Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

V Dubňanech vítězí Mudrák před Smištíkem

Krásné hrací prostředí uprostřed přírody s vinnými sklípky za rohem, vstřícní pořadatelé v čele s Petrem Galuškou a zkušený rozhodčí, který si ví vždycky rady - to jsou atributy stále populárnějšího Šachového festivalu Dubňany

 

Jak rozhodčí úspěšně aplikoval Předmluvu Pravidel FIDE, podle níž "Pravidla nemohou obsáhnout všechny situace, které mohou nastat v průběhu hry" a tudíž musí "uplatnit způsobilost, zdravý úsudek a naprostou objektivitu", si přečtěte na konci článku)

 

Těsně před vyhlášením výsledků nejde ředitele a rozhodčího za věcnými cenami ani vidět

 

Výsledky FIDE turnaje najdete zde.

Výsledky národního turnaje najdete zde.

 

Po hektickém dni stačil ještě Petr Galuška zaslat tuto závěrečnou zprávu:

 

achový festival v Dubňanech ještě jeho účastníkům doznívá na patře jak po doušku dobrého dubňanského vínečka. Někomu sladce, někdo může mít nádech kyselosti. Z pozice pořadatelů doufáme, že ta kyselka se týká jen sportovních výsledků.

 

Na celkový dojem a hodnocení není zatím ten správný čas. To chce nějaký ten den se vrhnout do běžného života a potom při něčem dobrém hodnotit. Takže v tuto chvíli to nechám na jiných.

 

Něco z výsledků:

Ve FIDE turnaji byl před posledním kolem nejblíže úspěchu Antonín Čížek z Třebíče. Los mu určil sprintujícího Milana Smištíka ze Zakřan. Ten po zaváhání ve 4. kole s Emilem Macurou musel bojovat o všechno. Štěstí se přiklonilo k Milanovi a dosáhl na stříbro a na Čížka zbylo 6. místo.

 

Stejně jako minulý rok bylo pro Vojtu Pláta osudné 6. kolo. Loni ho odpůlil pozdější celkový vítěz Milan Smištík, tento rok ho po krátké a oboustranně nekompromisní řeži porazil Antonín Čížek. V posledním kole se Vojta vrhl na 6. nasazeného Dalibora Čípa. Přes velkou snahu dosáhl jen půlečku a to ho poslalo na 5. příčku.

 

Závěr turnaje nevyšel Vojtovi podle představ, ale i tak musely být nekompromisní výkony jen o pár let staršího kamaráda na špici FIDE turnaje velkou výzvou pro mládež v Béčku

 

Toho všeho humbuku využil Josef Mudrák. V posledním kole remizoval s Ladislavem Urbancem a pomocné hodnocení mu dopomohlo k metě nejvyšší.

 

Závěrečné podání ruky mezi vítězi, tak to má ve sportu být

 

Bronzovou příčku obsadil hodonínský Petr Trávníček. Ten ještě den před turnajem nevěděl, zda mu pracovní povinnosti dovolí hrát. Pak jako 8. nasazený prošel turnajem s jistotou a v posledním kole porazil Josefa Galušku z Veselí nad Moravou.

 

Hodonínský Petr Trávníček s náměšťským juniorem Josefem Kratochvílem

 

Vzhledem k tomu, že turnaj je jen sedmikolový, nelze očekávat velké bodové rozdíly. Prvních 8 míst dělilo jen půl bodu a o druhé a třetí pozici rozhodlo až 4. pomocné hodnocení, což je průměrný rating soupeřů.

 

To samé rozhodlo o umístnění ještě ve dvou případech.

 

Za zmínku stojí ještě výkon nejstaršího hráče festivalu pana Emila Macury ze Zlína (ročník 1934). Hrál pěkné šachy a potrápil hodně hráčů ze  špičky. Jeho průměrný rating soupeřů byl 3. nevyšší.

 

Třebíčský FM Antonín Čížek a zlínský senior Emil Macura

 

Křest ohněm si prošel i skoro desetiletý Martin Blahynka z Lokomotivy Brno. Určitě má před sebou světlé šachové zítřky. Tak jen tak dál Martine!!!     

 

V B turnaji se taky vedly líté boje. Většinou hrálo béčko déle než áčko. Dovolilo to hrací tempo. Určitě stojí za zváženou dát do obou turnajů stejné tempo. Záleží na tom, zda bude dostatek digitálních hodin.

 

Druhý muž v hierarchii dubňanských pořadatelů Miroslav Matušina a jeden z favoritů B turnaje Radek Dryšl z Prušánek

 

Výsledné pořadí se seřadilo podle nasazení. Tedy Pribila, Dryšl, Brácha a Strmiska. Právě partie Strmiska - Dryšl byla tou poslední, která nejen rozhodla o celkovém pořadí, ale uzavřela celý festival. Bojovalo se do poslední minuty a šťastnější byl Pavel Strmiska ze Ždánic.

 

Radek Dryšl, Gerhard Pribila, Pavel Brácha a Petr Galuška

 

Výborně zahrál Marek Malý ze Šumperku a Karolína Zavadilová. Obsadili 6. a 7. místo. Právě Marek Malý v posledním kole porazil domácího Martina Kladňáka a odsunul ho na 13. příčku. Martin hrál velmi dobře a celý turnaj trápil hráče na prvních příčkách.

 

Uprostřed domácí desetiletá naděje Martin Kladňák

 

Podrobnosti o všech výsledcích lze nají na webu ŠK Dubňany www.sk.dubnany.eu

 

Takovou perličkou z posledního kola byl útok mouchy na FM Antonína Čížka hrajícího na druhé šachovnici s Milanem Smištíkem o všechno. Povolal rozhodčího Mirka Hurtu, aby situaci řešil. Ten nezaváhal ani vteřinu. Zastavil hodiny, odebral ze šachovnice překážející figury a přesným úderem sešitu se slohovou prací jednoho ze svých žáků agresora zničil.

 

Byl odměněn potleskem a po půl minutě zdržení se pokračovalo. Holt není rozhodčí jako rozhodčí.......:-)))) Přesto se naskýtá filozofická otázka: „Že by za všechno mohla moucha????“

přidal David Ciprys dne 11.05.2008 | sekce: Turnaje


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009