravodajství mělo ubírat. Novoborský web je nepochybnou jedničkou v šíři záběru - ta občas až bere dech. Moderované diskusní fórum z něj činí suverénní jedničku v návštěvnosti a komentované partie, řešitelské testy apod. jedničku v publikaci metodických šachových materiálů (i když tady mu zdatně sekunduje Chess-Lady).

Jihomoravský web si srdce hodnotitelů získal zejména svým vzhledem - design z dílny Šimona Macharáčka decentně barevně sladěný s fotografiemi skutečně oku zalahodí - zkuste např. zde. Obsahově jsme na sebe pyšní zejména ve 3 oblastech. Za prvé se daří publikovat články o řadě vrcholných akcích ŠSČR (MČR všech kategorií, zejména mládeže, konference ŠSČR, klíčové schůze atd.), které svou aktuálností a rozsahem (prozatím) těžko hledají na webu konkurenci.

Za druhé si všichni vedoucí soutěží družstev vzali k srdci, že doby hledání výsledků v pondělí ráno na počítači v práci dávno minuly (přitom je to sotva 10-15 let, kdy výsledky chodily poštou ve čtvrtek-pátek, jaký to informační pravěk!) a čtenáři je chtějí vidět co nejdříve v neděli, pokud možno i s komentářem, tu věcným, tu sarkastickým, ale vždy nezaměnitelně osobním.

Za třetí se na tvorbě webu pravidelně podílí ne méně než 10 stálých a řada občasných přispěvatelů, díky jimž nejsou příspěvky nikdy "stále stejné" a jednotvárné. Ať jde o poetiku Petra Galušky, zasvěcené prvoligové komentáře Neklana Vyskočila (jeho článek je dokonce nejčtenějším v historii webu), jedinečné fejetony Jana Kalendovského nebo skvělé fotografie Petra Zálešáka, vždy je to oživení obvyklého stereotypu.

Znovu je třeba připomenout, že pořadí v anketách je ošidné - neměl být první web ŠSČR nebo třeba ChessLady? Republikový web je skvělou "úřední deskou" s nepřeberným množstvím snadno vyhledatelných informací (zejména databáze dbchess.cz je něco skvělého), ovšem programová rezignace na interaktivnost (chybí dokonce i diskusní fórum) je zejména v době konání vrcholných akcí (Olympiáda, MČR mužů, extraliga apod.) dosti znatelným handicapem suplovaným jinými weby, zejména novoborským. ChessLady má vysokou šachovou kulturu a široký záběr včetně bohatého obchodu, ale v aktuálnosti a čtivosti zpravodajství za vítěznými weby přece jen trochu zaostává.

Z méně známých zpravodajských serverů se vysoko umístily weby c7-c5, a 63plus1 (znalcům určitě chybí skvělé Šachové správy). Z oddílových webů lze souhlasit s vítězstvím obdivuhodně všestranné prezentace Spartaku Vlašim, ale uspěli by jistě (přihlásili-li by se) i webmasteři z Frýdku-Místku, Durasu Brno a jistě i někteří jiní.

Díky tedy Vám, milí čtenáři, nebýt Vaší rostoucí návštěvnosti, nebavilo by nikoho na web psát. Všichni přispěvatelé těchto stránek si považují za čest, že se ocitli ve společnosti těch nejlepších. Nic naplat, budeme muset být ještě čtivější, aktuálnější a obsahově bohatší , i když psát lehkým perem ihned po návratu z akce je někdy pěkně těžké...

Na závěr vzdejme čest České televizi a redaktorovi pořadu V šachu Miroslavu Langerovi. Vítěze ankety vybrali dobře, tak ať jim to stejně dobře šlape i v přípravě dalších šachových pořadů!

přidal David Ciprys dne 28.06.2008 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009