Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Velmistrovský rapid v Hustopečích vyhrál GM Hráček

Rekordní velmistrovský rapid turnaj O pohár starosty města dobrého vína v Městském kulturním středisku v Hustopečích u Brna přilákal na start 17 velmistrů včetně kompletní české špičky.

Partie sledujte zde

Výsledky hledejte zde

Fotografie prohlížejte zde

Na malou videoukázku z typického závěru partie Davida Navary (který většinou zahrne soupeře záplavou idejí, o kterých on neměl ani tušení) se můžete podívat zde a na vyhlášení celkového vítěze zde.

Epilog Šachy jsou krásná hra (pokud je opravdu umíme) - to je možná hlavní poselství superturnaje v Hustopečích u Brna. Šlo sice o hodně (taková sestava velmistrů bez zahraniční "vaty" se nikde jinde než v Hustopečích neutkává), ovšem vtipkování před partiemi, pak líté boje na on-linech pomalu až do holých králů a opět zase družné rozhovory v přísálí nebo venku na vzduchu a na sluníčku, většina nejlepších si turnaj opravdu užívala a o přestiž šlo tentokrát opravdu stejně (nebo spíš více) jako o ceny. Zbyněk Hráček hrál jako obvykle zcela profesionálně a z jeho závěrečné klasické, takřka Steinitzovské Španělky, v níž přehrál Davida Navaru, by musel mít radost i pan Hora. Jen maloučko chybělo Viktoru Lázničkovi - půlbodík ve druhém pomocném hodnocení. Další v pořadí Jiří Štoček, David Navara, Vlastimil Babula a Jan Bernášek se neustále točili na pódiových stolech a medaile mohl z nich získat naprosto kdokoliv. Samozřejmě i všichni ostatní hráči z čela si museli projít svým velmistrovským mlýnem, za všechny ostatní lze zmínit nejlepšího jihomoravana Davida Holemáře na 9. místě (ten hrál dokonce s 5 velmistry) a nejlepší ženu Zuzanu Hagarovou na 11. místě.

Po předloňském 4. a loňském 14. místě vystoupal Zbyněk Hráček letos na stupínek nejvyšší.

K Hustopečskému turnaji patří i řada specialit, z nichž nejlákavější je určitě raut spojený s ochutávkou vína v některé z místních vinoték, které mají kvalitu i styl. Víno patří i k "cenám fair play" udělovaných turnajovým manažerem zpravidla za partie, kde se jeden z hráčů mohl pokusit zvrátit logický závěr partie zuřivým blicáním při oboustranných několika sekundách, ale neučinil tak. Poslední specialitou je losovaná "cena útěchy", která letos při 3. ročníku činila 3,000Kč a jejímž šťastným majitelem se stal František Křížek z Veselí nad Moravou. Určitě by se našlo jen málo těch, kteří by si podobnou cenu za svou dlouholetou šachovou činnost zasloužili více. Pan Křížek dokonce v prvním kole odpůlil Viktora Lázničku, takže si může hustopečský turnaj zapsat do svého deníku zlatým písmem.

Prostředí vinotéky Herbenka bylo stylové pod zemí i nad zemí, víno chutné, koláčky čerstvé a flamendr ostrý, snad jen škoda šumu a halasu z nezvykle početného počtu krků přehlušujícího zasvěcené komentáře při degustaci  

Vedle tu pískajícího, tu mlčícího mikrofonu by šťouralové určitě objevili tisíc dalších možných vylepšení, ovšem za propagaci šachu mezi sponzory, úředníky rozhodujícími o dotacích do sportu a samozřejmě i šachovou veřejností zaslouží pan starosta Kuchynka absolutorium. Tak ať mu energie ještě nějakou dobu vydrží a příště snad v Hustopečích nashledanou...

Kam hledíte, pane starosto, že by už do příštího ročníku?

18:15 Vyhlašování právě skončilo, V.I.P. hosté se ve večerním slunci pomalu trousí do vinotéky Herbenka, ostatní se rozjíždějí domů. Dobré víno si z města dobrého vína odvážejí úplně všichni (mládežníci alespoň Kolaloku nebo Juice). Vítěz byl za skvělou hru oceněn okrouhlou částkou 10,000Kč, ale možná ještě větší radost měl vylosovaný František Křížek z Veselí nad Moravou, pro kterého pořadatelé vykouzlili ještě mimořádnou prémii 3,000Kč. "Tolik peněz jsem v životě nevyhrál...", potvrdil spokojený veterán 64 polí. Vzhledem k rautu se tento přenos na chviličku pozdrží, ale o fotky z vyhlášení rozhodně nepřijdete.

Vítězné trio se starostou a turnajovým manažerem

17:10 V posledním kole zabojoval nejen Zbyněk Hráček, ale i jeho minulí soupeři. Při stejném středním buchholzi tak předstihl Viktora Lázničku o jediný půlbod buchholze "normálního". Poslední partie na pódiu se blicaly až do posledních sekund a půlkruh diváků se klenul až do poloviny sálu. V 17:15 se vyhlašují výsledky, další vstup ihned poté.

Ústřední partii celého turnaje mezi našimi nejlepšími velmistry vyhrál bílý Zbyněk Hráček

16,30 Konečně se podařilo protlačit výsledky na web, připojení je občas v (zatím jen ve výstražné, nikoliv generální) stávce. Na pódiu se před zahájením laškovalo, zejména benjamínek Láznička byl v nezvykle hovorné náladě, uvidíme, kdo se bude smát naposled. Starosta odběhl počítat ceny, ale předtím vyhlásil speciální (zatím tajnou) cenu, která bude losována úplně na konci. Docela originální způsob jak nalákat na vyhlášení i hráče z konce startovní listiny - i když podle zásob vína v zákulisí to vypadá, že s prázdnou neodjede nikdo.

