Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Zaječické barvy a slogany aneb šachisté v dresech

"Šachové dresy? To si snad děláte ...", zaznělo by nejspíš unisono od nešachistů i celé řady hráčů - zelenočerné pruhované převlečníky průkopníka "jednotné hráčské prezentace" na nejvyšší úrovni Mahrly Praha vyvolávají občas spíše uštěpačné poznámky "Nastupuje Vězeňská služba Praha..." než snahu napodobit křiklavé dresy předního českého klubu.

Za lepší konec to vzal úřadující extraligový mistr z Nového Boru (hledejte zhruba uprostřed článku), ovšem zřejmě nejlepší přehlídkou jednotných šachových úborů bývají letní dětské Olympiády.

Možná i po jejich vzoru se postupně mění dresy ve špičkových soutěžích mládeže. Kdysi jednoduchá a jednotná trička (sahající menším dětem až k zemi jako noční košile) postupně nahrazují kvalitnější materiály a dražší střihy polokošilí, nápisy a nášivky jsou vidět na hrudi, zádech i rukávech. Barva už dávno není jednotná bílá, patrně nejoblíbenější je sytě žlutá, pak modrá, černá, zelená, ale třeba i ostře červená nebo křiklavě oranžová.

V letošních Zaječicích se to dresy jen hemžilo. Pojďme si udělat malou exkurzi. Aby se čtenářům s pomalým internetem neotevíral článek celý den, jsou fotky značně "kondenzované", ale obrázek si každý určitě udělá. A kdo ne, ať vezme děti a přijede se příště do Zaječic podívat osobně!

Vedle červených Postoupek a žlutého Tábora s logy na všech možných místech působil nejprofesionálněji dres svěřenců šéfa Komise mládeže Jaroslava Říhy s celou řadou nášivek svědčících o úspěšnosti říčanských bossů ve shánění prostředků pro šach mládeže.

Moc pěkné dresy předvedl MSA Dolní Benešov a svým konkurentům ukázal i jednu z cest, kudy k prostředkům na podobné parády.

  

K nejpovedenějším patřilo žluté tričko z Durasu Brno, k nejstarším a průkopnickým bledě modré z Náměšti nad Oslavou.

  

K dalším průkopníkům patří Panda Rychnov s již klasickým sloganem Kde je Panda (v mládežnickém prostředí zhusta čteno "banda"), tam je sranda a Sokol Bedřichov - Jihlava.

  

K nejkřiklavějším (ale i nejpěknějším) dresům patřila trička ŠK DDM Svitavy, zatímco v Sedlčanech vsadili na klasiku se slušivým městským logem.

  

Podobně jako u Sedlčan čiší klasická uměřenost i z dresů Sokolíků z Hradce Králové a Klatov.

  

Severočeši se odvázali trochu více, Údlice u Chomutova mají na zádech slušivého bílého monarchu, zatímco v Ústí nad Labem mají pro případ úrazu na dresu uveden i název zdravotní pojišťovny.

  

Liberečtí mají na černých zádech výrazný nápis svého oddílu, zatímco zelenáči z Pravonína nesou kromě názvu klubu na zádech, svého jména na prsou i doprovodný nápis na rameni MDDM Vlašim, aby i zeměpisu méně holdující soupeři věděli, kde je mají hledat.

  

Reprezentant rodícího se mládežnického centra 2222 Polabiny Pardubice se spokojil s malým nápisem na rameni, zatímco mladík z Řevnic u Prahy naznačuje svou čapkou, "Přejedu tě jako Schumacher...".

  

Kromě svých klubů si někteří zavzpomínali i na loňské šachové tábory...

  

... jiní zase na sehrané turnaje.

  

Hosté z Bratislavy propagovali "Bratislavský šachový zväz", hosté z Dunajské Stredy "Game of Kings".

  

Šéf bratislavského týmu nenechal nikoho na pochybách, komu fandí, ani český šéf Komise mládeže a hlavní rozhodčí si nenechali svou oddílovou příslušnost pro sebe.

  

Snad i tento malý vzorek šachových oděvů vás přesvědčí, že hrát šachy v dresu svého klubu není nic exotického. A nezapomeňte příště přijet na Zaječice také!

Malé post scriptum: Mnoho vedoucích družstev zjistilo až při vyhlášení, případně až doma (někteří to možná netuší dodnes), že k závěrečnému vyhodnocení bylo použito velmi zvláštního pomockého kritéria, kterým nebylo skóre, ale střední buchholz počítaný ze skóre. Jak si správně povšiml pan John z Hořic (které by jinak, jak vidíme na dolní tabulce, získaly bronz), je nejsprávnější taktikou při tomto hodnocení usilovat o co nejhorší skóre (naše se nikam nepočítá, ale soupeřove nám přispívá k buchholzi). U zjevně vyhraných zápasů je třeba nabídnout soupeři 3,5:2,5 a u prohraných rychle vše povzdávat, protože kanár 0:6 je nejlepší, co nás může potkat...

 

Tým

Part.

+

=

-

MP3

Body

1

BŠŠ Frýdek-Místek A

9

9

0

0

27

40˝

2

ŠK Lokomotiva Brno

9

7

1

1

22

36˝

3

Jiskra Hořice

9

6

1

2

19

39

4

KŠN Bratislava

9

6

1

2

19

36

5

BŠŠ Frýdek-Místek B

9

6

1

2

19

33˝

6

Šachklub Sokol Klatovy

9

6

1

2

19

33˝

7

Sokol Údlice

9

6

0

3

18

35

8

SK Boršice

9

6

0

3

18

33˝

9

SK Oáza Praha

9

6

0

3

18

31˝

10

ŠK Dunajská Streda

9

5

2

2

17

34˝

Podivné hodnocení je i v propozicích MČR družstev mladších žáků v Kyjově, oficiálně se proti němu zatím ozvali jen z Frýdku-Místku, a to přesto, že jim v Zaječicích přineslo bronz z MČR pro jejich Béčko. Buchholz počítaný ze zápasových bodů by měl své oprávnění - vždy se najdou rekordmani ve skoku vysokém, kteří po turnaji kompletně stráveném ve vedlejším hracím sále přeskočí vysokým vítězstvím v posledním kole řadu těch, kteří bojovali neustále s nejlepšími, ale buchholz ze skóre opravdu vypadá jako lehké faux pass - nebo máte jiný názor?

přidal David Ciprys dne 07.06.2008 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009