Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

Vratislav Hora v šachovém nebi

"Každý okresní svaz uspořádá řádný okresní přebor, chlapci zvlášť, dívky zvlášť a podá písemnou zprávu - tak jsme se jasně dohodli! A oni mi z jednoho okresu napíší - Okresní přebor se neuskutečnil, žádná mládež na okrese není... Prý, že nemají žádnou mládež! Všude je mládež!!!"

Poslední slova hřměla konferenčním sálem jako burácení hromu. V tuto chvíli se ve statném a energickém předsedovi MŠS nezapřel bývalý voják, který se v něm probouzel vždy, když se setkal s diletantismem dospělých nebo neochotou svěřenců věnovat se královské hře opravdu na 100%. "Tak ty jedeš na přebor Moravy a znáš s bídou pět tahů?! My máme se Zbyňkem na tuto variantu tááákhle tlustý sešit!"

To bylo počátkem devadesátých let - jako delegát z okresu, který poslal konferenci MŠS onen dopis a trenér hocha, který byl rozhořčeným hlavním trenérem mistrovství vykázán od rozboru, si to pamatuju celkem dobře.

Dnes bohužel můžeme už jen vzpomínat na trenérskou legendu Ing. Vratislava Horu, který se právě dnes 16.5.2008 odebral do šachového nebe.

Uniformovaný Vratislav Hora jako mistr republiky družstev s Lokomotivou Brno v Šumperku 1958.

Šachový boom na Uherskohradišťsku, kde se šachy hrají nebo v minulosti hrály snad v každé dědině, trenérská spolupráce s prvním moravským velmistrem Karlem Mokrým, dlouholeté šachové souznění se Zbyňkem Hráčkem, výjezdy za Vlastimilem Babulou, Tomášem Oralem, Robertem Cvekem, Lenkou Ptáčnikovou, Olgou Sikorovou, Evou Repkovou nebo Reginou Pokornou, dlouholeté trenérské působení na všech vrcholných mládežnických soutěžích - to je vizitka, kterou se může pochlubit jen hrstka osobností - na prstech jedné ruky bychom je spočítali.

"Prohrál, jsem, neměl jsem figury v souhře...", podle těchto slov smutného žáčka každý okamžitě pozná, kdo ho trenérsky ovlivnil. "Aktivita a souhra", "První zákon koncovky", Vratislav Hora měl mimořádný dar převést svou nepochybnou šachovou sílu do stručných hesel pochopitelných i nejmenší drobotině.

Milovník klasického logického šachu, obdivovatel Steinitze a Tarrasche (o tom napsal i knihu s příznačným názvem Tarrasch, učitel šachových generací) pokračoval v šíření jejich myšlenek v nesčetných metodických materiálech, nejprve cyklostylovaných, pak kopírovaných, naprosto nezaměnitelně "horovských" se spoustou vpisků, odkazů, zvýraznění (a občas i překlepů), což velmi stěžuje převedení těchto jedinečných materiálů do počítačové podoby stravitelné dnešní mladou generací.

Jeden z těchto materiálů vykukuje z kapsy saka a záhy bude rozdáván těm, kteří si ho zaslouží (Břeclav 2005)

Typické pro tyto materiály bylo hojné použití výrazů jako skvělý, jedinečný, geniální, pan Hora měl šachovou hru nesmírně rád a bylo to na něm poznat na první pohled.

Zdravotní problémy ho zasáhly už koncem devadesátých let, ale jeho nakažlivý optimismus spíše posílily. "Ještě jsem neumřel!", ohradil se rozhodně, když uctivý pořadatel příliš zdůrazňoval, že se pan Hora přijel podívat na přebor mládeže přes velmi vážné zdravotní problémy.

Pravidelné dojíždění za svěřenci postupně nahradily občasné vyjížďky na mládežnické soutěže, kde byl vždy vítán pořadateli i dětmi jako host z nejčestnějších. Trenérsky se v poslední době věnoval hlavně místním Staroměstským a Boršickým (dorostenecká extraliga v obou oddílech je i jeho zásluhou), sluníčkem jeho pozdních chvil byla Martinka Fusková, na kterou nedal dopustit. "Abych mohl nějakou dívenku trénovat, musí být především hezká, přece bych se nemohl pořád dívat na škaredou...", říkával v dobrém rozmaru.

Vratislav Hora na Mistrovství Moravy v Rosicích 2006

V posledních týdnech se jeho zdravotní stav zhoršil, a i když ještě letos dvakrát nastoupil za Boršice ve 2. lize, osud mu nedopřál oslavit osmdesátku (narozen 10.6.1928), na kterou se mnozí těšili a chystali s poděkováním za celoživotní práci. Naštěstí si pan Hora užil ocenění v Praze na Žofíně i doma v Uherském Hradišti dost a dost a měl okolo sebe v posledních letech ty, kteří dokázali učiteli šachových generací oplácet pochopením a pomocí ve stáří.

Odešel člověk, který šachy nade vše miloval a uměl tuto lásku rozdávat jiným. Čest jeho památce!

Zajímavý odkaz popisující událostmi nabitou životní dráhu Vratislava Hory je převzat ze stránek SK Boršice.

přidal David Ciprys dne 16.05.2008 | sekce:


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009