Takto to vypadalo nejen v posledním kole, ale téměř vždy - velmistři do sebe řezali hlava nehlava a při pohledu na takovou bitvu na velkém plátně si člověk v duchu říká - šachy jsou krásné, škoda jen, že se nedá oběma borcům hlasitě zatleskat...

16:10 Hráček - Navara, Bernášek - Láznička, to je skvělé vyvrcholení turnaje. Start posledního kola se nám trošku zdržuje, nejdříve špatně nahlášený výsledek, pak vypsaná náplň tiskárny, nyní se kontroluje vyvěšené pořadí. Pozor, už drží mikrofon IM Pisk, za okamžik začínáme!

Tak o tohle se (také) hraje. Pohár starosty není jen prázdné slovo, ale krásná skleněná trofej obklopená špičkovými moravskými víny

14:45 Po delší odmlce způsobené příchodem paní místohejtmanky Anny Procházkové (na následujícím snímku ve společnosti pana starosty a předsedy Šachového svazu ČR Vlastimila Sejkory) - na Jihomoravském krajském úřadě mají šachy rádi a jsou jedním z partnerů turnaje -

opět přímý vstup. Po 6. kole je v čele neuvěřitelných 9 borců se ziskem 5bodů! Přes hory doly černý les dorazil i dvorní zpravodaj Novoborského webu Petr Boleslav - podporu budou Novoborští potřebovat, zatím to na suverenitu jako v extralize nevypadá

Kouzlo podobných openů - třináctiletý Jirka Musil z Lokomotivy Brno si za chviličku zahraje skutečnou turnajovou partii se špičkovým reprezentantem Viktorem Lázničkou - to budou doma koukat...

13:00 To je fuška, internetové spojení přes wifi občas chodí, občas nechodí, zato chodí jeden novinář za druhým a nechat je běhat samotné bezradně po sále natáčet záběry ze zadních šachovnic nejde, že... Česká televize nakonec zklamala a po natočení rozhovorů odfrčela na neplánovanou akci. Právě skončilo 4. kolo, na první desce Vlastimil Babula a Miki Maník! Hned má šachový bulvár v přízemí o čem hovořit... David Navara jde z rozhovoru do rozhovoru a mezitím se ho podařilo odchytit. Jak on vidí události na Koníkovi? Podobné jednání by se mělo postihovat (co čekat od gentlemana mezi gentlemany), ale jen podle průběhu a výsledku partie to v žádném případě není možné.

Letos se hrálo i v přísálí, které loni kompletně okupoval rozhodčí a nebylo to nikterak na závadu, vidět na pódium bylo odtud velmi dobře

11:15 První kolo bez překvapení, jen GM Láznička remis s matadorem šachu ve Veselí nad Moravou Františkem Křížkem a GM Polák se svým oddílovým kolegou Jaromírem Veselým. Aspoň má i obyčejný lid šanci zahrát si s velmistrem. Ve druhém kole se to podařilo brněnskému talentovi Jirkovi Musilovi, ale tři minuty po spuštění hodin už Viktor překvapil rozhodčího hlášením vítězného výsledku. Na pódiu si v úvodním kole zahrál Jan Kalendovský se Zbyňkem Hráčkem, což je fajn, protože se určitě dočkáme pěkného počteníčka. Pan literát dokonce tvrdil, že se mu při vystupování na pódium podlamovala kolena (těžko říct, jestli šachovou úctou nebo stářím), v každém případě si nahoře moc neodpočinul a dolů slézal ještě při zcela zaplněném sále.

Sál je ještě prázdný, ale velmistři David Navara s Viktorem Lázničkou už vesele blicají za dohledu GM Roberta Cveka. Pěkný byl pohled na naši jedničku i při závěrečném vyhlašování, kdy blical pro změnu s Markem Vokáčem, ale na rozdíl od svého soupeře stačil ještě při každém vyhlášeném jménu poctivě zatleskat.

10:45 Rozkopané Hustopeče (pan starosta příkladně utrácí peníze EU na rekonstrukce kanalizační sítě) a zavřené hlavní náměstí, kam starosta utekl hned po zahájení odstartovat MČR v mažoretkovém sportu) lehce zkomplikovalo dopravu do turnajového sálu, ale po půl jedenácté se akce rozjena naplno. Kromě úděsně hvízdajícího mikrofonu (patrně na pódiu vazbí s on-line přenosem, ale už se to zlepšilo, byť mikrofon občas oněmí) a dvojice hráčů marně se hledající na rozpisu prvního kola (panu rozhodčímu se vymstila praxe šetřit na papíru a nedělat okraje - hráči na hraně dvou listů se překryli), zatím žádné problémy. Televize je zde od samotného začátku a zůstane až do konce! Autor těchto řádků trpělivě vysvětloval sličné paní redaktorce systém turnaje a upozorňoval ji na osobnosti, až prošvihl zkopírovat si u rozhodčího turnajový soubor. Sory, on-line výsledky až od druhého kola, teď je u počítače úděsný frmol. Jinak výčet sponzorů při zahájení byl dlouhý až nekonečný, holt pan starosta umí. Minutotou ticha byla uctěna památka Vratislava Hory a místního Václava Otáhala, který se ještě loni staral nejen o šachový materiál, ale i o dobrou náladu.

přidal David Ciprys dne 24.05.2008 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009