Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Kramnik - Navara 5,5:2,5

Vladimír Kramnik poráží Davida Navaru 5,5:2,5 - je to úspěch vítěze nad Kasparovem nebo naší jedničky? Pravděpodobně obou - Kramnik předvedl svou fenomenální techniku, Navara svou odvahu hrát i s mistry světa jako rovný s rovným. V posledním kole konečně prolomil smůlu a "aktivitou a souhrou", jak by řekl zvěčnělý Vratislav Hora, donutil Kramnika kapitulovat před matem nebo nasazením dámy. Gratulaci soupeře k vítězství v partii proměnil vždy gentlemanský David okamžitě v gratulaci k vítězství v zápase (povšimněte si jeho výrazné a s košilí i oblekem ladící šachové kravaty).

Ihned poté se oba velmistři odebrali k předání ceny - keramické šachovnice s platinovými políčky, plně funkční a magnetické. Mimochodem výtvarník, jehož slova David Kramnikovi tlumočí, je z jihomoravského Mikulova.

Nemohla chybět improvizovaná autogramiáda, kde vnějškově chladný a nepřístupný Kramnik ukazoval svou vlídnou a velmi sympatickou tvář bez jakýchkoliv hvězdných manýrů.

Charakteristická je příhoda ze simultánky - když si krátce po začátku Pavel Matocha dovolil simultánku přerušit a oznámit příchod prezidenta republiky, Kramnik po rychlém zorientování nasadil profesionální úsměv, potřásl si s prezidentem pravicí, prohodil pár zdvořilostních slov a pokračoval v produkci jako by se nechumelilo. Pro dokreslení lidského rozměru všech slavných protagonistů simultánky ještě jedna příhoda. Když se prezident pozdravil s Kramnikem, naklonil se nad svým mladším synem Janem s typickou otcovskou poznámkou, "Tak ať vyhraješ nebo aspoň remízuješ!" "Ale tati...", zněla typická synovská odpověď, už jen oči v sloup chyběly... Nakonec skutečně remízoval starší prezidentský syn Václav, který o tom dokonce poreferoval na svém blogu.

Všechny přihody pro nás zaznamenal a fotografie nafotil Petr Zálešák z Prušánek, který také pomocí své techniky DGT zajistil on-line přenos partií. Fotka v exluzivním prostředí s exkluzivním hostem bude určitě ozdobou domácího alba.

Dalším exkluzivním hostem zápasu byl Vlastimil Hort, který právě vypráví o Karlu Opočenském. Hortův rozhled o šachovém dění, jeho schopnost živého a šťavnatého výkladu a nesmírná láska k šachu vyzařující z něj všemi směry dokáže posluchače doslova očarovat.

Není pochyb, že Kramnik v Praze podstatně rozšířil řady svých obdivovatelů a že zápas s Navarou se zapíše jako jedna z nejpovedenějších a nejúspěšnějších akcí Pražské šachové společnosti.

přidal David Ciprys dne 18.05.2008 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009