Vyhledávání

  
podrobné vyhledávání

Přihlášení

     
zaregistrovat se    zapomenuté heslo
 
 
 
 
 
 
 
 

Kontakty

Adresáře

Jihomoravský šachový svaz

Adresa: Hybešova 119
664 17 Tetčice
IČ: 22894420
č.ú. 2700140505/2010

RSS kanál

Sledovanost

Statistiky sledovanosti jsou dostupné na serveru navrcholu.cz. Tamtéž lze najít srovnání sledovanosti s dalšími šachovými stránkami.

Podrobný výpis článku

František Šimík a TJ Hodonice jubilují

Polokulaté padesáté páté narozeniny organizátora a propagátora šachu v Hodonicích Františka Šimíka kryjící se se čtvrtstoletým výročím místního klubu připomenul krátkým rozhovorem předseda Šachového sdružení Znojmo Josef Lahodný. Můžete jej brát i jako pozvánku na tradiční hodonický Open v sobotu 23.6.2007 hraný v příjemném prostředí místního Kulturního domu.

 

 

 

Františku, v červnu budeš slavit životní jubileum. Na konferenci Okresního tělovýchovného sdružení ČSTV jsi dostal ocenění za přínos a rozvoj tělovýchovy na okrese. Počínaje rokem 1982 se v Hodonicích začínají hrát oficielně šachy. Podle statistiky je pod hlavičkou kroužku JZD Hodonice sedm jmen. Pak se objevují další zájemci ve Sladovnách a Vertexu Hodonice. Za tři léta mají Hodonice celkem 31 šachistů. Na okrese Znojmo je v Šachových oddílech evidováno dle výkonnostních tříd 241 hráčů a v kroužcích 78 šachistů.

 

První otázka:

Františku, jak bys doplnil historii šachu u vás v Hodonicích?

 

Šachy jsem začal hrát ve 30-ti letech, prvně korespondenčně a potom i prakticky. Po registraci ŠK SLADOVNY HODONICE v roce 1984 Lubošem Lesniakem se většina hráčů přihlásila k tomuto oddílu, který nastupoval do okresního přeboru. Od té doby se členstvo změnilo. Od loňského roku jsme sdružení  pod TJ Hodonice o.s.

Pořádáme turnaje:

MEDEK OPEN, HAIVA CUP, OPEN HODONICE A MEMORIÁL ROSTI OBRDLÍKA. Mrzí mě, že z nepochopitelných důvodů se Memoriál nekoná při Znojemské královně. Rosťa by si zasloužil spojení s tímto turnajem.

 

Druhá otázka:

Kdy jste začali hrát okresní soutěže družstev, jak jste získávali zkušenosti ke zlepšovaní výkonnosti družstva? Co považuješ za úspěchy hodonického šachu?

 

OP hrajeme od roku 1984. Zkušenosti jsme získávali hrou v OP družstev  a dalších turnajích. Myslím, že většina hráčů hraje  šachy pro radost. Hodonický šach letos potřetí postoupil do kraje. Nemáme tak silnou základnu na setrvání v této silné skupině. Hodně hráčů nám odešlo. Obrdlík, Amerling a Menyjár zemřeli. Smutná událost nás také zarmoutila, když zemřel pan Látal, který hodně našich ročníků v turnaji OPEN Hodonice rozhodoval. Rösner odešel  do Hrušovan. Korger u nás ukončil členství. Lesniak je pracovně zaneprázdněn atd. Doba je zkrátka jiná nebo něco děláme špatné. Potřebujme hlavně kvalifikovaného trenéra. Víte o někom? Táhnu oddíl s Romanem Matulou.

 

Na závěr bych Ti položil tuto otázku:

Šachy se v Hodonicích staly určitým pojmem nejen doma, ale i za hranicemi okresu. V červnu pořádáte tradiční turnaj v rapid šachu. Pokud rok 2007 je rokem dvacetipěti let trvání šachové hry u Vás,  jak zhodnotíš toto období a co popřeješ hodonickým šachistům?

 

OPEN Hodonice se koná 23.06.2007 a všechny informace jsou dostupné na stránkách turnaje. Hraje se už 17. ročník. Doufám, že bude větší účast jako loni. Nechci bilancovat minulost, je tam i dost smutku. Dívám se raději do budoucnosti. Věřím, že se vše v dobré obrátí. Hodonickým šachistům přeji důstojně obstát v kraji. Bude to velmi těžké bez posil.

 

Díky za odpovědi

Josef Lahodný

 

přidal David Ciprys dne 14.06.2007 | sekce: Zajímavosti


Aktuální akce

V dané kategorii nejsou žádné dokumenty.

Aktuality ze soutěží

» 
» 
» 
» 
» 
 
PeloDesign, 2002-2009